E-ticaret, özellikle COVID-19 nedeniyle evlerimize kapandığımız son bir yılda zirve noktasına ulaşmış olsa da pandemiden önce de hemen her türlü ürünü çevrimiçi alışveriş platformlarından satın almak mümkün oluyordu. Haliyle e-ticaret dolandırıcılığı da en az e-ticaretin kendisi kadar uzun bir geçmişe sahip.
Orhan Sarak isimli bir vatandaş, 2018 yılında sosyal medya üzerinden ‘pat pat‘ olarak isimlendirilen bir tarım aracını ‘satılık’ olarak ilana koydu. Şinasi E. adlı bir başka vatandaş ise ilandaki aracı uygun bularak Sarak ile iletişime geçti.
Alıcı Şinasi E. ile satıcı Orhan Sarak, 5.500 TL karşılığında aracın satışında anlaştı. Daha sonra Şinasi E., banka üzerinden havale yoluyla Orhan Sarak’a aracın ücretini gönderdi ancak parasını ödemiş olduğu ‘pat pat’a hiçbir zaman ulaşamadı. Konuyla ilgili olarak savcılığa giderek şikayetçi olan Şinasi E., 3 yılın ardından hukuk mücadelesini kazandı.
Bolu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuksuz yargılanan Orhan Sarak’ın kendisi, mağdur Şinasi E.’nin ise kendisi ve avukatları katıldı. Şinasi E. konuyla ilgili şikayetinin sürdüğünü belirtirken, “Sosyal paylaşım sitesinde satılık ilanını gördüm. Orhan Sarak ile iletişime geçtim. 5 bin 500 TL karşılığında anlaşmaya vardıktan sonra parayı banka havalesi üzerinden gönderdim” ifadelerini kullandı.
Sarak’ın kendisi ile dalga geçtiğini belirten Şinasi E., “Sanık, parayı aldıktan sonra bana pat patımı göndermedi. Telefon konuşmalarımızda nakliye aracı bulamadığını, pat patımın yolda olduğunu söyleyip durdu. Son olarak bana, “Ben sana bir oyun oynadım ama bunu acil ihtiyacım olduğu için yaptım” diyerek, mesaj çekip benimle dalga geçti” dedi ve suçlamalarını sürdürdü. Orhan Sarak ise suçlamaları kabul etmedi ve beraatini talep etti.
Orhan Sarak, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada ‘bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ suçlamasıyla 3 yıl 4 ay hapis ve 4 bin 160 TL adli para cezasına çarptırdı.
Haberi okuyunca bazı hatırlatma ve eksikleri nazara vermek istedim.İnternetten bir eşya almak için satana para veren ve dolandırılarak mağdur olan vatandaş yargıya gidiyor(cinayet işlemeye teşebbüs etmemesi takdir edilesi bir durum)Yargımız satıcı olan şahsın dürüst davranmaayrak dolandırıclık yapmasından hapis ve para cezası veriyor.Amma mağdur parasını aldımı,aldı ise ödediği yıldan bugüne kadar enflasyon farkıylamı aldı.BURADA DİKKAT EDİLECEK HUSUS ŞU.sUÇLU PARA CEZASINI ŞAHSA DEĞİL DEVLETE ÖDÜYOPR NEDEN VATANDAŞ BU PARAYI ALMIYOR GARİP DEĞİLMİ.