ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, gayrimenkul sektöründe yeni normal hayatla birlikte neler değiştiğini ve gayrimenkul sektörünün yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi.
Satışlar tamamlanamıyor
En son yapılan faiz indiriminden sonra pek çok tüketicinin gayrimenkul alımına koştuğunu ve bunun sektör için çok sevindirici olduğunu belirten İdikut, “Gayrimenkul sektörü canlandı ancak bankacılık sistemimiz ve tapu sistemimiz o kadar yavaş ki satışlarımızı tamamlayamıyoruz” dedi.
Bankalarda aşırı bir yoğunluk olduğunu ve kredi başvurusunda bulunulduğunda eksperin gelmesinin 2 haftayı bulduğunu da önemle vurgulayan İdikut, sözlerine şöyle devam etti:
En sakin tapu dairesinde minimum 12 gün sonrasına randevu veriliyor
“Eksper gelmiş olduğunda bile, SPK’nın TAKBİS sistemi çökmüş oluyor. Raporlarını sisteme girme zorunlulukları olduğu için işler ilerlemiyor. Sistemin ne zaman açılacağı belli değil. Diyelim ki, bir şekilde rapor bankaya ulaştı, kredi imzaları atıldı. Tapulardaki yoğunluk nedeniyle en sakin tapu dairesinde minimum 12 gün sonrasına randevu veriliyor. Günlük işlem kabul edilmiyor. Yani bir satışın yapılması minimum 1 ay zaman alıyor.
TAKBİS kilitlendiği için exper raporları bankalara gidemiyor
Bu süre zarfında da çoğunlukla alıcı ya da satıcı vazgeçiyor. İşlemler ve emeğimiz boşa gidiyor. Tabii bu arada bankalar 10 kredinin 8’ini de ret ediyor. Gayrimenkul sektörü olarak tam iş yapacağız diye sevindik ama maalesef iş yapamıyoruz. 10’un üzerinde işlem kaporası elimizde kaldı. Nakitlerde bile tapu için 10-15 gün bekliyoruz. Az ya da çok satışların %90’ında kredi var. TAKBİS kilitlendiği için Türkiye genelinde exper raporları bankalara gidemiyor. Eksper arkadaşlar da çaresiz. Raporlarımız hazır ama ilerlemiyoruz diyorlar. Belki bu sistem hatası düzelene kadar manuel rapor teslim sistemine geri dönülebilir öneri olarak. Tapu sistemindeki tıkanıklık için planlanan noterden tapu devri sistemine öncelik verilebilir.”
Konut kredisi çekeceklere çok önemli uyarılar
İdikut kredi kullanacak müşterileri de önerilerde bulunarak; “Konut sahibi olmak isteyen kişiler, kredi başvurularında gereksiz yoğunluk yaratmamaları adına önce çalıştıkları bankadan kendilerine ne kadar kredi çıkabileceği ile ilgili ön görüş alsınlar. Kredi kullanmak istedikleri tutarın aylık taksitlerini hesaplasınlar. Bu tutarın minimum 2 katında hane gelirine sahip olmaları gerekiyor. Krediler herkese verilmiyor. Boş yere kredi başvurusu yapıp yoğunluk yaratmamak lazım. Önce bilinçli olmamız gerek” dedi.