İmar Barışı başvuruları için süre azalıyor. Bilindiği üzere, 15 Haziran 2019 son başvuru tarihi olarak açıklanmıştı. Henüz başvuru yapmayan vatandaşların vakit kaybetmeden başvurularını yapması gerekiyor. İmar Barışı’ndan faydalanabilmek için yapılması gereken bazı işlemler bulunuyor.
İmar Barışı’nda, çoğu vatandaş yanlış işlemler yaparak haklarını kaybedebiliyor. Bilinmesi gereken en önemli nokta şu; kesinlikle 2017 yılından sonra yapılan yapılar bu kapsama girmiyor. Bu yüzden vaktinizi ve paranızı riske atmayın.
Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazananlar için son ödeme tarihi 30 Haziran 2019 olarak duyuruldu. Bu tarihi kaçırmamanızda fayda var. Şu ana kadar İmar Barışı için başvuru yapanların sayısı yaklaşık olarak, 9 milyon 698 bin 238 kişi oldu.
İmar Barışı’na başvuru için emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınıyor.
E-Devlet sistemi üzerinden kayıt başvurusu yapılabilen uygulama kapsamında, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerine de başvurulabiliyor. Müracaatlar belediye, belediye birimleri, valilikler veya belirlenen kurumlara doğrudan, posta yoluyla yapılabiliyor.
Hangi belgeler isteniyor?
Yapı veya arsanın ada ve parsel bilgileri, daire sayısı, metrekaresi, yüzölçümü ile maliklerin kimlik bilgileri gerekiyor. Cep telefonu numarası, e-posta adresi, yapının adresi, tapusu, varsa ada ve parsel bilgileri, inşaat alanı, konut ve işyerleri alanları, konut ve işyeri sayısı, emlak vergi birim değeri, yapı sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın türü, yapıyı gösteren fotoğraf da talep ediliyor.
Emlak Haber Ajansı