İlk kez gerçekleştirilen canlı yayında, sağlık çalışanlarına ve bu zor günlerde çalışmak için dışarı çıkan, zor şartlar altında çalışan ve hizmet sektöründe hayatımızı kolaylaştıran herkese, emekçilere teşekkür sunularak başlandı. Tedbirlerimizi alarak yaşadığımız bu sıkıntılı zamanda herkesin birbirine destek olması gerektiği vurgulandı. ‘Evde Kal’ çağrısını yineleyerek izolasyona ve sosyal mesafeyi koruyarak, aldığımız önlemlerle bu zor zamanların üstesinden geleceğimize inanıyoruz mesajı verildi.
PANDEMİ SÜRECİNDE EKONOMİ VE FİNANSTA NELER OLUYOR?
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Bu kriz diğer krizlerle karşılaştırıldığında ilk defa dünyanın aynı anda kontak kapattığı bir durumun içindeyiz” ifadesini kullandı ve bu işin ekonomik anlamda sağlık, finans ve reel ekonomi olarak üç bacağı olduğuna değindi.
“Hem pozitif hem negatif yönde hayatımızda çok fazla değişikliklerin olacağını düşünüyorum. Evet zor zamanlardan geçiyoruz ama ekonomiler her daim kötü kalmaz. Bir yerden dönmeye başlayacaktır ama ilk önce doğru tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum.
Çarkın stabil olarak dönmesi gerekiyor çünkü ekonomiler 80’lerdeki gibi değil, pazarlar açıldıktan sonra her şey değişti. özellikle gıda alanında, ne kadar üretimde bulunursan o kadar değerli olacaksın , kendi üretimini yapan ülkeler daima güçlü olacak gıda tedariğiniz ve lojistiğiniz ne kadar güçlü ise siz de o kadar güçlüsünüz.”
Prof. Dr. Özgür Demirtaş aynı zamanda katılımcılara özel hazırlamış olduğu sunum ile pandemi öncesi, sırası ve sonrasında sektörlere ve ülkelere özel değerlendirmelerde bulundu.
DEĞİŞİMDE MEKAN-ZAMAN-İNSAN ÜÇLEMESİ
Avi Alkaş zor sürecin değişimleri beraberinde getireceğine dikkat çekerken, Demirtaş da değişik para sistemlerinin kripto paralar gibi gündemdeki yerini fazlalaştıracağını ve ekonomide başka bir dijitalleşme yaşanacağını da sözlerine ekledi. Teknolojinin ve değişimin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Avi Alkaş bu nedenle de bu alanda uzun süredir çalışmalar yaptığını, değişimin şart olduğunu ve belki virüsün bu değişimi sadece hızlandırmış olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; yeni ofis ortamları ve çalışma sistemleri, her şey çok değişecek. Dolayısıyla buradaki sosyal mesafe gereği kısa vadede takiben orta ve uzun vadede dijital teknolojiye hızlı bir geçiş yapmış olduk. Bu yaşadığımız zor süreç her yaştan insanımızın dijital kullanımını arttırmış oldu. Bu da bize herhalde krizin faydalarından bir tanesi oldu. İnanıyorum ki yepyeni çalışma formatları, paylaşım ekonomisinin ortak çalışma mekanları ve para sisteminde de ciddi değişiklikler olacak. Ayrıca ekonomide dijital değişimde de katılıyorum. Buna göre de merkez ofislerinin küçülmesi, uydu ofislerinin çoğalması, insanların yaşam alanlarına daha yakın yerlerden çalışması gibi durumlar gündeme gelecek çünkü evden çalışmak da güzelmiş… Keyfini bu süreçte görmüş olduk. Burada çok süratli bir şekilde dönüşüm sağlayabileceğimiz gibi e-ticaret de çoğaldı. Aynı zamanda alışveriş merkezleri ne olacak diye de gündem maddemiz var. Boş olan gayrimenkulleri insanlığın yararına olarak değiştirmek mümkün olabilecek. Günün gereksinimi doğrultusunda da hiper-kişiselleştirme dediğimiz şeyler olabilecek. Dolayısıyla teknoloji önce insan odaklı olacak. Çünkü mekAN, zamAN ve insAN üçlemesi benim için önemli. O üçlemede “AN” var çünkü.
Alkaş alanında uzman ve değerli konuklar dijital platformda bir araya gelecek
Yeni dünya düzeninde konferans ve fuarların da dijital dönüşüme ayak uydurduğu bu dönüşümde; FutureCommerce360 ve RE360 gibi perakende ve gayrimenkul sektörlerinin nabzını tutan konferanslar dijital platformlarda yer almaya devam edecek.
Perakende, e-ticaret ve gayrimenkul sektörüne yönelik yeni içeriklerin de üretileceği bu platformlarda, koronovirüs günlerinde, sektörün durumu ve geleceğe dair planlar sektör temsilcilerinin katılımıyla ele alınacak ayrıca bu dönemde ileriye yönelik planlamalar, yapılması gerekenler, dijital çağ ve gelecek çerçevesinde konuşulacak.
Sektörün sesi olma misyonuyla buluşmalar birbirinden değerli konuklar ile devam edecek.