Gayrimenkul sektörünün en önemli tipolojilerinden şehir merkezlerinde konumlanmış olan ‘şehir otelleri’ ve hizmet sektörünün gereksinim duyduğu ‘ofisler’, günümüzde ciddi bir boşluk ve atıl kapasite ile karşı karşıya kalmış durumda. Pandemi nedeniyle iş seyahatlerinin, fuarların, kongrelerin durması, gerek yurt içi ve gerekse de yurt dışı turizm hareketinin yavaşlamasıyla şehir otelleri, bugünlerde önemli derecede müşteri sıkıntısı yaşıyor. Diğer yandan, teknolojik altyapının gelişmesi çerçevesinde mekâna bağlı çalışmanın son on yılda gündemden düşmesiyle zorunlu bir ihtiyaç olmaktan çıkma yolunda hızla ilerleyen, son koronoavirüs pandemisi çerçevesinde evlere kapanma döneminde çalışanların uzaktan çalışmaya alışması ve bu yönde çalışmaya devam etme eğiliminde olunmasıyla ıssız hale gelen ofisler de kiracı sıkıntısı yaşıyor.
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS), imar planlarında ‘ticaret’ lejandlı arsalar üzerinde inşa edilmiş olan ofisler, ‘turizm’ veya ‘ticaret’ lejandlı arsalar üzerinde inşa edilmiş otellerin, belediye meclisinde kabul edilecek imar planı tadilatlarıyla, konuta dönüştürülebilmesine imkân tanınmasını önerdi. Atıl durumda duran otel ve ofis binalarının yatırımcılarına ciddi bir ekonomik kayıp ve külfet yarattığını vurgulayan GAPAS Başkanı İsmail Özcan, günümüzün ve yakın geleceğin göstergeleri çerçevesinde, ofis ve otel binalarının konuta dönüşümünün gerekli olduğunu söyledi. Özcan, böyle bir dönüşümün, son yıllarda azalan konut üretimiyle olası kısa vadede ortaya çıkacak konut açığının kapatılmasında destek olabileceğini, bu binaların atıl kalmaktan kurtarılıp, tekrar ekonomiye kazandırılabileceğini belirtti.
Arzın kısıtlı hale gelmesi ve artan faizlerle birlikte konut satış fiyatlarının ve kiraların, enflasyon oranı üzerinde artma eğiliminde olduğu tespitini yapan Özcan, “Gerçekleştirdiğimiz son GAPAS Serbest Kürsü etkinliğinde, giderek boşalan ofis binalarını masaya yatırdık; ofis binaları için atıl kalmaktan kurtulmanın en hızlı yolunun, imar planı tadilatıyla hem çalışmanın hem de yaşamanın birlikte sağlandığı binalara dönüşebilmelerinin sağlanması olduğunu tespit ettik. Paylaşımlı ofisler artık giderek yaygınlaşmaya başladı, firmaların çalışma mekânı arayışı için iyi bir alternatif oldular; dönüşebilecek ofis binalarında ihtiyaç kadar bir alan için belli katlar bu şekilde düzenlenebilir, diğer katlarda da konut planlaması yapılabilir. Belediye meclislerinde alınacak imar planı tadilatı kararı, bu dönüşümü hızlıca sağlayabilecektir” dedi.