İstiklal Caddesi, şüphesiz İstanbul’un en bilindik yerleri arasında geliyor. Şarkılara bile konu olmuş bu caddeden günde 6 milyon insanın gelip geçtiği söyleniyor. Dile kolay 6 milyon. Tam bu yüzden de İstanbul’un en hareketli, en güzel ve en eşsiz mekanlarına ev sahipliği yapıyor.
Birbirinden güzel ara sokakları, muhteşem atmosferi ve birçok turistik yapısıyla İstanbul’da görülecek yerler arasında oldukça önemli bir yere sahip diyebilirim.
Tabi İstanbul’un birçok yerinde olduğu gibi burası da geceleri biraz tehlikeli olabiliyormuş. Bu yüzden, gecenin çok geç saatlerine kadar bu bölgede kalmamakta yarar var. Bunun yanında, gündüz vakti gidip kalabalıkla baş edememektense, sabahın erken saatlerinde bu caddeye giderek, çevrenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Dizilerde ve filmlerde gördüğünüz o farklı tramvayda burada bulunuyor. Tünel-Taksim hattı çalışan bu tramvaya binerek biraz nostalji yaşamak da mümkün. Nostalji deyince aklınıza çok eski tarihler gelmesin. Tramvayın kuruluş tarihi 90’lı yılların başı.
İstiklal Caddesi Gezilecek Yerler
- Afrika Han
- Rumeli Han
- Anadolu Han
- Hüseyin Ağa Camii
- Surp Asdvadzadzin Katolik Ermeni Kilisesi
- Galatasaray Hamamı
- Çiçek Pasajı
- Halep Çarşısı
- Tokatlıyan Han
- Avrupa Pasajı
- Sen Antuan Kilisesi
Cadde üzerinde tatlı bir şeyler denemek isterseniz İnci Pastanesi tavsiye edebileceğim en ideal yerlerdendir. Profiterolleri ile dikkatinizi mutlaka çekecek bu mekana uğramayı unutmayın.
İstiklal Caddesi Galatasaray Hamamı ; 1715’de yaptırılmış olan hamam, halka açık bir hamamdır. İstanbul hamamları arasında ününü koruyan bu hamam, klasik Türk hamamı olarak hizmet vermekte.
Çiçek Pasajı ; Meyhaneleriyle ünlü bu pasaj, beyaz rus kadınları ve baroneslerin çiçek sattığı yerlerden biri olarak biliniyormuş. Daha sonra Beyoğlu’nda bulunan çiçekçilerin de pasaja gelmesiyle pasajın adı Çiçekler Pasajı olarak hayat bulmuş.
İstiklal Caddesi gezisine Taksim’den başlamanızda yarar var. Taksim meydanına toplu ulaşım araçları ile geldiğinizde o meşhur meydana az da olsa bir göz atın. Tabi buraya kadar gelmişken bana hiçbir anlam ifade etmemiş olan Taksim Gezi Parkı’nı görmeyi unutmayın.
Meydanda bulunan anıtı ve Kutsal Üçlü’ye de göz attıktan sonra İstiklal Caddesi gezisi için hazırsınızdır.
İstiklal Caddesi’nin meşhur çikolatası olan zambo’dan bir paket alın ve gezinize öyle devam edin.
Markiz Pastanesi de caddede bir şeyler yiyebileceğiniz mekanlardan biri.
Bu meşhur cadde öyle 1-2 saatte gezilecek yerlerden değil. Caddeyi doya doya gezin. Sabah saatlerinde başlayıp, akşam edin. Yalnız değil, bir arkadaşınızla geziyorsanız, Çiçek Pasajı’na bir de akşam gidin. Rakı-balık yapın. Olmadı, rakı beniz bozar diyorsanız, Nevizade’de kalabalığın curcunasına dalıp 2 bira için. Alkolle aran yoksa, o zaman tünel pasajında çay/kahve için. Daha fazla eğlence arıyorsanız, yeşilçam barlar sokağına gidin. Günün yorgunluğunu atın. Hanları, Kiliseleri, Camileri gezmeden caddeden ayrılmayın.
İstiklal Caddesi kalabalığın insanı huzursuz etmediği tek yer diyebilirim. Cadde tam bir İstanbul klasiği, yani İstanbul’u İstanbul yapan en canlı yerlerden. Müzisyenleri bile bir başka olan bu caddeyi İstanbul’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin derim.
İstiklal Caddesi Nerede – Nasıl Gidilir ?
Beyoğlu ilçesinde bulunan bu meşhur caddeyi görmek için öncelikle Taksim’e gitmeniz gerekmekte. Caddenin bir ucu taksim meydanında diğer ucu ise, Karaköy tren istasyonunda bulunmakta. Eğer bu caddeye Sultanahmet tarafından ulaşmaya çalışıyorsanız, Sultan Ahmet Camii ve Ayasofya Müzesi‘ne 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunan Sultanahmet tramvay durağını kullanabilirsiniz. Bu duraktan Kabataş yönüne giden tramvaya binerek karaköyde inmeniz gerekiyor. Buradan sonra ister 5 dakika yürüyerek caddeye ulaşabilir, isterseniz de tarihi tünel fünikülerini kullanarak caddeye ulaşabilirsiniz.
İstiklal Caddesi kadar popüler olmasa da, son yıllarda Fener Balat semtleri de büyük bir çıkış yakaladı. İstanbul’un Sultanahmet ve Taksim haricinde kalan tarihi eserlerini keşfetmek için bir Fener Balat turunda gezilecek yerler yazısını okumanızı tavsiye ederim
İstiklal Caddesi Tarihi
1850’den itibaren git gide yoğunlaşan melez kültürü, bu caddenin karakterini belirleyen en önemli etkenlerdendir aslında. Osmanlı zamanında birçok Büyükelçilik açıldıktan sonra Osmanlı’daki yabancı yerleşimlerin uğrak yerlerinden biri haline gelmiş.
Birçok zengin ve sefirlerin buraya yerleşmesiyle birlikte cadde mimari açıdan oldukça gelişmiş. Süslü konaklar, oteller ve birçok resmi binalar inşa edilmiş. Tabi bu caddenin ortaya çıkışının en önemli sebebi Pera olmuş. Daha sonra Pera’daki gelişim süreciyle bu cadde ortaya çıkmış.
İstiklal Caddesi, genel olarak çok turistik bir yer diyebilirim. Fakat lokal halkın bir yerlere yetişmek için bu caddeyi kullanması dolayısıyla, turistleri o kalabalık içerisinden seçmek pek de kolay olmuyor açıkçası. Bu yüzden de bu caddeye süper turistik bir yer demek yerine süper kalabalık bir yer demek çok daha anlamlı olacaktır.