Turizmde bugüne kadar 2-3 saatlik uçuş mesafesindeki Almanya, İngiltere ve Rusya gibi pazarlara odaklanan Türkiye, yeni dönemde strateji değiştirdi. Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan pazarları geçmişte Türkiye için uzak pazarlar olarak algılanırken günümüzde artık hedef pazarlar haline geldi.
Bunda bu ülkelerin üst segment turist profilindeki artış ve bu turistlerin yeni yerler keşfetme isteği etkili oluyor. Dünya Turizm Örgütü’nün (DTÖ) verilerine göre, bu dört ülkenin uluslararası turizm harcaması 2018 yılında 350 milyar doları aşmış bulunuyor
Ekonomist’ten Levent Gökmen Demirciler’in haberine göre yeni pazarlara odaklanma, sezonu uzatma ve turizm gelirini artırma gibi çalışmaları odağına alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kapsamda üst segment turist gönderen Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin’e yöneldi.
Neler yapılacak?
Ana pazarların yanı sıra önümüzdeki dönemde bu pazarlarda da etkin olmaya yönelik çalışmalar için düğmeye basıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bahsi geçen pazarları geliştirme planı çerçevesinde, Bepay ödeme sistemi Türkiye’ye getirilecek, bu ülkelere olan uçak sefer sayıları artırılacak, sosyal medya ve dijital kanaldan Türkiye tanıtımı yapılacak.
2018 yılının Türkiye yılı ilan edilmesi kapsamında düzenlenen etkinlikler ülkemizin bu ülkede daha geniş kitlelerce tanınmasını sağladı. Bu yıl ise Japonya’da Türkiye Kültür Yılı ilan edildi.
Bu kapsamda Topkapı, Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı’ndan Osmanlı hâzineleri Japonya’ya götürülerek sergiler açıldı. Japonlar kültüre ve sanata çok önem verdiği için bu tarz tanıtım faaliyetlerinin Türkiye’ye ilgiyi artırdığına dikkat çekiliyor.
Çin’den yüzde 12’lik artış
Çin’de 2018’in Türkiye yılı olarak ilan edilmesiyle ülkemize gelen turist sayısında yüzde 59,4 artış sağlanmıştı. 2017 yılında 247 bin olan Çinli turist sayısı 2018’de 394 bine çıkmıştı. Bu yılın ocak-temmuz döneminde ise bu ülkeden geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 artışla 252 bin turist geldi.
Hindistan’dan yüzde 55, Güney Kore’den yüzde 39’luk artış
Hindistan’dan gelen turist sayısı 2018’de yüzde 69,1 artarak 87 binden 147 bine yükselmişti. Bu yılın ocak-temmuz döneminde ise Hindistan’dan gelen turist sayısı yüzde 55,6 artarak 129 bine çıktı. Güney Kore’den gelen turist sayısı 2017’de 121 bin iken yüzde 32,1 artışla 2018’de 159 bini bulmuştu. Bu yılın ocak-temmuz döneminde ise bu ülkeden yüzde 39,9’luk artışla 122 bin turist geldi.
Japonya’dan yüzde 32.5 artış
Japonya pazarından 2017 yılında 49 bin turist gelirken 2018 yılında bu sayı yüzde 66,1 artarak 82 bine yaklaşmıştı. Bu yılın ocak-temmuz döneminde ise Japon turist sayısı yüzde 32,5 artışla 57 bine yakın bir düzeyde gerçekleşti.
En büyük sorun ulaşım
Türkiye’nin Uzakdoğu ülkeleriyle turizm ilişkilerinin gelişmesinin önündeki en önemli engelin ulaşım olduğuna dikkat çekiliyor. Potansiyeli çok yüksek olan bu pazarların gelişmesinin turizmin çeşitlendirilmesini ve 12 aya yayılmasını sağlayacağı düşünülüyor.
Çinli ve Japon turistler ülkemizi en çok kültür ve alışveriş turları kapsamında ziyaret ediyor. En çok tercih ettikleri destinasyonlar arasında İstanbul, Kapadokya, Safranbolu, Konya, Pamukkale ve İzmir bulunuyor.
Kültür turizminin kalesi haline gelen Kapadokya, Çin, Japonya ve Güney Kore pazarları için coğrafyası ve balon turizmi ile popülerliğini koruyor.