Konut kredisi, ev satın almak istediğinizde evin teminat altına alınması koşulu ile bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Konut kredisi ya da başka bir kredi kullandığınızda bankadan borç almış olursunuz ve banka borcunuzu ödeyeceğinizden emin olmak, kendisini garanti altına almak için sizden teminat ya da kefil göstermenizi ister. Ev, arsa gibi taşınmaz mallar içinse alacağınız mülkü ipotek ettirmek kredi kullanmanızı kolaylaştırır.
Borcunuz Bittiğinde İpotek Süreci Ne Olur?
Konut kredisi kullanarak satın aldığınız evin borcu bitti. Peki, şimdi ne olacak? Eviniz ipotekli olarak görünmeye devam edecek mi? Öncelikle, evin üzerindeki ipoteğin kalkması için konut kredinizin bütün taksitlerinin bitmiş olması gerekiyor. Sonrasında ipoteği kolayca kaldırabilirsiniz.
Konut kredisi ile aldığınız evin tüm borçlarını ödediğinizde banka tarafından “fek yazısı” hazırlanır. Fek yazısı, ev üzerindeki ipoteği sonlandırabilmeniz için banka tarafından hazırlanan bir belgedir. Bankaya tüm borcunuzun bittiğini gösteren bu belgede ipoteğin kaldırılmasına dair bilgiler bulunur. Fek yazısı, borcunuz bittikten sonra banka tarafından online olarak hazırlanır ve ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir. Daha önce elden iletilen bu belge yeni düzenlemelerle elektronik ortama aktarılmıştır. Böylece elden bir evrak teslim etmenize gerek yoktur. Bütün bu süreci siz e-devlet sistemindeki “tapularım” ekranından takip edebilirsiniz. İpotek fek yazısı, tapu müdürlüğüne iletildikten birkaç hafta içerisinde tapunuz üzerindeki ipotek kaldırılır.
İpotek Kaldırmak Ücretli Mi?
Bankadan alacağınız, evin tüm borçlarını ödediğinize dair hazırlanan fek yazısına ücret ödemeniz gerekmekte. İpotek kaldırmak için hazırlanan fek yazısına bankalar farklı ücretler talep edebiliyorlar. Oysa, ipotek kaldırma ücreti her yıl Tapu ve Kadastro Harçları Genel Başkanlığı tarafından belirlenir. 2020 yılı için güncel ücret 37,50 TL olarak belirlenmiştir. Banka sizden 37,50 TL üzerinde bir ücret talep ediyorsa buna itiraz edebilirsiniz.
Eğer bankanız 37,50 TL’nin üzerinde bir ücret talep ediyorsa ve bu ücreti ödemeden ipotek fek yazınızı veremeyeceğini söylüyorsa bankanızın talep ettiği ücreti yatırarak ipotek fek ücretinizi yatırdığınıza dair dekontu alın. Sonra ipotek fekki ücreti dekontunuzla beraber Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak bankanın sizden aldığı haksız ipotek fek ücretine itiraz edebilir, bu ücretin geri ödenmesini talep edebilirsiniz. İtirazınız sonucunda Tüketici Hakem Heyeti en geç 1 yıl içerisinde şikayetinizi değerlendirerek kararı size ve bankanıza bildirecektir.