Koronavirüs pandemisinin tüm alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi turizm alanında da köklü değişiklikler yaşandı. Turizmde değişen alışkanlıkların başında; kalabalık gruplardan uzak, daha hijyenik bir tatil yapma yönünde tercihler ön plana çıkıyor. Tatilciler, 5 yıldızlı oteller yerine özel villalar, tekneler ve yatları seçerken ulaşımda ise uçakla seyahatten ziyade kendi arabalarıyla seyahat etmeyi seçiyor.
Yeni normalleşme döneminde turizm alanındaki gelişmeleri, Travelzone Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Danışmanı Barış Öztürk anlattı.
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın almış olduğu önlemlerin son derece başarılı ve diğer ülkeler tarafından örnek alınabilir olduğunu söyleyen Barış Öztürk, çok sayıda fazla kuralın aynı anda ve farklı otellerde kontrol edilebilmesinin zor olmasına rağmen uygulamanın herhangi bir aksama olmadan başarılı olduğunu dile getirdi.
Barış Öztürk, yeni dönemde tatilcilerin oda temizliği, odaların 1-2 gün öncesinden kullanıp kullanılmaması, şezlonglar arasındaki mesafe gibi detaylara daha fazla dikkat ettiğini de belirtti.
İZOLE TATİL ÖN PLANDA, KAÇAK VİLLALARA DİKKAT
Villa, tekne ve yat turizmlerinin izole tatil bağlamında ön plana çıktığına değinen Öztürk, tüketicileri kaçak villa satışları konusunda uyardı. Öztürk ” İzole tatiller ön plana çıktı. İzole tatillerden kastımız, özel villalar, tekneler ve yatlar, ön plana çıkan noktalar oldu. Aslında tesislerimiz de son derece izole ve düşük kapasitede çalışıyorlar. Onları da izole olarak değerlendirebiliriz. Her ne kadar turizmciler için kötü bir şey olsa da müşteriler için önemli bir nokta.
Villaların, teknelerin fiyatlarında artışlar oldu. Son derece yanlış ticaretler ortaya çıktı. Bunlardan en önemlisi kaçak villalar ve aynı villaların fazla kişiye satılması. O yüzden özellikle tüketicilerden, villa alacak veya kiralayacak tüketicilerimizden ricamız, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği bünyesindeki seyahat acentelerinden alışveriş yapmaları ve tüketimlerini buradan sağlamalarıdır.” dedi.
TÜRKİYE’DE KARAVAN TATİLİ YAPILIR HALE GELDİ
Önceki yıllarda Türkiye’de karavan tatilinin pek yapılmadığına fakat gelecek yıllarda daha fazla talep olacağına dikkat çeken Barış Öztürk ” Türkiye’de karavan turizmi yapılmıyordu şimdi karavan turizmi yapılıyor hale geldi. Ama Türkiye’deki karavan sayısı belli. Eğer 50 tane karavanınız varsa bugüne kadar 20 tanesi tutulmuş ve şimdi 30 tane daha tutulduysa buna patlamış diyebiliriz. Bu her ne kadar böyle olsa da Avrupada’ki gibi özel alışkanlıklar yok bizde. Karavan için özel kamp alanları gerekiyor. Türkiye’de bu maalesef kısıtlı henüz. Fakat bu süreçte bu turizmin de önünü en nihayetinde açmış olacağız. Önümüzdeki sene daha fazla talep olacağını, daha fazla ürünün de belki yerli üretim karavanların da piyasaya sürüleceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Mavi yolculuk yat turizmindeki gelişmelerden de bahseden Başkan Öztürk “Yurt içinde yüksek segmentasyonda tatil yapanlar, otel tatili yapanlar için hemen hemen eş değer bir fiyat oluştu yat turizminde. Motor yatlar, guletler biraz daha ön planda. Büyük guletlerde ne yazık ki eskisi kadar rağbet yok. Çünkü fazlaca büyük oldukları için 8-10 ailenin bir araya gelmesi lazım. En fazla 2-3 aile. Haliyle 4-5 kamaralı, 4-5 kabinli gemiler motor yatlar, guletler biraz daha ön planda. Özellikle Kuzey ve Güney Avrupa’dan gelen turistlerin Temmuz ve Ağustos’un kiraladığı mavi yolculuklar vardır. Mavi yolculukların yerini yerli turist doldurdu. Bu konuyla ilgili yurt içindeki otel noktasını, yatak kapasitesini tam olarak dolduramasak da yat noktasını yerli turist doldurmuş oldu.” diye konuştu.
2021’DE KAMP TATİLİ ÖNEMLİ ALANLARDAN BİRİ OLACAK
Öztürk, Türkiye’de yeterli kamp alanın bulunmadığını fakat 2021 yılında kampçılığın ticari olarak önemli bir alan olacağından söz ederek konuşmasına “Karavanda olduğu gibi kamp konusunda da açıkçası tesisimiz mevcut değil. Bu noktada kampçılar yeterli alan bulamamaktan şikayetçi. Ama kamp önemli, yurt dışından da önemli. Bu işin meraklıları uzun dönem konaklıyorlar. Tesisinize bir faydası yoktur kamp alanlarının verdiğiniz kiralar düşüktür ama bölge esnafına yiyecek içecek noktasında, gezi noktasında pek çok faydası vardır kampçıların. Bu da sanırım sonraki süreçte kamp alanlarının biraz daha genişlemesine büyümesine fayda sağlayacak. Ticari olarak bence önemli ayaklardan biri haline gelecek 2021 için. Bugün görüyoruz ki birçok sektör başlamış olmasına rağmen hala turizm sektörü tıkanmış durumda. Hala ne zaman uçaklar açılacak ne zaman başlayacağız, konsolosluklar kapalı, hava yolları kapalı, oteller kapalı. Bu noktayı aşmamız biraz zaman alacaktır. Dolayısıyla her ne kadar kısa çalışma ödeneği bize biraz daha ilaç olsa da turizm sektörü ile ilgili beklentimiz biraz daha fazla. Çünkü hem sosyal hem de büyüme açısından bu ülkenin bacasız sanayisi çok önemli gelir kaynağı o yüzden devletimizden biraz daha destek bekliyoruz.” şeklinde devam etti.
“2021 İÇİN REZERVASYONLAR ŞİMDİDEN BAŞLADI”
Barış Öztürk, Türkiye’nin Akdeniz çanağının vazgeçilmez ülkelerinden bir tanesi olduğunu ve Türkiye’nin yerine ne Avrupa ne de bölge ülkeleri tarafından alternatif bir tatil rotası konulamadığını dolayısıyla Türkiye’nin pandemi sürecindeki kaybını 2021 yılında telafi edeceğini söyledi. Öte yandan 2021 turizmi için şimdiden rezervasyonlar ve ön talepler geldiğini belirtti.