Türkiye’de oluşan ekonomik zorluklar ve hayat şartları, insanları yurtdışında yaşamaya itiyor. Bugüne kadar çok sayıda meslek sahibinin veya okumak isteyen öğrencilerin Avrupa’da farklı ülkelere gittikleri, orada yaşamaya başladıklarına yönelik haberler sıklıkla gündeme geliyor.
GOLDEN VISA: AVRUPA’DA OTURUM İZNİ SAĞLAYAN PROGRAM
Maddi imkanları daha çok olan kimi insanlar ise, ailesini de kapsayarak şekilde Avrupa’da oturum izni almalarını sağlayan Golden Visa programıyla yurtdışına yerleşimini gerçekleştiriyor. Bu imkan yurtdışından ev alınarak kavuşulan bir imkan.
Yurtdışında ayda 300 milyon dolara yakın emlak yatırımı yapan Türklerin ikamet amaçlı yatırımlarda en çok tercih ettikleri çözümlerin başında Golden Visa geliyor. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olabilmesine olanak tanıyan Golden Visa; özellikle İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi cazip ülkelere yatırım yapmak isteyenlerden rağbet görüyor.
EN ÇOK TALEP KOMŞUYA
Türklerin, 2024’ün ilk yarısında yurtdışından ev almak için harcadığı tutarın 1,1 milyar dolara yaklaştığı öğrenilirken, talep gösterilen ülkelerin başında ise Yunanistan geliyor.
Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Yunanistan’da da Golden Visa alma işlemleri için kurulmuş en büyük şirketlerden biri olan Vesta Global’a başvuruluyor.
PD editörünün görüştüğü Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, vatandaşlık ve ülke oturum programları konusunda hukuki ve finansal danışmanlık başta olmak üzere 365 derece hizmet verdiklerini hatırlatarak, Yunanistan’da alt limitlerin önümüzdeki ay değişeceğine dikkatleri çekti.
“KONUT SATIN ALMAK İSTEYENLERE ARACILIK EDECEĞİZ”
Türk inşaat şirketlerinin Yunanistan’da yatırım yapmalarına da aracılık etmeye başladıklarını ve ev alımı için yeni yasa gelmeden hızlı hareket etmenin bir avantaj sağlayacağını aktaran Narazan, “Yeni bir iş modelini hayata geçirdik ve inşaat firmalarıyla iş birliği yaparak hem bireysel hem kurumsal yatırımcılara hizmet vermeye başladık. İlk adımı da Yunanistan’da attık. Yunanistan’da faaliyet gösteren inşaat şirketi DKG Development ile anlaşma imzaladık. Bu anlaşma ile Yunanistan’da 80 bin metrekarenin üzerinde kentsel dönüşüme liderlik yapan DKG Development ile Yunanistan’da yatırım yapacak firmalara ve konut satın almak isteyenlere aracılık edeceğiz” dedi.
“YUNANİSTAN’A İLGİ CANLI: 250 İLA 800 BİN EURO ARASINDA DEĞİŞKENLİK VAR”
Yurtdışında ev alım ve inşaat talebinin günden güne artmaya devam ettiği bilgisini veren Narazan, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin konut sektöründeki sıkışma ve yurtdışındaki yatırımın getirileri, talebi daha cazip ülkelere yöneltiyor. Türk vatandaşlarının özellikle komşu ülke Yunanistan’a ilgisi canlı kalmaya devam ediyor. Yeni yasayla birlikte Yunanistan’ın yatırım eşiği 250 bin euro ile 800 bin euro arasında değişiklik gösterse de ülke dünyadan gayrimenkul yatırımı almayı sürdürüyor. Yunanistan Merkez Bankası verilerine göre gayrimenkul alımları 520 milyon euroya ulaştığı açıklandı. Aynı dönemde Yunanistan’daki yatırımlar için yurtdışından gelen toplam akış ise 1,2 milyar euro civarında seyrediyor. Golden Visa ile Yunanistan’da yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşları ülkeye en çok ilgi gösterenler arasında bulunuyor.”
“YUNANİSTAN ŞARTLARI ZORLAŞTIRIYOR: 250 BİN EUROLUK ALT LİMİT 400 BİNE ÇIKIYOR”
Yunanistan Golden Visa programıNIN halen 250 bin veya 500 bin euro karşılığında gayrimenkul yatırımı yapanlara beş yıl süresince geçerli olmak üzere oturum izni verdiğini aktaran Narazan, “Golden Visa alanlar Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkı gibi pek çok avantajlara sahip oluyor. Ancak bu kanun 1 Eylül 2024 itibariyle değişiyor. Gayrimenkul işlemleri için ikili bölge sisteminin uygulamaya konulacağı bu yeni yasa ile Atina ve çevresini kapsayan tarihi bölge olan Attika Yarımadası’nda Golden Visa uygulamasında halen 400 bin euro olan alt limit, 800 bin euroya çıkarılacak. Diğer bölgelerdeki 250 bin euro alt limit ise 400 bin euroya çıkarılacak. Bu güncellemenin hayata geçmesine az bir zaman kaldı, bu nedenle Golden Visa için önemli bir fırsat dönemi şu anda” şeklinde konuştu.
YUNAN CEO PETRİDİS: 6 MİLYON METREKARELİK ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Narazan’ın davetiyle Türkiye’ye gelen Yunanistan’daki DKG Development şirketinin CEO’su Konstantinos Petridis de yatırım hedefleri ve ülkesiyle ilgili kimi bilgiler verdi.
Pire’de 80 bin metrekarelik büyük bir kentsel dönüşüm projesi için Türkiye’de ortak aradıklarını kaydeden Petridis, “Bu bize hem inşaatta hem de satışta hız kazandıracak. Ayrıca Yunanistan genelinde toplamda 6 milyon metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm başlıyor. Türk şirketlerinin tecrübesini Yunanistan’a taşıması değerli.” değerlendirmesinde bulundu.
İYİ BİR TÜRK MARKASI İLE İLERLEME ARZUSU
Attika’ya bağlı liman şehri Pire’de başlayacakları 80 bin metrekarelik işte güçlü bir Türk ortak ile birlikte ilerlemenin Türkiye’deki yurtdışına kayan ivmeyi yakalamak adına da kayda değer olacağını vurgulayan Yunan CEO, “2019’da kurulan DKG Development, 55 bin metrekarenin üzerinde geliştirme referansı bulunuyor. Toplamda 28 projeye imza atan şirket, know how’ı güçlü bir Türk markası ile ilerleme arzusunda. Böylesi büyük bir projede, iyi know how sahibi bir Türk ortak alarak hem inşaatı hızlı bitirebileceğiz hem de ortak satışla da ivmeden faydalanabileceğiz” dedi.
“YUNANİSTEN EV SAHİPLİĞİNİ TEŞVİK ETMEK İSTİYOR”
Türkiye’nin gayrimenkul geliştirmedeki tecrübesini Yunanistan’a aktarmasının değerli olacağına işaret eden Petridis, şunları dile getirdi:
“Yunanistan’da gayrimenkul sektörü yapı olarak Türkiye’den farklı. Yunanistan ev sahipliğini teşvik etmek istiyor. Kendi vatandaşları çoğunlukla kiracı. En çok projeler Atina’da yer alıyor. Ülke dışından çok büyük yatırımcılar kentsel dönüşüm, ticari projeler için yatırıma geliyor. Pire Limanı’nın çoğunluk hisseleri 2016 yılında Çinli Cosco Group’a geçti. Şimdi bu bölgede büyük kentsel dönüşüm projeleri var. Yunanistan genelinde yürütülecek kentsel dönüşüm projeleri toplamda 6 milyon metrekarelik bir alanı oluşturuyor. Bu haliyle Avrupa’nın metrekare düzeyinde en büyük kentsel dönüşüm projelerine ev sahipliği yapıyor. Burada Türk şirketlerinin oyuncu olması da bir fırsat olabilir.”
“TURİZM YATIRIMLARI İÇİN DE FIRSAT VAR”
Yunanistan’ın turizm açısından özellikle son yıllarda Türkiye’den yoğun bir ziyaretçi akınına uğradığının altını çizen Petridis, “Ağırlıklı olarak 1970’li yıllarda lokal ailelerin yaptığı turistik tesisler talebi karşılamıyor. Bu nedenle markalı turizm tesisleri, apart oteller gibi konaklama üniteleri için bir yatırım atağı var. Markalı konut, otel, ticari işletmeler için Türkiye’den yatırımcıları bekliyor. Bu konuda Türkiye’den gidecek kurumsal ve bireysel yatırımcılara Golden Visa’nın da yolunu açıyor” dedi.
İNŞAATTA 250 BİN, TARIMDA 100 BİN, TURİZMDE 80 BİN PERSONEL AÇIĞI VAR
Konstantinos Petridis ayrıca Yunanistan’da kalifiye personel sayısı eksikliğine de dikkat çekici rakamlar sunarak işaret etti.
İnşaat sektöründe 250 bin personele ihtiyaç duyulduğu bilgisini veren Petridis, ülkenin aynı şekilde turizm sektörü için 80 bin, tarım sektörü için de 100 bin yeni personele ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Bu açığın özellikle yaz dönemlerinde baş gösterdiğini anlatan Yunan CEO, ülkede yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcısının personeli de beraberinde getirebileceğini aktardı.
Petridis, Yunanistan’da kanunun neden değiştiğine yönelik soruya karşılık da, “Aşırı talep var” yanıtını verdi.
KOMŞUYA GOLDEN VISA BAŞVURUSUNDA TÜRKLER ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ SIRADA
Yunanistan’da 2018’de 1969 olan Golden Visa başvuru rakamı 2013 toplamında 8 bin 505 adet oldu. Bu rakam, 2022’ye kıyasla yaklaşık yüzde 100 artış anlamına geliyor. Bu yıl ilk 4 ayda ise Golden Visa başvurusu 2 bin 664 adet oldu. 7 bin 500 kabul ile Yunanistan’da Golden Visa’dan faydalanan birinci ülke Çin olurken, 900 izin ile Türkiye ikinci sırada yer aldı.
Bütçesine uygun olarak Golden Visa ile yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşları; yatırımın döviz bazlı getirisi, seçme ve seçilme hakkı dışında eğitim, sağlık gibi bütün sosyal haklardan yararlanabilme imkanıyla vize problemine son vermek için Yunanistan’ı tercih ediyor.