Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Emlak Haber ajansı olarak tüm merak ettiğiniz konuları araştırmaya devam ediyoruz.
Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu madde 352’de düzenlenmiştir. Buna göre tahliye taahhütnamesi ile kiracı kiralanandan belirlenen tarihte boşaltmayı üstlenir.
Tahliye taahhütnamesi kiraya veren kimseyi koruma yöntemlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Yazılı olarak yapılan bu sözleşmenin tarafları kiracı ve kiraya verendir.
Tahliye taahhütnamesi ile birlikte kiracı yazılı olan tarihte herhangi bir ihbara gerek duymadan çıkışını gerçekleştirecektir.
Demektir ki bu taahhütname kira sözleşmesini sona erdirmez ancak kiralananın boşaltılması için ihbara gerek kalmamasını sağlar.
Ancak kiracı belirlenen tarihe kadar kiralananı boşaltmamış ise artık kiraya veren kira sözleşmesini sona erdirme hakkına sahiptir.
Sona erdirme, belirlenen sürenin dolmasından itibaren bir ay içinde icraya başvurmak yahut dava açmak yoluyla gerçekleştirilebilecektir. Daha iyi anlaşılabilmesi adına yazımızda tahliye taahhütnamesi örneği için yer ayırdık:
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ÖRNEĞİ
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
TAAHHÜT EDEN
ADI SOYADI:
TC KİMLİK NO:
MAL SAHİBİ
ADI SOYADI:
TC KİMLİK NO:
TAHLİYE EDİLECEK KİRALANIN ADRESİ:
TAHLİYE TARİHİ:
Halihazırda kiracısı bulunduğum sözleşmede yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca yukarıda belirtmiş olduğum tarihte tahliye edeceğimi boş ve sağlam bir halde kiraya verene teslim edeceğimi ayrıca tahliyeyi geçirmemden ötürü mal sahibinin icrai takip başlatması halinde bu amaçla yapacağı masrafları yoksun kaldığı karı veya uğradığı zararı ödeyeceğimi beyan ve taahhüt ederim.
TAAHHÜT TARİHİ:
TAAHHÜT EDEN:
İMZA:
Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Hazırlanır?
Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır? Tahliye taahhütnamesi yazılı şekilde yapılmalıdır. Bu taahhütnamenin yapılması kiralananın tesliminden sonra gerçekleşmelidir. Bu bir geçerlilik şartıdır. Taahhüdü tek kiracı varsa kiracı ya da temsilcisi, birden çok kiracı varsa her kiracı ayrıca yapmalıdır.
Bununla birlikte elbette kiracının kiralananı ne zaman boşaltacağı da açık ve tereddüte mahal vermeyecek şekilde belirtilmiş olmalıdır. İşbu koşullar sözleşmenin geçerlilik koşulları olup emredici hüküm niteliğindedir. Sözleşmenin tarafları bu hükümleri değiştiremeyecektir. Kanun koyucu tahliye taahhütnamesi hazırlanmasında öngörmüş olduğu bu hükümlerle hem kiracıyı hem kiraya vereni korumayı amaçlamıştır. Söz konusu taahhütname kira sözleşmesi hazırlanıp kiralanan teslim edildikten sonra yapılır. Sözleşme taraflar arasında da yapılabilmektedir, kiracının tek taraflı beyanı ile de gerçekleştirilebilecektir. Çünkü tahliye sözleşmesi kiraya verenin onayına ihtiyaç olmadan kiracıyı borç altına sokan bir işlemdir. Bunun yanında kanun koyucu yazılı şekilde yapılmasını öngörerek kiracının serbest iradesini aramaktadır. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için hazırlanmasında saymış olduğumuz emredici hükümlerin gerçekleşmesi şarttır.