Eyüp Sultan Camii İstanbul’da en fazla ziyaretçi alan camilerin başında geliyor. Herkesi Ramazan ayının mübarek günlerinde ağırlayan cami Koronavirüs salgını sebebiyle kapalı ve boş. Ancak salgın tehlikesi geçtiğinde ve yetkililer izin verdiği taktirde yeniden ibadete açılacak. Şimdilik meydanında kuşların kanat seslerinden başka bir şey yok. Gelin bu güzel ibadet adresinin tüm detaylarını beraber inceleyelim.
Eyüp Sultan Camii’si bahçesinde asırlık çınar ağaçları yer aldığı gibi meydanları kuş sesleriyle şenleniyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’da bıraktığı en değerli miraslardan biri olan cami ve türbe her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Herkesin maneviyatını yükselttiği cami ve türbede ramazan günlerinin tadı da bir başka oluyor. Bu yıl ramazan ayının kutsal günleri boş geçse de gelecek yıl salgın bittiği taktirde yine eskisi gibi ibadet eden kişilerle dolu olacaktır.
İslam Dünyası’nın çok önemli isimlerinden biri olan Eyüp Sultan’ın türbesinin bulunduğu dini ibadet adresi de önemli bir yere sahip.
EYÜP SULTAN CAMİİ TARİHİ
Cami 1458 yılında inşa edilmiş. Yapımını da Fatih Sultan Mehmet emretmiş. Ancak meydana gelen büyük bir depremde kullanılmayacak duruma gelmiş. Bir süre böyle harap durumda kalmış. 3. Selim zamanında yeniden inşa edilen cami günümüze kadar gelebilmiş. 1798 yılında başlanan yapımına 1800 yıllarında bitmiş.
Cami kadar önemli olan bir diğer detay ise Eyüp Sultan’ın türbesi. Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bayraktarlığını yapan ve 90 yaşından büyük olmasına rağmen zaferi kendi gözleriyle görmek istediği için İstanbul’un Fethi’ne katılan Halid Bin Zeyd Ebu Eyyup El-Ensari yattığı yer burası.
Sefer sırasında rahatsızlanarak hayatını kaybeden Eyüp Sultan İstanbul fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Akşemseddin tarafından bulunmuş. Mezarının üzerine maneviyatı yüksek bir türbe inşa edilmiş. Zamanla birçok mimari değişiklik geçiren türbe de günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.
EYÜP SULTAN CAMİİ PADİŞAHLARIN KILIÇ KUŞANMA YERİ
Eyüp Sultan Camii’yi önemli yapan bir diğer detay ise padişahların kılıç kuşanma törenlerine ev sahipliği yapması. Her kılıç kuşanma töreni burada gerçekleşiyordu. Fatih Sultan Mehmet tarafından başlatılan bu gelenek daha sonraki padişahlar tarafından da devam ettirilmiş. Türbeye verilen önem ise ayrı görülüyor. 1. Selim ve 1. Süleyman çıkacakları seferlerden önce hep buraya gelerek dua etmişler.
EYÜP SULTAN CAMİİ HANGİ GÜNLER AÇIK?
Kutsal ibadet noktası haftanın her günü ibadete açık konumda bulunuyor. Ancak Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında şu anda kapalı konumda bulunuyor. Cami ibadete kapalı. Salgın tehlikesi geçtiğinde yeniden eskisi gibi ibadete açılacaktır.
EYÜP SULTAN CAMİİ’NE NASIL GİDİLİR?
İstanbul’un tarihi Haliç kıyısında yer alan camiye ulaşım çok kolay. Buraya her yerden ulaşım sağlanıyor. Toplu taşıma ile ulaşımın kolay olduğu noktalardan biri burası. Bulunduğunuz noktadan buraya hangi otobüs ile ulaşım sağlanıyorsa binerek gelebilirsiniz. Yenikapı, Aksaray, Bakırköy gibi yerlerden direkt ulaşım bulunuyor.
Yakınında bulunan Pierre Loti Tepesi ise herkesin görmeye doyamayacağı güzel manzaralar sunuyor.
EYÜP SULTAN CAMİİ BÖLÜMLERİ
Cami güzel bir Osmanlı İmparatorluğu mimari örneği olduğu için zengin bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Çini işlemelerini ve cami içerisindeki süslemeleri görmek mümkün. Aynı zamanda cami içerisinde diğer Osmanlı dini mimarilerinde bulunduğu gibi imarethane, şadırvan, şerbethane gibi bölümler yer alıyor.
Sekiz köşeli ve kubbeli inşa edilen Eyüp Sultan Türbesi ise kefeki taşı kullanılarak inşa edilmiş. İç duvarlarında camiye bakan kısımda ise 16. Ve 19. Yüzyıllardan kalma Kütahya çinilerine rastlanıyor. 3. Selim döneminde gümüş şebekeyle kaplanan bir de ahşap sanduka bulunuyor.
Türbenin içerisindeki hattatlar ise dönemin önemli hattatları tarafından işlenmiş. Türbe her yönüyle tarihi ve dini önemini ortaya koyuyor.
Tüm bu önemli detayların yanı sıra türbede Hz. Muhammed (S.A.V) döneminden kalan sancağı ve ayak izini de görebilirsiniz. Eyüp Sultan Camii içerisindeki önemli ve görülmesi gereken detaylar bunlar.
İstanbul’un en güzel camileri haberimizden diğer ibadet noktalarına dair bilgiler de alabilirsiniz.