Son birkaç yıl içerisinde yaşanan yıkıcı depremler kentsel dönüşü daha da önemli hale getirdi. Belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projelerine devam ederken vatandaşlar da bireysel olarak evini dönüştürebiliyor.
Vatandaş 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu ile 2019 deprem yönetmeliği kapsamında evini yenileyebiliyor. Evini yenileyenlere devlet tarafından düşük faizli kredi, kira yardımı, harç muafiyeti gibi önemli teşvikler sağlanıyor.
Bu teşviklerden yararlanmak isteyenlerin riskli yapı tespiti yaptırıp riskli yapı raporu ile idareye başvurması gerekiyor.
Riskli yapı tespiti 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununa veya deprem yönetmeliğine göre yapılabiliyor. 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı tespiti yapıldığında (varsa) bodrum ve zemin kattan kolon ve perdeden numune alınıyor. 2019 deprem yönetmeliğinde ise her kattan kolon, perde ve kirişlerden numune alınarak laboratuvara gönderilerek sonuç alınıyor.
RİSKLİ YAPI TESPİT ÜCRETLERİ 2021
Riskli Yapı tespiti kentsel dönüşüm kanununa göre yapıldığında daha az ücret ödeniyor. 2019 deprem yönetmeliğine göre yapıldığında her kattan numune alındığı için ücretler 2-3 katına çıkıyor.
Riskli yapı tespitinde fiyatları kat sayısına ve bina oturumuna göre değişiyor. 3 katlı ve 100 metrekare bir alana oturan binanın riskli yapı tespit ücreti fiyatı 3 bin TL ile 4.500 TL arasında değişiyor. Apartmanlarda riskli yapı tespit ücreti 6-7 bin TL’ye ulaşıyor.
Riskli Yapı tespiti 2021 ortalama taban fiyatı 3 bin lira ile başlıyor. 5 katlı binalara kadar metrekaresi 3 TL’den risk analizi yapılıyor. Binanın kütlesi artınca veya bloklara bölününce bu fiyat 2 TL’ye kadar düşebiliyor. Örneğin 5 katlı, her katı 150 metrekare olan bir binada 3 bin TL taban fiyattan başlayıp 5*150 TL’den 750 TL daha ekleniyor. Bu binanın yaklaşık risk tespiti ücreti 3 bin 750 TL olarak belirleniyor (hesap kesin değildir, yaklaşık hesaplanmıştır)
Karot sayısı, sıyırma sayısı, veri detayları, projeye harcanan zaman gibi etkenler fiyat teklifinde önemli rol oynuyor.
Performans raporunda ise laboratuvara giderleri arttığı ve daha çok zaman aldığı için metrekare fiyatları 7-8 liraya kadar çıkıyor. Laboratuvara bedelleri 1-2 bin TL’den 8-10 bin liraya kadar yükseliyor. Zemin kattan numune alındığında bina ile ilgili yeterli bilgi verdiği için 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yaptırmak hem daha hızlı, hem daha verimli hem de daha uygun fiyatlı oluyor.