Avrupa turizm pazarında rakibimiz İspanya zor günler geçiriyor. Covid-19’a 25 bin civarında kurban veren Akdeniz ülkesinde, İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının İspanyol ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini ilk kez resmi olarak ortaya koyan veriler açıkladı.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) geçtiğimiz yılın ilk üç ayına oranla bu yılın aynı döneminde yüzde 5,2 azalmasının 1970 yılından bu yana kaydedilen en büyük düşük olduğu bildirildi. İspanya hükümeti, gayrisafi milli hasılasının yüzde 13’ünü oluşturan turizm sektöründe yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl önemli kayıp beklerken, çok kısıtlı da olsa turist getirmenin yollarını arıyor.
İspanya’daki sol koalisyon hükümetinden üst düzey bir yetkili, ülkedeki Kovid-19 salgınıyla ilgili gündemdeki konuları yabancı basın mensuplarına değerlendirdi.
Kovid-19 sürecinde göğüs germeleri gereken en zor sorunların başında turizmin geldiğini vurgulayan yetkili, turizm sektörünün ne zaman başlayacağına dair tarih vermenin şu an için erken olduğunu belirtti.
Hükümet yetkilisi, “Yönetimi en zor konuların başında turizm geliyor. O yüzden hiçbir ülke henüz bunu konuşmaya başlamadı. Biz, salgının kontrol altına alınıp, turistlerin güvenliğinin sağlanması halinde turizmin kademeli olarak başlatılmasından yanayız.” şeklinde konuştu.
Geçen yıl 84 milyon turisti ağırlayan İspanya için turizmin çok önem arz ettiğini ancak Kovid-19’un yarattığı sağlık, ekonomik ve sosyal krizin her şeyin önüne geçtiğini kaydeden hükümet yetkilisi, “Şu an için İspanya olsun, ABD, Türkiye, İtalya, Yunanistan olsun herkes için geçerli tek şey, sağlık koşullarında turistin güvenini sağlayan yerler oluşturmaktır. Bunun için de ülkelerin birlikte çalışması gerekmektedir. İspanya, AB’deki ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır.” dedi.
Hükümetin açıkladığı ve 4 Mayıs’tan başlayarak en az 8 hafta sürmesi öngörülen “kademeli normalleşme takvimini” de değerlendiren yetkili, “İspanya’nın planı, Fransa ve İtalya’dan farklı çünkü süreci tarih vererek sınırlandırmak istemedik. Kademeli normallik bizim için mekanik bir süreç değil. Tarihe bağlı kalmadan, normalleşme seviyesine uygun kriterlere göre hareket etmek bizim için daha önemli. Güney Kore’nin planına daha yakın diyebiliriz.” açıklamasına bulundu.
Bu arada, “ülkesindeki verileri gizleyerek salgının tüm dünyaya yayılmasına neden olduğu” gerekçesiyle Çin’e yönelik yapılan bazı suçlamaları da yorumlayan yetkili, “İspanya olarak Kovid-19 ile ilgili araştırmaların politize edilmeden yapılması gerektiğine inanıyoruz. Elbette ki salgın geçtiğinde bunun nedenleri tüm boyutlarıyla araştırılmalıdır. Ama bunu salgının bir daha olmasını önlemek, yaşadıklarımızdan ders alıp aynı hataları yapmamak ve hazırlıklı olmak için yapmalıyız.” dedi.
Can İlker
OECD: Turizm çok sert daralacak
Turizmde Hasar Tespit Anketi Sonuçlandı
Can İlker: Turizm’de oyun sonu nasıl olacak?
Salgın Bayram’da biter mi? Ekonomi yazın normale döner mi?