İdeal yaşam alanını oluşturmak için gerçekleştirilen ev satın alma işlemi, aşamalarla gerçekleştirilen uzun bir süreçtir. Bu süreç evi satın aldıktan sonra da birtakım işlemlerin tamamlanması için devam eder. Yani evi tam olarak benimseyebilmeniz için bu işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bu işlemler de tıpkı satın alma sırasında olduğu gibi çeşitlenir. Bu yazıda yeni ev alınca yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
İlk Aşamada Ev Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Ev satın altından sonra yapılması gerekenler farklı tür işlemleri bir arada içerir. İşlemler adım adım uygulayarak evi benimsemeniz mümkündür. İlk aşama tapu ve mülkle ilgili işlemlerdir. Bu işlemler sonucunda evin size ait olduğuna dair resmi adımlar atmanız mümkün olur.
İşe öncelikle tapu dairesine başvurarak başlamalısınız. Satıcıyla satılık ev konusunda anlaşma sağlayıp ücret ödemesini gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Fakat bu işlemler evin resmi olarak satın aldığınızın kanıtı sayılmaz. Bunun için evin bağlı bulunduğu müdürlüğü tespit ederek harekete geçebilirsiniz.
Müdürlüğe ulaştığınızda ev aldıktan sonra beyan vermek istediğinizi bildirerek yetkililere ulaşmalısınız. Ardından satın aldığınız kanıtlayan belge ışığında toplu harcı yatırmalısınız. Ev satın alım sürecinde rayiz bedeline veya farklı yasal durumlara aykırılık bulunmazsa işlemi başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Ev aldıktan sonra yapılacak işlemler arasına ikinci olarak mülk dosyayı hazırlamayı dahil edebilirsiniz. Eğer ev için belirli kurumlara başvuru yapacaksanız dosya size kolaylık sağlar. Bu işlemi gerçekleştirmeniz zorunlu değildir. Fakat gerekli zamanda gerekli mülk belgelerine anında ulaşmak isterseniz bu işlemi uygulayabilirsiniz.
Belediye Başvurarak Ev Satın Aldıktan Sonra Beyan Vermek
Ev tapusu aldıktan sonra yapılması gerekenler arasında öne çıkanlardan bir diğeri belediyeye başvurmaktadır. İkinci aşamayı oluşturan bu başvuru işlemi ilerleyen süreçte herhangi bir problem yaşamamak için gereklidir. Tapu harcını ödedikten sonra teslim aldığınız tapuyla birlikte evinize yakın konumlanan belediyeye başvurabilirsiniz.
Noter onayı bulunan tapunuzu belediyeye yetkilisine göstererek evin size ait olduğunu resmi olarak bildirebilirsiniz. Ev alınca yapılması gerekenler arasında önemli kabul edilen bu işlemi tamamladıktan sonra yapılacak farklı aşamalar vardır. Bunlar arasında öne çıkanlardan biri emlak vergisidir.
Ev aldıktan sonra beyanname verme süresi emlak vergisinin ödenme süresine bağlı olarak şekillenir. Emlak vergisi taşınmaz mülk sahibi olan herkesin her yıl düzenli ödemesi gereken bir vergidir. Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir sorusuna cevap olarak “yılın son gününe kadar” diyebiliriz.
Eğer evi yılın başında almışsanız 31 Aralık tarihine yani yılın son gününün son saatine kadar belediye beyanname vermeniz için size hak tanınır. Dilerseniz satın aldığınız gün de başvuru yaparak bir an önce bildirim sağlamanız mümkündür. Tarih sınırını aşmanız durumunda çeşitli yaptırımlarla karşılaşabileceğiniz için yıl sonuna kadar bildirimi sağlamanız gerekir.
Ev Alınca Yapılması Gerekenler: İkametgâh Bildirimi
Satılık ev ve satılık dubleks ev seçenekleri arasından seçim yaparak satın alım sağlandıktan sonra bir diğer aşama eve yerleşmek istemeniz durumunda ortaya çıkar. Fakat bu işlemi tamamlamadan önce evin boş olması gereklidir. Bu noktada ev sahibinin veya kiracının durumu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.
Evi satan ev sahibinin evden çıkma süresi için yasal olarak belirlenen bir süreç bulunmamaktadır. Evi satın aldığınız gün dilerseniz oturan kişinin evden çıkmasını talep edebilirsiniz. Eğer aranızda herhangi bir anlaşma bulunmuyor ve ev sahibi evden çıkmama konusunda ısrar ediyorsa yasal süreç başlatma hakkınız bulunmaktadır.
Satın alınan evde hali hazırda kiracı bulunuyorsa tahliye talep etmeniz mümkündür. Bu isteğinizi evi satın aldıktan sonra bir ay içerisinde kiracıya bildirmeniz gerekmektedir. Kiracı çıkmak istemiyor ve devam eden bir sözleşmesi var ise 6 ay içerisinde dava açma hakkına sahiptir.
Uygun koşulların oluşması durumunda yerleşmek için ev aldıktan sonra yapılacaklar arasında ilk ikametgâhınızı yeni eve taşımak yer alır. Size yakın konumlanan nüfus müdürlüğüne başvurarak ikametgâhınızı taşımanız mümkündür. Böylece eve yerleşmeniz için uygun şartlar oluşmuş olur.
Yeni Alınan Evin Abonelik İşlemleri ve Sigortaları
Satın alınan eve yerleşmek için gerekli koşulları oluşturduktan sonra geriye evde konforlu yaşam için gerekli oluşturmak kalır. Ev aldıktan sonra yapılanlar arasında son aşamaları oluşturan bu işlemler, oturma deneyimi sırasında herhangi bir problem yaşamamanız için gereklidir.
Yeni alınan evin abonelik işlemleri konforlu deneyim için tamamlanması gerekenler arasındadır. Evin aydınlanması ve makinelerin çalışması için gerekli elektrik faturası aboneliği tamamlamanız gerekir. Beslenme ve temizlik için gerekli olan su faturası aboneliği de mutlaka tamamlanması gerekenler arasında yer alır. Doğalgaz faturası abonelik işlemi de ilerleyen süreçte sorun yaşamamak için tamamlanmalıdır.
Temel abonelik işlemlerinin yanı sıra size has birtakım abonelik işlemlerini de yapılması gerekenler kapsamına alabilirsiniz. İnternet, TV gibi çeşitli hobi alanlarına yönelik konfor sağlayacak abonelik işlemlerini yeni eviniz için tamamlayarak verimli yaşam alanı deneyimini iyileştirebilirsiniz.
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler arasından son aşamalardan bir diğerini sigortalar oluşturur. Sigortalar arasında DASK yaptırılması devlet tarafından zorunlu kabul edilendir. Deprem başta olmak üzere çeşitli afetler sonucunda oluşabilecek hasarlar için güvence vermeyi amaçlayan bu sigortayı yaptırmalısınız.
Hepsi Emlak