İskân sözlük anlamıyla kişileri bir yere yerleştirme, yurtlandırma anlamına gelmektedir. Fakat emlak terimi olarak bakıldığında iskân farklı bir anlam taşır. Usulüne uygun ve ruhsatlı şekilde yapımına başlanan bir binanın, yine usulüne ve ruhsata uygun şekilde tamamlanmasının ardından, belediyelerinin İmar Müdürlüklerinin Yapı Kullanma İzni Birimleri tarafından verilen belgeye iskân belgesi denmektedir. Sonuç olarak en kısa şekliyle iskân, belediyelerce verilen, yapımı tamamlanmış binaların kullanma ve oturma izinleridir.
İskân Belgesi Nasıl Alınır?
İnşaat sahibinin veya inşaat sahibince yetkilendirilmiş kişinin söz konusu belediyeye yazacağı yazılı bir dilekçeyle iskân başvurusunun yapılması gereklidir. Başvuru için görevlendirilmiş kurum Belediye İmar Müdürlükleri Yapı Kullanma İzni Birimleridir.
İskân Belgesinin Verilme Aşamaları Nelerdir?
İskân belgeleri, belediyelerin Fen İşleri Müdürlükleri ve İmar Müdürlükleri tarafından yapılacak kontrollerin ardından verilir. Söz konusu binanın yapımı ruhsatta belirtilen usullere uygunluğu, binanın sağlığı ve sağlamlığı kontrol edilen ana hususlardır. Bu şartları tamamlayan yapılara iskân belgesi verilir.
İskân Belgesi Alabilmek İçin Ne Kadar Süre Gereklidir?
İnşaat sahibince veya yetkili bir kişi ile yapılan yazılı dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyeler gerekli kontrolleri gerçekleştirir ve iskân belgesini verirler.
İskân Sorgulama Nedir?
Hali hazırda bitmiş olan herhangi bir binanın belediyece verilmiş kullanım/oturum izni yani iskân belgesinin olup olmadığını öğrenmek amacıyla İmar Müdürlükleri’nde yapılan sorgulamadır.