Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,3 oranında azalış göstererek 10 bin 793 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 artarak 3 bin 720 oldu.
Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:“Bu yıl yabancıya satışta 50 bini geçeriz”
TÜİK 2019 Nisan ayı verilerine baktığımızda yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 arttığını görüyoruz. Bu rakamlar Irak, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkelerinden yatırımcılara Türkiye’yi çok iyi tanıtma gayretimizin bir sonucu olarak yansıyor. Bu sonuçlar için hepimiz uzun zamandır yabancı pazarlarda yoğun çalıştık. Çalışmalarımızda çok uzun zamandır yabancı markajında ilerliyoruz. Bu konjonktürde yabancıya satış konusunda yaptığımız tanıtım yatırımları sonuçları itibariyle gayet başarılı. Yabancıya gayrimenkul satışının ihracat kalemi gibi görülmesi ve döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınması konusunu her zaman dile getirdik. Bu yıl yabancıya satışta 50 bin adeti geçeceğimizi öngörüyorum.
Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:“Yabancı talebi sektörün büyümesinde etkili olacak”
TÜİK verilerine baktığımızda, yabancıya satış rakamlarına baktığımızda yeni rekorlara doğru gittiğini söyleyebiliriz. Yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 artarak 3 bin 720 olması çok sevindirici bir rakam. Verilere baktığımızda yabancılardan gelen talebin devam edeceğini öngörüyoruz. Tahminimiz; gelecek dönemde de yabancı talebi sektör büyümesinde etkili olacaktır. Türkiye genelinde ise, konut satışlarının nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 azalarak 84 bin 403 adete gerilediğini görüyoruz. Konut satışlarının ocakta yüzde 24,8, şubatta yüzde 18,2, martta yüzde 5,3 gerilediğini düşündüğümüzde yeni rakamın ortalamalarda seyrettiğini söyleyebiliriz. Bu rakamlar yüzde 2 civarı seyreden konut kredi faizlerinin düşmesiyle beraber hızla artacaktır, çünkü iç piyasada faizlerin düşmesini bekleyen bir alıcı potansiyeli hazır bekliyor.
Şenol Üçüncü / Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi: “Yabancıya satış gurbetçilerin etkisiyle rekora gidecek”
İç piyasa satışlarının düşük gelmesini bu sezon için normal olarak kabul etmek lazım. Bunu nedenini; mevcut dönemin ölü sezon olması’ olarak açıklayabiliriz. Ancak yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 artarak 3 bin 720 olduğunu görüyoruz. Bu rakam şubattaki yüzde 92,1 oranındaki rekor artışa yakın bir veri. Buradan yola çıkarak yabancıya satışta yıl sonunda hedeflenen rakamların üzerine çıkılacağını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönem ziyaret amacıyla ülkesine gelecek olan konut alıcısı potansiyel gurbetçileri de unutmamak lazım. Onların da etkisiyle satış rakamları yukarı doğru ivme gösterecektir. Yabancıya satış gurbetçilerin etkisiyle rekora gidecek diyebiliriz. Gayrimenkul yatırımı açısından cazip fırsatların bulunduğu ülkemizde, yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda daha fazla artmaya devam edeceğine inanıyoruz.
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: “Yabancıya satış, yukarı yönlü eğilimini sürdürecek”
TÜİK rakamlarına baktığımızda, nisan ayında gerçekleşen yabancı ilgisi yine dikkatimizi çeken en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Verilere göre; yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,1 artarak 3 bin 720 olduğunu görüyoruz. Bu rakam martta yüzde 71,3 artışla 3 bin 129 olarak açıklanmıştı. Yabancıya satış rakamları, şubatta ise yüzde 92,1 artış ve 3 bin 321 adetlik bir rekorla gelmişti. Yeni rakamın da bu rekora yaklaştığını görüyoruz. Yabancı yatırımcı ve gurbetçiler birikimlerini değerlendirmek amacıyla dövizlerini bozdurarak gayrimenkule yatırıyorlar. Bu da gayrimenkul sektörünün vazgeçilmez ve öncelikli yatırım aracı olduğunu bize gösteriyor. Yabancıya satış rakamları önümüzdeki günlerde yukarı eğilimini sürdürecektir. Konut kredi oranlarının düşmesiyle beraber iç piyasada da benzer tablonun oluşacağından şüphemiz yok.