Konutu kiraya vermeden önce nelere dikkat edilmeli? Evinizi kiraya verirken hangi maddelere dikkat edeceğinizi bilmiyorsanız mutlaka bu işin uzmanı bir emlak danışmanı ile veya gayrimenkul hukuku konusunda uzman bir avukata danışabilirsiniz. Emlak Haber Ajansı olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
Gelişen ekonomi ve bankacılık anlayışı ile artık ev sahibi olmak zor değil. Birbiri ardına gelen konut projeleri ve kredi veren bankalar tarafından sunulan konut kredisi faiz oranları arasında iyi bir konut kredisi hesaplama işlemi ile herkes ev sahibi olabilir.
Siz de bir ev sahibi iseniz ve evinizi kiraya vermek istiyorsanız gerek kiracı gerek devlet ile sorun yaşamamak için evinizi kiraya verirken yapmanız gereken bazı işler var. Bunları sizin için derleyip birkaç maddeye sığdırdık.
Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce avukata danışın.
Mutlaka kira sözleşmesi sonrası tarihi gösteren bir tahliye taahhütnamesi alın. Mümkünse düzenleme ve tahliye tarihi boş kalsın ve bu tarihte ev boşaltılmazsa ceza ödeneceğini kiracı cephesine belirtin.
Benzeri noktalar için cezai şart öngörün ve cezai şart için her yıl miktar artışı olacağını açıkça bildirin.
Her ay kira ödemesi hangi adrese hangi yöntemle yapılacak, baştan anlaşın.
Kira ödemesi bir defa bile geç ödenir veya ödenmezse, tüm kira borçlarının muaccel olacağını kira sözleşmesinde belirtin.
Kira kaporası alın ve kefil isteyin.
Kira zammı için gereken oranı şüpheye yer kalmayacak şekilde belirtin.
Kira süresi bittiğinde anahtarın ve evin bir tutanakla tesliminin gerektiğini sözleşmeye yazın.
Kira sözleşmesi sonuna yaklaşılırken belirli bir süre önceden ihtarname çekmemeniz halinde kira sözleşmesinin kendiliğinden yenileneceğini unutmayın.