Ülke genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.7 artarak 109 bin 548 oldu. Böylece şubat ayında başlayan ve beş aydır süren düşüş serisi sona erdi. Yıllık bazda yaşanan artışta geçen yıl temmuzda bayram tatili ve kredi sınırlaması yüzünden satışların düşük seyretmesi de etkili oldu. Mesai günü başına yapılan konut satışlarına bakıldığında da bu yıl temmuz ayı, geçen yılın gerisinde kaldı.
Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre kredi faiz oranlarındaki artış hem toplam satışta, hem de kredili satışta etkisini gösterdi. Banka kredili konut satışı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.1 düşüş göstererek 14 bin 533 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 13.3’e kadar geriledi. Böylece kredili satış payında son yedi ayın en düşük seviyesi görüldü. Peşin ve senet gibi diğer satış türleri ise yüzde 27.1 artışla 95 bin 15 oldu.
SIFIR KONUT SATIŞI YILLIK YÜZDE 10 ARTIŞTA
Hem yeni konut fiyatlarının yüksek olması hem de üretimdeki düşüş nedeniyle temmuzda da tüketicinin ağırlıklı tercihi ikinci el konutlar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde temmuzda sıfır konut satışı yıllık yüzde 10.3 artarak 31 bin 641 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 28.9’da kaldı. İkinci el konut satışları ise yüzde 19.5 artış göstererek 77 bin 907 oldu ve payı yüzde 71.1 olarak hesaplandı.
Yabancılara yapılan konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28.9 azalarak 2 bin 801 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2.6’ya geriledi ve Ağustos 2020 tarihinden bu yana en düşük oran görüldü. Yabancıya konut satışlarında ilk sırayı 996 Konut Satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı 832 konut satışı ile İstanbul ve 263 konut satışı ile Mersin izledi. Rusya geçen ay da zirvedeki yerini korudu. Rusya vatandaşları Türkiye’den 772 konut satın aldı. Onları sırasıyla 272 konut ile İran, 204 konut ile Irak ve 146 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43.9 azalarak 22 bin 76 oldu.
DEPREM FELAKETİ, KREDİYE ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Şubat ayında yaşanılan deprem, sonrasında hızla artan fiyatlar ve krediye ulaşım sorunu konut satışlarını olumsuz etkiledi. Satışlar, ocak-temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7’lik düşüşle 675 bin 327 olarak gerçekleşti. Yedi aylık döneme bakıldığında, yıl sonunda toplam satışın geçen yılın gerisinde kalması bekleniyor. Ancak bir diğer beklenti de yeni kampanya. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk kez ev alacaklar için yeni bir çalışmanın yapılacağının sinyalini vermişti. Şimdi hem tüketici hem de firmalar yeni alım şartlarını merakla bekliyor. Kredi faizinin geçmişte olduğu gibi avantajlı noktalara çekilmesi halinde, konut satışlarının yılı beklentilerin üzerinde kapatması da mümkün görünüyor.
Konut alamayan ama gayrimenkule yatırım yapmak isteyen kesimin arsa-tarla ilgisi sürdürüyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, arsa, tarla, ofis ve dükkândan oluşan ‘konut dışı gayrimenkul satışı’ temmuz ayında 149 bin 710 oldu ve konut satış rakamını aştı.
patronlardunyasi.com