Ev almak herkesin hayali. Son dönemde düşen konut kredisi faiz oranları bu hayalini gerçekleştirmek isteyenleri harekete geçirmiş olsa da bu süreç ile ilgili bütçe planı yaparken üzerinde durmanız gereken bazı noktalar var. Almak istediğiniz satış bedeli dışında konut kredisi faiz hesaplaması yapmanız ve ekspertiz ücreti, tapu masrafı, emlakçı komisyonu gibi ek tutarları da toplam hesabınıza katmanız gerekiyor…
Emlakçı Komisyonu Nedir?
Ev sahibi ile konut alıcısı arasında ara buluculuk görevi üstlenen emlakçıların bu hizmet için alacağı tutar yasalarla belirlenmiş durumda. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, emlakçının satış bedeli üzerinden %4 oranında (KDV dahil değil) hizmet bedeli alabileceğini söyler. Yönetmelikte yer alan ilgili madde şu şekilde:
“Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satın bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz. “
Bir emlakçının herhangi bir konut satışından alabileceği maksimum tutar %4 olsa da bunun yarısını satıcıdan yarısını alıcıdan tahsil etmesi gerekir. Bahsi geçen %4’lük oran üzerinden ayrıca %18 oranında KDV de tahsil edilir.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Emlakçı komisyonunu bir örnek ile hesaplayalım. 200 bin TL değerinde bir ev aldığınızı varsayalım. Bu tutarın %2’si 4.000 TL olacaktır. 4.000 TL üzerinden ödenecek KDV ise 720 TL. Yani alıcı ve satıcı taraf ayrı ayrı olmak üzere 4.720 TL emlakçı komisyonu ödemelidir. Emlakçının bu satıştan alabileceği maksimum tutar ise 9.440 TL’dir. Emlakçı ile %2’lik tutar üzerinden pazarlık yapılarak daha az ödeme de yapılabilir.
Emlakçı, Komisyonu Kimden Alır?
Emlakçı komisyonu hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir. İki tarafın da vereceği tutar evin satış bedelinin maksimum %4’ü kadar olabilir. Alıcıdan %2, satıcıdan %2 şeklinde tahsil edilmelidir. Tarafların anlaşması durumunda tek taraftan da emlakçı parası tahsil edilebilir.
Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü?
Emlakçı komisyonu vermemek yasal olarak mümkün değil. Alıcı ve satıcı arasında köprü oluşturma görevi yapan emlakçılar satış ya da kiralama gerçekleşmesi durumunda hizmetlerinin karşılığı olarak yasalarca sınırlandırılmış tutarlar çerçevesinde bir ücret alırlar. Satış işlemlerinde satış bedelinin maksimum %4’ü, kiralama işlemlerinde ise 1 kira bedeli olacak şekilde ücretlendirme yapılır. Emlakçının yasal hakkı olan bu tutarı vermek zorunlu ancak alıcı ve satının aralarında anlaşmaya varmaları durumunda, emlakçının alacağı tutarın tamamı tek taraftan tahsil edilebilir.
Cebinizden çıkacak en düşük tutarla bir ev sahibi olabilmek için Hangikredi’nin konut kredisi hesaplama aracını kullanarak en uygun konut kredisi seçeneğine ulaşabilir, daha az faiz ödeyebilirsiniz.
Emlakçı Komisyonu Sözleşmesi
Emlakçı tarafından hazırlanan bu sözleşme satışa konu olan taşınmazın değeri, komisyon tutarı ve süreçle ilgili diğer detayları içerir. Taraflar arasında anlaşmazlık çıkmasına karşı sürecin başında karşılıklı olarak imzalanan bu sözleşme sayesinde emlakçı, gelirini güvence altına almış olur.