Yeni bir eve taşındığınızda halletmeniz gereken pek çok şey vardır. Eşyaların toplanması, taşınması, temizlik, aboneliklerin açtırılması ve kapatılması, sözleşme gibi birçok işlemi halletmeniz gerekir. Bu anlamda zor ve zahmetli bir süreç yaşayabilirsiniz. Ancak doğru bir planlama ile çok kısa bir sürede bütün işlemleri tamamlayarak yeni evinizde oturabilirsiniz.
Kiralık bir eve çıktığınızda yüksek ihtimalle abonelikleri kapalı olacaktır. Bu sebeple eve girmeden önce abonelikleri açtırmanız sizin için birçok şeyi daha kolay kılacaktır. En basit örneği olarak, temizlik yapmak istediğinizde sıcak su için doğalgaz, elektrikli süpürge için elektrik ve etrafı silebilmek için suya ihtiyacınız olacağından dolayı su aboneliği ve diğer aboneliklerinizi en kısa sürede açtırmak gerekir. Örnek olarak Ankara satılık daire aldığınızda Ankara su aboneliği işlemlerini gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Su Aboneliği Başvurusu Nereden Yapılır?
Su aboneliği başvurusu yapmak için ilgili kurumlara başvurmanız gerekmektedir. Neredeyse her şehrin farklı bir başvuru kurumu bulunmaktadır. İnternet üzerinden yaşadığınız şehrin su abonelik kurumunu öğrenerek evraklarınızı hazırlayıp başvuruda bulunabilirsiniz. Yine aynı şekilde başvuru için gerekli belgeleri kurumun internet sitesi üzerinden ya da muhtarlıktan öğrenebilirsiniz. Evraklarınızın tam olması, abonelik işleminizin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.
Yeni taşındığınız bir evde su aboneliğiniz eski kiracının ya da ev sahibinin üzerine olabilir. Aboneliğini kapattırmamış olması, sizin kullanımınızın eski sahibi tarafından faturalandırılmasına sebep olacaktır. Su aboneliğini kendi üzerinize almak isterseniz bununla alakalı bulunduğunuz şehrin su dağıtım kurumuna başvurabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; İstanbul’da bir eve taşındığınızda su aboneliğini üzerinize almak için e-devlet üzerinden “online su aboneliği işlemleri” kısmında pratik bir şekilde halledebilirsiniz.
Su abonelik başvuru evrakları şehirden şehire farklılık gösterebilir ancak genel olarak şu şekildedir;
- Nüfus kağıdı,
- Abonelik açtırmak istediğiniz adrese ait ikamet ettiğinizi gösteren kira sözleşmesi, tapu kaydı, lojman verilme belgesi vb.,
- Daireye ait sayacın eski bir faturası ya da sayacın seri numarası,
- Sayacın gösterdiği güncel değer,
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK).
Yeni Eve Taşınırken Temel Gereksinimlerden Bir Diğeri: Elektrik Aboneliği
Yeni bir eve taşındığınızda en gerekli ihtiyaçlardan biri de elektrik. Temizlik yapabilmek, eşyaları yerleştirmek vb. pek çok işlem için ihtiyaç duyulan bir enerjidir. Bu sebeple yeni taşındığınız bir evde elektrik aboneliğini en hızlı şekilde açtırmanız, işlerinizi kolaylaştırır. Elektrik aboneliği başvurusu da tıpkı su aboneliği açtırma işlemleri gibi her şehirde farklı bir kurum tarafından sağlanır.
Eğer daha önce elektrik aboneliği bulunmayan, sıfır bir daireye taşınıyorsanız ilk abonelik açtırma işlemlerini başlatmanız gerekir. Örneğin; yeni inşa edilen İzmir satılık daire için yapacağınız işlemlerde İzmir’in elektrik dağıtım kurumundan abonelik işlemlerini başlatabilirsiniz. Abonelik işlemleri için gerekli evrakları internet siteleri üzerinden öğrenerek, eksiksiz bir şekilde toplamanız gerekir. Şehirlere göre bu belgeler değişiklik gösterir;
- Onaylanmış elektrik projesi
- Mülke sahip olduğuna dair belge (Kira sözleşmesi, Tapu belgesi vb.)
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) numarası
- İskan belgesi
- Nüfus cüzdanı
Bununla beraber daha önce abonelik işlemi yapılmış bir kiralık daireye taşınacaksanız abonelik işlemleri için gerekli belgeler genel olarak şu şekildedir;
- Nüfus kağıdı,
- Kira sözleşmesi, tapu belgesi vb. mülkiyet sahipliği gösteren belge
- Sayaç ya da abonelik numarası,
- IBAN numarası
- DASK numarası ve poliçe sahibi kişiye ait T.C. kimlik numarası
Doğalgaz Aboneliğini Unutmayın
Doğalgaz ülkenin her yerinde bulunan bir abonelik değildir. Genel olarak çok soğuk şehirlerde ve Anadolu bölgesinde görülmektedir. Bununla beraber Ege, Akdeniz gibi bölgelerde de son dönemlerde yayılmaya başlamış ve doğalgaz hatları çekilmeye başlanmıştır. Özellikle Adana, Antalya gibi illerde evde doğalgaz kullanmak istiyorsanız ilk abonelik süreci uğraştırıcıdır.
İlk defa abonelik işlemleri için izlemeniz gereken yollar genel olarak şu şekilde olacaktır;
- Yetkisi bulunan tesisat firmalarından projelendirme işlemi yaptırmanız gerekmektedir.
- Sokağınızdan doğalgaz hattı geçmiyorsa, ilgili kurumlara hat çekilmesi için başvuruda bulunmalısınız.
- Eğer sokağınızda doğalgaz hattı bulunuyorsa; doğalgaz servis kutusu bağlanması gerekmektedir.
Tüm bu işlemleri hallettikten sonra abonelik açtırma işlemi için ihtiyacınız olan belgeler;
- Konut tapusu
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
- Noter tasdikli apartman karar defterine kayıt notu
- Nüfus cüzdanı
- Yapıya ait ruhsatı
- Binaya ait metrekare cetveli
- Numarataj belgesi
Bununla birlikte abonelik açtırmak için ek işlem gerektirmeyen bir konuta taşınıyorsanız, toplamanız gereken belgeler su abonelik başlatma belgeleriyle benzerlik göstermektedir;
- Nüfus kağıdı,
- Abonelik açtırmak istediğiniz adrese ait ikamet ettiğinizi gösteren kira sözleşmesi, tapu kaydı, lojman verilme belgesi vb.,
- Sayacın seri numarası,
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK).
Su Aboneliği Alınca Ne Zaman Açılır?
Yeni taşındığınız bir evde en merak edilen sorulardan biri de “su aboneliği alınca ne zaman açılır?” Bulunduğunuz şehrin izlediği operasyona bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber dönemsel yoğunluklar da olabilir. Ancak genel olarak abonelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra 1 ila 3 gün içerisinde su aboneliğiniz açılacaktır. Özel bir durumunuz ve aciliyetiniz olması durumunda başvuru esnasında veya müşteri hizmetlerine ulaşarak, durumunuzu bildirip yardım talep edebilirsiniz.
Taşındığınızda abonelik kapatmak istediğinizde ise, bağlı olduğunuz su dağıtım şirketinin internet sitesinden veya kuruma giderek izlemeniz gereken adımları öğrenebilirsiniz.