İstanbul’un Silivri ilçesi merkezli 6.2 büyüklüğündeki deprem, riskli yapı stokunu bir kez daha gündeme geldi.
Dün yaşanan depremin ardından uzmanlar, İstanbul’da dönüşüm ve güçlendirmenin kritik bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, kentin geleceğinin dönüşüm ve güçlendirme olduğuna dikkati çekti.
İSTANBUL’DA 1,5 MİLYON KONUT RİSKLİ
Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.
3,5 MİLYONU AŞKIN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLANDI
Son 22 yılda ülke genelinde 3,5 milyonu aşkın konutun dönüşümü sağlanmış olsa da hala riskli olduğu aktarılan 6 milyon civarındaki konutun varlığı bu konuya verilmesi gereken öneme işaret ediyor.
ACİL YIKILACAK 600 BİN YAPI VAR
İstanbul’da acilen yıkılacak 600 bin evin bulunduğu belirtiliyor.
“DÖNÜŞÜM VE GÜÇLENDİRME KRİTİK BİR İHTİYAÇ HALİNE GELMİŞTİR”
Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kılınçarslan, İstanbul’da 7 ile 7.5 şiddetinde yaşanacak muhtemel bir depremde 500 binden fazla binanın hasar görmesinin beklendiğini dile getirerek, 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın ise orta derecede hasar alacağının öngörüldüğünü söyledi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİTİK İHTİYAÇ”
Dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul’un deprem riski gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu anlatan Kılınçarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kentsel dönüşüm ve güçlendirme kentin fiziksel, sosyal ve ekonomik açıdan yenilenmesi için kritik bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kentsel dönüşüm, yalnızca yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesi değil, aynı zamanda yaşam kalitesinin artırılması, çevresel sürdürülebilirliğin devamı, sanayinin depreme dirençli hale getirilmesi ve afetlere dirençli bir şehir yaratılması anlamına gelir. Özellikle sanayinin kent içindeki dağılımı ve etkileri de bu süreçte dikkate alınması gereken unsurlardır.