Ocak ve Haziran 2019 tarihleri arasında yabancıya konut satışı rakamlarının 19.952 olduğunu vurgulayan Yusuf Boz, sürecin yılın ikinci yarısında da süreceğini düşündüklerini belirtti. Konut satışının hızlı başladığı 2019 yılıyla geçen yılın rakamları arasındaki fark %70’lere dayandı.
Yabancıya Gayrimenkul Satışı Piyasaya Dinamizm Katıyor
Hızla başlayan ve hızını yılın ilk 6 ayında sürdüren yabancıya gayrimenkul satışları hedefleri zorluyor. Ocak-Haziran arasında gerçekleşen rakamlar, piyasaya dinamizm katarken gelecekle ilgili umutların yeşermesine de vesile oluyor. Geçen yılın aynı döneminde satışların 12 bini göremediğinin altını çizen Propertytr yetkilileri, yaşanan artıştan son derece memnun.
Sadece Haziran ayını tek başına değerlendirdiğimiz zaman artış oranı geçen yılın aynı dönemine oranla %30 civarında. İlk yarı ve Haziran ayı rakamlarının piyasadaki hareketliliği artırdığının altını çizen Yusuf Boz, gelecek 6 ayla ilgili hedeflerin revize edildiğin de vurguladı.
İlk Sırada Hangi İl Var?
Yabancıların konut alırken tercih ettiği illerin sıralamasında liderliği bu dönemde de İstanbul koruyor. Geçen yıl sadece Haziran ayında İstanbul’da yabancıya 750 konut satılırken bu yıl rakam bini buluyor. Sadece İstanbul özelinde yaşanan artış %32 olurken en yüksek satışın gerçekleştiği diğer iller arasında;
* Antalya
* Ankara
* Yalova
* Bursa ve Trabzon takip ediyor.
Ülkemizde gayrimenkul yatırımı yapan ülkeler arasında ise ilk sıra bu yılda değişmemiş. Iraklıların liderliği sürdürdüğü sıralamada; İranlılar, Ruslar, Almanlar, İngilizler ve Kuveytliler listenin üst sıralarında yer alıyor. Hedeflerine uygun reklam ve tanıtım çalışmalarını bu ülkelerin vatandaşlarına yönelik yapmaya çalışan Propertytr yetkilileri, eleman kadrolarını da bu yönde geliştirmeye gayret ediyor.
Yeni Pazarlar Oluştu
Türkiye’nin 250.000 USD’ye vatandaşlık vermesinden sonra sadece Arap yarımadası değil, diğer ülke vatandaşlarının da ilgisini çekti. PropertyTR genel müdürü Yusuf Boz, son zamanlarda Pakistan ve Hindistan’dan da büyük bir talep aldıklarını ve bu talebin genellikle gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık başvurusu yapmak olduğunu iletti. Pakistan ve Hindistan’dan gelen yatırımcıların karar vermede biraz daha temkinli olduğunu fakat Türkiye’nin onlar için yeni bir yatırım bölgesi olmasından kaynaklanan bir durum olduğunu dile getiren Yusuf Boz, ilerleyen dönemlerde bu bölgeden çok hızlı satışlar olacağının altını çizdi.
Eski Arap Yatırımcılar Nerede ?
Önceki yıllarda ülkemize yatırım yabancıların, özellikle Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn bölgesinden yatırım yapan yatırımcılar ile şuanda aynı bölgeden gelen yatırımcıları kıyasladığımız da aynı kitlenin Türkiye’ye gelmediğini belirten Yusuf Boz, bunun en büyük sebebinin politik sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Fakat aynı biölge içerisinde sorun yaşayan diğer Arap yatırımcıların ikinci ev olarak Türkiye’yi görmesi satışların aynı oranda devam etmesini sağlıyor ve ekonomiye de destek oluyor ifadesini kullandı.
İnşaat Sektörü ve Canlanan Ekonominin İlişkisi
İnşaat sektörünün kısa sürede toparlanmasının tüm ekonomiyi olumlu yönde etkilediğinin üstünde duran Propertytr yetkilileri, Türkiye’nin belli dönemlerde yaşadığı zorluklara rağmen, her zaman değerli bir ülke konumunda olduğuna dikkat çekiyor. Yabancıların Türkiye’deki gayrimenkule olan ilgisi bu nedenle her zaman hareketlilik yaşamaktadır.
Sektörün ekonomiye sağladığı hareket ve enerji, iç pazarla büyüyen firmaların ihracata yönelmesine imkân tanırken, Yusuf Boz‘a göre elde edilen döviz girdisi de müteahhit firmaların projelerini tamamlamasına olanak sağlıyor.