Taşdelen Mesire Alanı‘ndan başlayan orman Beykoz ve Şileye kadar uzanmakta. Çok geniş bir alana yayılmakta ve bir çok yükseltisi olmakla birlikte en yüksek tepesinin adı ile yani Alemdağ olarak anılmaktadır. Radyo anteni bulunan zirvesinden Sultanbeyli, Sancaktepe, Ataşehir, Ümraniye’nin tamamı , ayrıca Üsküdar ve Beykoz’un ise bir kısmı görülebilmektedir.
Aslında Alemdağ’a kale denmesi bir bir benzetme değil tarihi bir vakaya dayanmaktadır. Selçuklu dönemi komutanlarından Seyyid Battal Gazi’nin torunu Turasan Bey Alemdağı’a kadar gelip burada bir kale yaptırdığı ve İstanbul’u fethetmek için bölgede tutunmaya çalıştığına dair bazı kayıtlar bulunmaktadır. Bu kısım araştırılmaya muhtaç olmakla birlikte askeri bölgede içerisinde bulunan mezar ve kale kalıntıların olduğuna dair bilgiler bu iddiayı güçlendirmektedir.
Taşdelen Mesire Alanı
Alemdağ’da yürüyüş, dağ koşusu ve bisiklet gibi bir çok spor aktivetesi yapılmaktadır. Bunun için Taşdelen Mesire Alanı’ndan giriş yapabilirsiniz.
Özel bir işletme olan mesire alanının piknik yapılan bölümünde otopark, restoran, mescit, tuvalet ve çeşme gibi sosyal tesisler mevcuttur. Ancak ormanın iç bölgelerinde bu imkanlar bulunmaz. Bu yüzden su kabınızı yanınızda taşımanız gerekmektedir.
Ormana spor amaçlı yaya girişlerinde ücret alınmamaktadır. Bunun için spor kıyafetle gelinmesine dikkat edilmelidir. Araçlı yada piknik amaçlı yaya girişi ise ücretlidir. Araç giriş ücreti 20 TL’dir.
Alemdağ Bitki Örtüsü
Alemdağ, çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı 2000 dönüm ormandan meydana gelmekte. Bu yapısından dolayı tarihi çok eskilere dayanan Taşdelen sularınının kaynağı burasıdır. Orman içinde Taşdelen Doğal Kaynak Suyu tesislerini görebilirsiniz.
Orman içersindeki yol kenarları ve çayırlık alanlarda ise farklı bir çok birkiye rastlanmakta. Katır tırnağı, orman gülü, yaban gülü, sarı kantaron, yaygın kangal bunlar arasından bir kaçıdır.
Taşdelen Doğal Kaynak Suyu’nun Tarihçesi
Alemdağ, çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı 2000 dönüm ormandan meydana geliyor. Bu yapısından dolayı tarihi çok eskilere dayanan Taşdelen sularınının kaynağı burasıdır. Taşdelen Doğal Kaynak Suyu 1582 yılında Sultan 2.Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından vakfedilmiştir.
Sultan II. Abdülhamid Han’ın kullandığı ve tavsiye ettiği su Vakıf Taşdelen’dir. 27 Nisan 1909 da tahtan indirilip, selanik’e gönderilirken Sirkeci Tren Garı’nda son dileği sorulduğunda, bir bardak Vakıf Taşdelen Suyu istemiş.
Hac farizası için yola çıkan surre alaylarındaki küplere bu sudan yüklenildiği ve hac dönüşü de bu küplere zemzem suyu doldurularak geri getirildiği için “Zemzem’in yol arkadaşı” iltifatına ulaşmıştır.
İstanbul’un En Yüksek Noktaları
İstanbul’un en yüksek yeri 537 metre rakım ile Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleri sınırlarında yer alan Aydos tepesidir. Bu sıralamayı 442 metre rakım ile Çekmeköy sınırları içinde yer alan Alemdağ ve 438 Metre rakım ile Ataşehir sınırları içinde yer alan Kayışdağı takip etmektedir. Ulaşım kolaylığı ile popüler olan Üsküdar sınırları içinde yer alan Çamlıca tepesinin rakımı ise 268 metredir.
İstanbul’da genel olarak bilinen en yüksek yerler:
- Aydos: Rakım 537 metre
- Alemdağ: Rakım 442 metre
- Kayışdağı: Rakım 438 metre
- Çamlıca : Rakım 268 metre