En basit tabiriyle evin nemlenmesi olarak tanımlayabileceğimiz rutubet yalnızca eşyalara değil, sağlığımıza da zarar verir. Peki, rutubet nasıl önlenir? Rutubeti önlemek ve tamamen kurtulmak ne yazık ki pek kolay değil. İlk olarak rutubetli duvarları temizleyerek başlayabilirsiniz. Rutubeti önlemek için iyi bir yalıtım yapmalısınız ve rutubet önleyici boyalar kullanmalısınız. Kiralık daire ararken de rutubet sorunu olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
Rutubet Neden Olur?
Rutubet genellikle doğru yalıtım yapılmamış evlerde ortaya çıkar. Evin içindeki odaların eşit şekilde ısınmaması da rutubete neden olur. Kombili bir evde yalnızca salonun ve yatak odasının kaloriferlerini çalıştırırsanız evin geri kalanında rutubet ile karşılaşabilirsiniz. Odalardaki kaloriferleri eşit miktarda çalıştırdığınız halde hala rutubet sorunu ile karşılaşıyorsanız kaloriferlerinizi kontrol etmeniz gerekir. Bu durumda ya kalorifer düzgün çalışmıyordur ya da oda için yetersiz kalıyordur. Kaloriferi büyütmeyi deneyebilirsiniz veya odanın ısınması için farklı yollara başvurabilirsiniz.
İçeri alınan balkonlar da rutubete neden olabilir. Eğer alt ve üst kattaki dairelerin balkonları kapalı değilse içeri aldığınız balkonun tavan kısmında rutubetlenme başlar. Ayrıca yine alt ve üst kattaki daireler boşsa veya evlerini yeteri kadar ısıtmıyorlar ise evinizde rutubetlenme ile karşılaşabilirsiniz. Satılık daire ararken de evin rutubetli olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Rutubetin Zararları
- Rutubet zaman içinde duvarlarınıza ve etraftaki eşyalara zarar vermeye başlar. Rutubetli bir duvarın önünde kitaplık varsa raflar çürümeye yüz tutar. Eşyaların yanı sıra rutubet insan sağlığı için de zararlıdır.
- Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
- Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir.
- Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur. Zor uyuyabilir ve uykunuzu almamanıza sebep olur.
Rutubet Boyası Nedir?
Rutubet boyası veya rutubet önleyici boyalar duvarlardaki nemi yok etmeye yöneliktir. Rutubet önleyici boyalar ile duvarlardaki nemi azalır, küf ve bakteri üremesinin önüne geçilir. Hemen her boya markasının rutubet önleyici boyaları da mevcuttur. Bu boyaları kullanmadan önce mümkünse duvarlarınıza sağlam bir ısı yalıtımı yaptırın. Yalıtımın üzerine uygulayacağınız rutubet boyası daha kesin bir çözüm elde etmenizi sağlar.
Rutubet Kokusunu Ne Giderir?
Rutubet kokusunu giderebilmek için öncelikle rutubeti gidermeniz gerekir. Bunun için de ısı yalıtımı ve rutubet önleyici boyaları uygulamanız şart. Ancak ısı yalıtımı ve boyama işlemini kısa süre içerisinde yapamayacaksanız ve geçici bir çözüme ihtiyaç duyuyorsanız evi düzenli olarak havalandırmayı deneyebilirsiniz. Marketlerde satılan rutubet giderici makineleri kullanabilirsiniz. Bu makineler odanın içindeki nemi çekerek rutubetin önlenmesini sağlar. Böylece rutubet kokusunun önüne de kısa bir süreliğine geçebilirsiniz.
Rutubet Çözümleri
- Rutubeti önlemek için evin içinde çamaşır kurutmayın. Özellikle kış aylarında evin içinde çamaşır kurutmak odanın içindeki nem miktarının artmasına neden olur.
- Evi düzenli bir şekilde havalandırın.
- Evin su tesisatını gözden geçirin. Su kaçıran borular hem su faturalarınızın yüksek gelmesine hem de evin rutubetlenmesine neden olur.
- Yaşadığınız apartmana ısı yalıtımı yapılması konusunda öneri götürün. Tüm binaya uygulanacak olan yalıtım rutubet sorununu büyük ölçüde engeller.
- Rutubet çözümleri arasında elbette ki rutubet önleyici boyalar da yer alıyor.
- Evin içinde çok fazla çiçek bulundurmak rutubetlenmeye neden olur.