Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları biten ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binaya alınması gereken bir belgedir.
Oturma ruhsatı bağlı olunan belediyeden alınır. Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine yapılan müracaattan sonra incelemeler bu birim tarafından yapılır.
Yapının ruhsatına uygun olarak zamanında inşa edilmiş olması halinde yapıya oturma ruhsatı verilir.
Oturma ruhsatı başvurularında istenen belgeler aşağıda sıralanıyor:
- Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,
- Tapu kaydı bilgileri,
- Vergi Dairesi’nden İlişki Kesme Belgesi,
- Dış Kanal Belgesi (İZSU),
- Telekom Olur Yazısı,
- Proje Müellifleri Raporu,
- Yapı Denetim Kuruluşu’nun Raporu,
- Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),
- Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
- SSK’dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.
İskan belgesinin alınacağı yapı eğer asansörlü ise ekstra istenen belgeler şu şekilde:
- Asansör firmasından; TSE Belgeleri,
- Garanti Belgesi,
- Mühendislerin SMM Belgeleri,
- Muayene Raporu – 4 adet
- Muayene fişi,
- Uygulama projeleri,
- Sığınak Raporu,
- Yangın Tesisat Raporu.
Oturma ruhsatı olmayan dairelerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca oturma izin belgesi olmayan daire kullanıcılarını ciddi yaptırımlar bekliyor. Ayrıca bu dairelerin elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor.
Oturma izin belgesi aynı zamanda yapı kullanma belgesidir.Haberinizde belirttiğiniz gibi alınan ruhsata uygun yapılması,sgk,vergi ödemelerinin yapılması,belirttiğiniz tapu,ruhsat,yapı denetimbelgeleri,ilgili kurumlardan istenen evraklar gibi hazırlanan evraklarla bu izin alınması şart.Ancaak uygulamada bu % 50 nin üzerinde olmuyr.Ya yarım bırakan yüklenizi nedeniyle arsa malikleri,daire alanlarca tamamlanan yapılar kullanılmaya başlanıyor.Kaçak afları ilede elektrik,su,gaz ve bilkişim hizmetleri veriliyor.Hatta son İMAR BARIŞI gibi bir yasa ile kamu malına kaçak yapı yapan da parasını ödeyip kat maliki tapusu larak bunu sahipleniyor.
Ancak bu durum alcıları bilhassa ikinci el alıcı deiklerimzin eksik bilgi,konuya vakıf olmadıkları için satıcı ile arasında anlaşmazlığa neden oluyor.
ÇÖZÜM ise şu olmalı.Bir yapı için ruhsat alınmış,yapı tamamlanmış ise ona kullanma izni verilmelidir.Vatandaş temel haklar için mağdur edilmemelidir.Oturma izni almaktan imtina eden yüklenici ve mal sahiplerinin taşınmazlarına satış şerhi konularak (ör.20 dairelik yapı yapanın 2 bağımsız birimine SGK-VERGİ borçlarını kapatınca satış izni verilmesi gibi)hem taşınmaz alanların mağduriyeti hemde yüklenici ile üretici olan maliklere caydırıcı uygulma yapılarak bu oturma izni almadan yapı kullanımı engellenmiş olur.