Covid-19 salgınının Türkiye’de etkilerinin görülmeye başlanması ile birlikte yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil konut talebi arttı.
Endeksa’nın analizlerine göre salgın etkisi görülmeye başlandıktan hemen sonra ülke genelinde talep edilen konut kira bedeli yüzde 6; müstakil konutların kira bedeli yüzde 18; yazlık bölgelerde talep edilen kira bedelleri ise yüzde 5 ile yüzde 15 arasında artış gösterdi. Yazlık bölgelerde son 1 yıla bakıldığında ise, konut kiralarının en fazla Datça, Alanya, Fethiye, Ayvalık, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası’nda arttığı görüldü.
Yazlık ve yayla evlerine talep, salgının etkilerinin ilk görülmeye başlandığı dönemdeki kadar yüksek seviyelerde değil. Yaz döneminde turistik tesislerde alınacak önlemler de kiralık yazlık ev talebini ve kira bedelini artıran önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
Kiralarda en fazla artışı Datça, Alanya, Fethiye ve Ayvalık’ta
Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, son 1 yılda konut kiralarının en fazla artış gösterdiği bölgelerin Datça, Alanya, Fethiye, Ayvalık, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası olduğunu belirterek, “Datça’da son 1 yılda konut kiraları yüzde 35, Alanya’da yüzde 31, Fethiye’de yüzde 26, Ayvalık’ta yüzde 24, Marmaris, Alaçatı ve Kuşadası’nda yüzde 21 artış gösterdi. Kira bedellerinin en yüksek olduğu bölgeler ise sırasıyla Alaçatı, Göcek, Bodrum, Marmaris ve Bozcaada. Alaçatı’da ortalama kira 2.740 TL, Göcek’te 2.714 TL, Bodrum’da 2.451 TL, Marmaris’te 2.225 TL, Bozcaada’da ise 2.077 TL” dedi.
Müstakil konutlar Kemer’de yüzde 39, Datça’da yüzde 38, Alanya’da yüzde 37 arttı
Yazlık bölgelerde müstakil konutların kira artışlarının genellikle tüm konut artışlarından daha yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Öğüt, Endeksa verilerine göre son bir yılda müstakil konutların Kemer’de yüzde 39, Datça’da yüzde 38, Alanya’da yüzde 37, Ayvalık’ta yüzde 24, Bodrum’da ise yüzde 16 artış gösterdiğini açıkladı.
Müstakil konutların kiraları Göcek’te ortalama 4 bin 860 TL, Bodrum’da 3 bin 698 TL, Alaçatı’da 3 bin 007 TL, Çeşme’de 2 bin 734 TL, Marmaris’te 2 bin 681 TL.