BAŞVURU NEREYE NASIL YAPILIR?
Riskli olduğunu düşündüğünüz bir yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılmasını istiyorsanız, ilk olarak yapının riskli olduğuna dair bir raporu almanız gerekiyor.
Bilindiği üzere kentsel dönüşümün ilk koşulu; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre, yapının riskli olarak tespit edilmesi oluyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında yapının riskli olduğu tespit için Bakanlık tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmesi amaçlanıyor. Bu kuruluşlara bir dilekçe ile başvuru yapılabiliyor.
BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
— Tapu Fotokopisi
— Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
— Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
— Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı
— Belediyeden UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı (Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı)
— Vekaletname
— Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi
— Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI 48 AYA ÇIKARILDI
Kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun’un yönetmeliğinde önemli değişiklik yapıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre riskli alanda bulunan konutların kentsel dönüşüme girmesi halinde kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Riskli yapılarda ise kira yardımı süresi 18 ay olarak devam ediyor.
Ayrıca dönüşüm projeleri özel hesabının finansman durumu gözetilerek Bakanlıkça uygun görülmesi halinde kira yardımının ilk 12 aya kadar olan kısmı peşin olarak ödenebilecek. Aylık kira bedeli de Bakanlıkça belirlenecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Bu yardımın alınabilmesi için öncelikle mal sahibi veya kiracının bulunduğu yapının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bulunması gerekir.
Bu tespitten sonra yapı tahliye edilip yıkıma başlanır ve yerine kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapı inşa edilir. Ancak bu süre içinde riskli yapıda bulunan mal sahibi ve kiracıların başka bir yerde bulunmaları gerekir. Bu yüzden de kira yardımı yapılır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER
— T.C. Nüfus cüzdanı fotokopisi,
— Kira yardımı başvuru formu,
— Kat malikinin yıkılan yapıda kaldığını gösterir, adres teyit niteliğinde imzalı ikametgâh belgesi,
— Yapının tapu belgesi ve tapu kaydı,
— Riskli yapıya ait tespit raporu,
— Arsa payı olan tapularda emlak vergi beyannamesi,
— Kat malikine ait ödenmiş fatura,
— Yıkılan yapıya ait gerekli olan form,
— Ziraat Bankası hesap numarası ile kira yardımı başvurusunda bulunulabilir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI HANGİ İLDE NE KADAR?
Geçen yıl ödenen, bu sene için de devam edilecek kira yardımı tutarları ise 715 ila bin 150 lira arasında değişiyor. Buna göre Bakanlıkça verilen kira yardımı tutarları ve illeri şöyle:
715 TL: Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis
810 TL: Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce
905 TL: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale
995 TL: Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van
1.150 TL: Adana, Antalya, Bursa, Konya’da bin 85 lira. Ankara, İstanbul, İzmir
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KONUT SAHİBİNİN HAKLARI
Kira Yardımı
Kentsel dönüşüme dahil edilen riskli alanlar ve bu alandaki riskli yapıların maliklerine, kira yardımı yapılmaktadır. Devlet destekleri kapsamında konut malikine 48 ay boyunca kira yardımı sağlanıyor.
Verilen kira destekleri şehirler ve büyükşehirlere göre farklı oranlarda sağlanıyor. Ancak kira yardımının yapılabilmesi için hak sahibinin o taşınmazda ikametgahı bulunması gerekmektedir.
Yani hak sahiplerinin riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda oturuyor olması gerekmektedir.
Nakliye Desteği
Dönüşüm destekleri kapsamında sunulan kira yardımına ek olarak, konut malikinin taşınabilmesi için nakliye masrafları da karşılanmaktadır.
Hak sahibi nakliye konusunda talep ettiği destek başvurusunu destekleri başvurusunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına doğrudan yapabilmektedir.
Başvuru esnasında gerekli evrakları vermesi durumunda destek sağlanabilecektir.
Konut Kredisi Desteği
Devlet bankaları ve anlaşma yapılan özel bankalar ile konut maliklerine ya da kiracılarına konut kredisi olanakları sunulmaktadır.
Kentsel dönüşümde riskli yapılar grubunda olan gayrimenkul sahipleri, gerekli evrakların tamamlanması ve başvuru onayı ile birlikte 100 bin lirayı kadar konut kredisi olanaklarından yaralanabilmektedir.
Şayet kentsel dönüşüme dahil edilen yapıda kiracı var ise ve bahsedilen konutta bir yıldan daha uzun sürede ikamet ediyor ise kiracı da aynı haktan yararlanabilir. Konut kredisi olanaklarından faydalanarak, yeni konutun satın alımı için destek sağlayabilir.
Alan İnşası Hakkı
Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları arasında, özel arazilerine kendi inşaatlarını yapma hakkı sunulmaktadır.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır.
Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Harç ve Vergi İndirimleri
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, yeni konut alımları için vergi muafiyeti söz konusu olabilmektedir.
Belediyelerce alınan tüm harçlar, İmar Kanunu gibi işlemlerde yatırılan tüm ek ücretler, muafiyet dahilindedir.
Ayrıca noter ücretleri de kentsel dönüşüme tabi olan konutların malikleri için yeni tapu kayıtlarında uygulanmamaktadır.