İngiltere, kamyon sürücüsü bulmakta güçlük yaşarken yakında bankacılık sektöründe de çalışacak insan bulmakta zorlanabilir.
Büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği’nden gelen ve sayıları 1,1 milyona ulaşan uluslararası çalışanlar bankacılık sektöründeki işlerin neredeyse beşte birinde çalışıyor. EY’in ve theCityUK lobi grubunun raporuna göre, Brexit ile beraber yabancı çalışan işe almanın maliyeti giderek artıyor ve ve süreç zorlaşıyor.
TheCityUK CEO’su Miles Celic, şirketlerle konuştuklarında bir numaralı sorunun yetenekleri şirkete çekmek ile ilgili olduğunu belirterek, “Londra ve İngiltere’nin geri kalanıyurtdışından çalışan bulmaya gerçekten çok bağımlı” dedi.
AB vatandaşları, Brexit Ocak ayında yürürlüğe girmeden önce ülkede çalışma ve yaşama hakkına sahiplerdi. AB vatandaşlarının yerleşik vatandaş statüsüne başvurmaları için son tarih Haziran ayındaydı ve bu da halihazırda gergin olan istihdam piyasası üzerinde daha fazla baskı yaratıyor.
EY Küresel Göç Partneri Seema Farazi, İstihdam piyasasında Brexit’in etkisinin salgından dolayı hala tam olarak hissedilmediğini belirterek, “AB vatandaşları İngiltere için göç sisteminin içindeler ve bu da asıl zorluk” dedi.
Raporda belirtilen tahminlere göre, Brexit’in getirdiği statü değişikliğinden sonra işveren yurtdışından Grup 2 vizesiyle bir çalışan getirmek için 28 bin 228 dolar ( 21 bin pound) ödemek zorunda.
Kamyoncu krizi devlet müdahalesini getirdi
İngiltere işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, hükümetin Rezerv Tanker Filosu’nun yakıt ikmali için Britanya’nın tamamında yollarda olacağını söyledi.
Kamyonetlerin siviller tarafından kullanılacağını belirten Kwarteng, yakıt sektörüne fazladan yakıt kapasitesi sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Akaryakıt istasyonlarındaki durumun iyileştiğini belirten Kwarteng, yakında herkesin normal satın alma alışkanlıklarına dönebileceğini dile getirdi.
İngiltere’de bakanlıkların daha önce yaptığı “askerlerin, gerektiğinde en çok ihtiyaç duyulan yerlere yakıt sevkiyatı için hazır duruma getirileceği” açıklamasına karşın, Kwarteng yaptığı paylaşımda araçların siviller tarafından kullanılacağını vurguladı.
İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Kabine Ofisinden yapılan ortak açıklamada, İngiliz ordusundaki tanker sürücüsü askerlerin, gerektiğinde en çok ihtiyaç duyulan yerlere yakıt sevkiyatı için hazır duruma getirileceği, askeri sürücülerin buna yönelik özel eğitim alacağı ve sektör ile sorunsuz şekilde çalışmalarının sağlanacağı bildirilmişti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiliz silahlı kuvvetlerinde görevli askerlerinin tedarik sorunundaki baskıyı azaltmaya hazır olduğunu kaydetmişti.
İngiltere’de hayat durma noktasına geldi
Geçen hafta BP’nin ülkede yeterli sayıda nakliye aracı sürücüsü olmaması nedeniyle bazı petrol istasyonlarını geçici olarak kapatılacağını duyurmasıyla araç sahipleri benzin istasyonlarına akın etmiş, istasyonların önünde uzun kuyruklar oluşurken, çoğu istasyonda yakıt stoku tükenmişti.
Pandeminin yol açtığı tedarik sorunlarının yanısıra enerji fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin ardından şoför sıkıntısının yaşandığı ülkede, süpermarket zincirlerinde de bazı ürünlere ulaşılamıyor, panik alımları rafların boşalmasına neden oldu.
Geçici vize verilecek
İngiltere’de Noel yaklaşırken ülkedeki tedarik sorununa çözüm bulabilmek için yurt dışından 5 bin ağır vasıta sürücüsü ile 5 bin 500 tavukçuluk sektörü çalışanına 3 ay süreli geçici vize verileceği duyurulmuştu.
İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, tır ve kamyon şoförü eksikliği nedeniyle bazı süpermarketlerde rafların boş kalmasının ve benzin istasyonlarındaki uzun kuyrukların önüne geçebilmek için 5 bin akaryakıt tankeri ve gıda kamyonu sürücüsüne aralık sonuna kadar geçici vize verileceğini açıklamıştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “5 bin ağır vasıta sürücüsü ile 5 bin 500 tavukçuluk sektörü çalışanı, bu yıl istisnai durumlarda gıda ve nakliye sektörlerinde tedarik zinciri baskılarını hafifletmek için Noel’e kadar mevcut vize planına eklendi.” ifadesi kullanıldı.