İmar planlarında ‘yükseklik serbest’ tanımı kaldırarak kat sınırlarının belediyeler tarafından belirlenmesini öngören yasa tasarısıyla ilgili Gayrimenkul Borsası Kurum Sözcüsü Hakan Gümüş görüşlerini bildirdi.
Süregelen düzensizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen yasa tasarısıyla ilgili açıklamalarda bulunan GABORAS Kurum Sözcüsü Hakan Gümüş, “Gayrimenkul sektörünü sistematize etmek adına önemli bir adım. Denetlemenin ve düzenlemenin ön plana çıktığı bir döneme giriyoruz. Rant artışı, kentsel dönüşüm değer takası gibi konuların çözümü için djital platformdaki değer takipleri gündeme gelecek” dedi.
RANT ARTIŞI TESPİTİ İÇİN GABORAS SİSTEMLERİ
Meclise sunulduktan sonra komisyonda tartışılacak yasa tasarısıyla ilgili konuşan Gümüş; “Bugüne kadar yapılan parsel bazlı plan tadilatlarının keyfi uygulamalara sebep oldu, kent bütünlüğü bozuldu. Ada bazlı değişiklikler mekânsal kalitenin artmasına olumlu etki edecektir” diye devam etti. Rant artışının tamamıyla kamuya bırakılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ancak artışın geliştirici ve kamu kurumları arasında paylaşılmasının sektörün önünü açacağını anlattı. Rant artışının tespiti için GABORAS ve benzeri otomatik değerleme sistemiyle, zaman bazlı rant takibi yapılması gerektiği ve buna benzer yüksek teknoloji sistemlerinin kamu kurumları tarafından kullanılabileceğini vurguladı.
“YATAY MİMARİYİ İYİ ANLAMAK LAZIM”
“Yatay mimariyi iyi anlamak gerekiyor. Bu, şehrin hiçbir yerinde yüksek bina olmamalı anlamına gelmiyor. Zemini sağlam, büyük parsellerin yer aldığı bölgelerde dikey yapılaşma düşünülebilir. Fakat 5’er katlı binaların yoğunlukta olduğu bölgelere 25 katlı binaların artık yapılmaması lazım. Bunu yaptığınız zaman yoğunlaşmayı arttırıyorsunuz. Ne yeşil alan ne yollar ne otoparklar genişlemeden yoğunlaşmayı arttırmamak lazım. Planlama bize ışık tutacaktır.”
“DEĞER TAKAS MODELİ KENTSEL DÖNÜŞÜM TARTIŞMALARINI BİTİREBİLİR”
Deprem gerçeğinin göz ardı edilmemesine dair uyarılarda bulunan Şehir Plancısı Gümüş, “Zemini zayıf, bina yaşı yüksek parselleri ve dolayısıyla öncelikli müdahale alanlarını biliyoruz. Bu alanlar bir master plan dâhilinde geliştirilmeli ve ÇŞB tarafından bu bölgelerde seferberlik ilan edilmelidir. Bu alanlarda geliştirme yapacak müteahhitlere teşvikler sunulması gerekiyor. Böylece, bölgeler; sadece bina dönüşümünün değil, mekânsal kalitenin arttığı alanlar haline gelecektir” dedi. Kentsel dönüşüm sürecinde dijital ortamlarla değer takas platformlarının kullanılmasının metrekare büyüklüğü tartışmalarını bitireceğinin altını çizen Hakan Gümüş, “İki bölgenin de değerini bildiğimiz takdirde takas modeli kurabiliriz. GABORAS’ın üzerine eğildiği menkulleşme yaklaşımı kentsel dönüşümün finansmanına da çare olacaktır. Sürecin kararlılıkla sürdürülmesi halinde adil ve hakkaniyetli sonuçlara ulaşacağımızdan eminim” diye konuştu.