Avrupa’nın en güzel 20 şehri arasında yer alan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerini turizmle ortadan kaldırmayı istiyor. Saraybosna Kantonu Turizm Birliği Başkanı Kenan Magoda, Saraybosna’nın turizm potansiyeli ve salgının turizme etkisini değerlendirdi.
Salgının yerel ve bölgesel iş birliğinin önemini bir kez daha hatırlattığını söyleyen Magoda, “Kitlesel aşılama olmadan kitlesel turizmden söz edilemez.” dedi. Magoda, başkenti ziyaret eden turistlerin, en çok tarihi yapılara ilgi gösterdiğini belirterek “Saraybosna, şüphesiz Avrupa’nın en güzel 20 şehri arasında yer alıyor. Şehirde gezecek, görecek çok şey var.” diye konuştu. Araştırmalara göre, Saraybosnalıların çoğunun ülkenin diğer şehirlerini ziyaret etmediğini aktaran Magoda, “Diğer şehirlerde yaşayanların da Saraybosna, Mostar, Tuzla, Gorazde, Bihac gibi şehirleri ziyaret etmediği görülmüştür. Bu noktada yerel turizm kuruluşlarıyla iş birliğine ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerini kullandı.
Kenan Magoda, Bosna Hersek’in 2 entite ve Brçko Özerk Bölgesi’nden oluştuğuna dikkati çekerek “Uluslararası platformlarda, diğer şehir ve bölgelerle ortak hareket etmeye karar verdik. Zira turizm potansiyeli yalnızca bir bölgenin sahip olduğu bir özellik değil. Turistler, ülke içinde entite, kanton, sınır tanımıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“ULUSLARARASI SARAYBOSNA HAVALİMANI’NA, HAZİRANDA 70 BİN YOLCU GELDİ”
Salgından en çok turizmin etkilendiğini vurgulayan Magoda, şöyle devam etti “Turizm sektörünün altın çağı 2019’da yaşandı. Benzer şartlara 2024-2025’e kadar ulaşabileceğimizi sanmıyorum ancak haziranda turist sayısında yaşanan artıştan umutluyum. Uluslararası Saraybosna Havalimanı’na, haziranda 70 bin yolcu geldi. Bu rakamın temmuzda 100 bini, ağustosta 150 bini geçmesi bekleniyor.”
Hava yolu şirketleriyle Bosna Hersek’i ziyaret eden turistlerin başında Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelenlerin olduğuna işaret eden Magoda, ülkeye en çok komşu ülke Sırbistan’dan turist geldiğini söyledi. Magoda, başkentin de içinde bulunduğu Saraybosna Kantonu’nda ekonominin ancak turizm ile hareketlenebileceğinin altını çizerek “Kitlesel aşılama gerçekleşmeden, güvenli turizm bölgesi olduğumuzu kanıtlayamayız. Aşıların bir an önce satın alınması ve uygulanması gerekiyor, zira turistler, ülkemizi Kovid-19’a yakalanma endişesiyle ziyaret etmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.
Şehirdeki tüm müzelere, teleferiğe ve toplu taşıma araçlarına girişte geçerli olacak “Sarajevo Card” uygulaması üzerinde çalıştıklarını aktaran Kenan Magoda, Saraybosna’nın bölgede başka hiçbir şehirde olmayan kültür mirasına sahip olduğunu vurguladı.