Gayrimenkul satışı yüksek maliyetli ve belirli bir zaman isteyen işlemdir. Birçok belgenin bir arada bulunması ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken genel alışverişlerdir. Ev satış işlemleri sadece Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılır. Satış işlemi için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra yetkili bir kişi ile müdürlüğe gidilip bu işlemler doğru bir şekilde tamamlanarak gayrimenkul satışı gerçekleştirilir.
Birden fazla işlemi içinde bulunduran bu satış süreci özellikle alıcıların belirli konularda daha öncesinde araştırma yapıp bilgi sahibi olmasıyla kolaylaşabilmektedir. Özellikle satış işlemi yapılacak evin genel özellikleri, istenen evrakların bilinmesi, yapılacak işlemlerin sırası, başvurulması gereken alanlar gibi durumlar tespit edilerek alıcı, satıcı ile arasındaki iletişimi kuvvetlendirmelidir.
Ev satın alımının öncesinde ve sonrasında hem satıcının hem de evi satın alan alıcının yapmakla yükümlü olduğu çeşitli sorumluluklar vardır. Bu yükümlülükler ev satış işlemleri nasıl olur sorusunun da doğrudan cevabını oluşturur. Satış işlemleri tüm yükümlülükler yerine getirildikten ve onaylandıktan sonra yasal bir şekilde gerçekleşir. Gerçekleşen satış işlemi sonrasında alıcıya evi ve anahtarı teslim edebilirsiniz.
Ev Satış İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?
Ev satış işlemleri nasıl yapılır? gibi soruların cevabını bu yazımızda rahatlıkla bulabilirsiniz. Ev satışı temelinde kritik bir süreçtir. Süreç içerisinde öncelikle gerekli belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlanır. Daha sonrasında ilgili tapu müdürlüklerinden ister online ister ALO 181 Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi aranarak bir randevu oluşturulur. Randevu günü satıcı evraklar ile tapu müdürlüğüne giderek başvuru yapar bu işlemler sırasında yanında alıcının da bulunması önemlidir.
Ev satma tapu işlemleri ile ilgili doğru detayların bilinmesi bu süreçte alıcıların rahat edeceği konulardan biridir. Alınacak randevu günü, randevu saati ve randevu yeri işlemlerin eksiksiz, aksamadan yapılabilmesi için oldukça önemlidir. Bu konuda hem satıcının hem de alıcının işlemleri iyi bilmesi veya uzman kişilerden yardım alarak ilerlemeleri gereklidir. Herhangi olumsuz bir durum satış işleminin gecikmesine sebep olarak yapılan işi aksatacaktır.
Ev Satış İşlemlerini Kaç Günde Tamamlanır?
Ev satışı doğru işlemler ile tamamlandığında kısa bir süre içinde sonuçlanabilen işlemlerdir. Gerekli evraklar ile alınan randevu saatinde randevu yerinde bulunarak bu işlemleri kısa sürede bitirebilirsiniz. Ev satış işlemleri kaç gün sürer gibi akıllarda uzun soluklu işlemlermiş gibi görünen bu süreç aslında tam aksine kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlanabilir.
Tapuya gidilmeden önce netleştirilmesi gereken detaylar halledildiği takdirde süreç olağan akışında ilerleyecektir. Ev satış süreci bir bakıma belgelerin toplanma hızı ile ilgili bir durumdur. Gerekli belgeler doğru bir şekilde ne kadar hızlı hazır olursa tapu müdürlüğünden de hızlı bir şekilde randevu alınır.
Randevu aşamasının süreci tapu müdürlüğünün doluluk oranına göre belirlenir. Tapu müdürlüğü erken bir tarihe randevu verebileceği gibi daha geç bir tarihe de erteleyebilir. Verilen tarih gününde ise başvuru yapılarak sürecin sonuçlanması beklenir. Süreç genellikle ya gün içerisinde ya da 1-2 gün içinde kesinleşmektedir. Eksik veya hatalı belgenin çıkması durumunda ise hata düzelene kadar süreç uzar.
Ev Satışı için İstenen Belgeler Nelerdir?
Ev satışında en önemli noktalardan biri istenen belgelerdir. İşlemler gerçekleştirilmeden önce alıcının ve satıcının halihazırda bulundurması gereken önemli bazı belgeler vardır. Hazırlanan belgeler ile tapu müdürlüğüne başvurarak ev alışverişini eksiksiz ve kesintisiz olacak şekilde tamamlamanız mümkündür. Ev satış için gerekli evraklar hem alıcıdan hem de satıcıdan istenmektedir. Bu belgeler:
1-Satıcıdan istenen belgeler
- Tapunun aslı veya fotokopisi
- Nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi
- Emlak beyan değerini gösteren belge (Raiç)
- Vekil tahsil edilecekse noter onaylı vekaletnamenin aslı
- Belediyeden alınan vergi borcu yoktur ibaresi
- Zorunlu deprem sigortası poliçesi (DASK)
2-Alıcıdan istenen belgeler
- Nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi
- Vekil tayin edilecekse noter onaylı vekaletnamenin aslı
Taraflar tüm bu belgeleri toparladıktan hemen sonra başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Belgeler içerisinde en önemli noktalardan biri nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisidir. Bu belge sonrasında ise önemli bir diğer belge olan taşınmasın aslı veya fotokopisi gelir. Tüm bu belgeler doğru ve eksiksiz olmalıdır.
Ev Satışında Ne Kadar Bir Masrafla Karşılaşacağım?
Ev satışı kendi içinde farklı aşamaları bulunan bir işlemdir. Satış işlemlerinde ortaya çıkan masraflarda bu aşamalardan biridir. Masraflar farklı detayların ve vergilerin oluşturduğu rakamlardır. Hem alıcı hem de satıcı tarafından bu işlemin sorunsuz bir şekilde halledilebilmesi için satılan ev ile ilgili tüm maddi değerlerin ortaya doğru şekilde konulması gereklidir.
Evin gerçek değerinin ve evin ek masraflarının belirlenmesi bu aşamada önemlidir. Özellikle alıcıya doğru rakamları göstermek; sonradan oluşacak sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ev satış işlemleri ne kadar tutar sorusuna verilecek en net cevaplar satın alınan evin değeri ve çeşitli vergilerin bilinmesiyle ortaya çıkar.
Tapu işlemleri için ödenen tutar %4 oranında belirlenen bir harç bedeline sahiptir. Bu tutarın yasal açıdan %2’sini satıcı geri kalan %2’sini de alıcı ödemektedir. Fakat alıcı isterse bu %4’lük bedelin tamamını kendisi öder.