TKGM 2019/4 sayılı genelge ile 5403 Sayılı Kanun Kapsamında Aile Malları Ortaklığı hakkında yeni düzenlemelere gitti. Türk Medeni Kanunu’na göre; hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurma hakkına sahiptir.
Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nasıl Düzenlenir?
TKGB aile malları ortaklığı sözleşmesi örneği hakkında yapmış olduğu açıklamada aile malları ortaklığı sözleşmesinin resmî şekilde yapılması ve bu sözleşmenin bütün ortakların veya temsilcilerinin imzalarını taşımasının zorunlu olduğunu belirtti.
Düzenlenen aile malları ortaklığı sözleşmesi süreli olarak düzenlenebileceği gibi süresiz olarak ta düzenlenebilmektedir. Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece aile mallarına ortak olan her bir kişi ortak mallarda eşit hakka sahiptir.
Sözleşmenin en önemli özelliği sözleşme devam ettiği yani ortaklık sürdüğü müddet boyunca hiçbir ortağın bu mallardan pay isteyemeyeceği ve kendi payları üzerinde işlem yapamayacak olmalarıdır. Ortaklık malları tüm ortaklar tarafından elbirliği halinde yönetilmektedir.