Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi nedeniyle uzun süre kapalı olan ve ekonomik sıkıntı çeken işyerlerine kira desteği yapılacağını söylemesinin ardından vatandaşlar kira yardımı nasıl alınır? Esnafa kira yardımı şartları nedir? sorularının yanıtlarını araştırmaya başladı. Esnafın kira yardımı sonrası en çok beklediği destek de fatura yardımıyla olacak. Şu saate kadar aldığımız bilgiye göre, faturalar hibe edilecek. Esnaf fatura için herhangi bir ödeme yapmayacak. Ancak yine de bir kısmı şekilde yarın Erdoğan açıklamalarda bulunabilir.
KABİNE TOPLANTISI BUGÜN YAPILACAK!
14 Aralık Pazartesi günü Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı, Sağlık Bakanı, Milli Eğitim bakanlığı ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı hazır olacağı Kabine toplantısı gerçekleşecek. Kabine toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunacak.
KİRA VE FATURA DESTEĞİ GELİYOR!
Dükkanlarını geç açıp erken kapatan, müşteri kabul edemeyen ve az sayıda kabul eden tüm esnaflara yüzde 50 kira indirimi geliyor. Koronavirüs önlemleri çerçevesinde tüm esnaflara yüzde 50 kira yardımı ve elektrik doğalgaz ve su fatura yardımı geliyor. Bazı esnafların siftah yapmadan kapadığı dükkanlarda bir nebze nefes alınacak.
KİRA YARDIMI NE KADAR?
Devletin sağlamış olduğu ekonomik yardımlar arasında kira yardımı da yer alıyor. Devlet barınacak yeri olmayan vatandaşlara barınacak yer temin ettiği gibi aylık ödemesi gereken kira içinde para yardımı yapıyor. Bu içeriğimiz de kira, yakacak, gıda ve tüm ekonomik maddi destekleri konu aldık. Bunun haricinde Bakanlık kararı ile yıkılması gerektiği belirlenen konutlarda bulunan kiracı ve hak sahiplerine de illere göre 595 TL. ile 960 TL. arasında ödeme yapılmaktadır.
KİRA YARDIM ŞARTLARI NELER?
Yerleri kamulaştırılanlardan eski yerleşim yerini boşaltmak zorunda kalanların barınmalarında, öncelikle göçmen kabul merkezleri veya kamu kurum, kuruluş ve idarelerine ait binalardan ilgili valilikçe tespit edilecek olanlar kullanılırlar.
Barındırma ihtiyacının böylece karşılanamaması hâlinde; haksahibi aile fertlerinden biri adına kayıtlı konutu bulunan aileler hariç olmak üzere, ailelerin kesin iskânları sağlanıncaya kadar kira giderlerine katkı sağlamak maksadıyla, on altı yaşından büyük işçiler için yürürlükteki asgari ücretin otuz günlük brüt tutarının yüzde ellisine kadar Bakan onayı ile aile başına belirlenecek miktar üzerinden geçici iskân için karşılıksız kira yardımı yapılabilir
Kanunun 12 nci maddesi kapsamında hak sahibi olup, çeşitli nedenlerle iskânları gerçekleşemeyen ailelerden talep edenlere karşılıksız kira yardımının verilebilmesi için hak sahibi aile fertlerinden biri adına ülke dâhilinde kayıtlı konutun bulunmaması gerekmektedir.
Karşılıksız kira yardımı ödemeleri yapılmadan önce; kiralanacak konutun bulunduğu İl Müdürlüğünce hak sahibi ailelerin, kiraladıkları konutta ikamet edip etmedikleri, Nüfus Müdürlüğü ve Muhtarlıklardan T.C. kimlik bilgileriyle araştırılacak, gerekirse bizzat yerinde incelemelerde bulunularak durum tespiti yapılacaktır.(EK-21B) Ayrıca ailelerden, kiralanan konuta ait kira kontratı ile elektrik, su, doğalgaz faturası gibi belgeler istenecektir. Herhangi bir akraba ya da yakınları yanında kira ödemesi yapmadan oturanlara kira yardımı ödenmeyecektir
Araştırmaların tamamlanmasından sonra hangi hak sahibi ailelerin kira yardımı alıp alamayacağı İl Müdürlüğü içinde kurulan komisyon tarafından tutanak altına alınacak (EK-21C) ve kira yardımı değerlendirme formu (EK-21B), ilgili bankanın mahalli şubesinde, aileyi temsile yetkili kişi adına açtırılan hesap numaraları ile birlikte hak sahibi olunan İl Müdürlüğüne gönderilecektir. Hak sahibi olunan İl Müdürlüğünce, ülke dâhilinde kayıtlı konutunun bulunup bulunmadığı tapu kayıtlarından araştırılacak, İskân Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendi uyarınca geçim imkânının kaybedilip edilmediği dosyasından sorgulanacak ve yapılacak aylık karşılıksız kira yardımı ödemesi için açtırılan hesap numaraları tahakkuk evrakına eklenmek üzere liste haline getirilecektir. Hak sahibi olunan İl Müdürlüğünce, gerçekten kirada oturduğu kiralanan konutun bulunduğu İl Müdürlüğünce belirlenen ailelerin onaylı tutanağı (EK-21C), kira yardımı değerlendirme formu (EK-21B), ilgili bankada açtıkları hesap numarası ve gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlüğe bildirilerek, Genel Müdürlükten alınacak Olur’u takiben verilecek talimat doğrultusunda karşılıksız aylık kira yardımı yapılacaktır. Kira ödemeleri talep tarihinden sonraki ay başlayacak ve kesin iskân tarihinden bir önceki aya kadar devam edecektir. Ödemeler, bizzat ilgilisine yapılabileceği gibi noter tasdikli vekâletname alınması halinde vekiline de yapılabilir. Kiralanan konutların amacında kullanılıp kullanılmadığı İl Müdürlüklerince izlenecektir.
KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Kira yardımı başvuru formuna ulaşmak isteyen ve başvurularının alınmasını isteyen vatandaşlara başvurularını e-Devlet resmi internet sitesi üzerinden de yapılacağını belirtelim. Eğer bir e-Devlet şifresi yoksa, PTT’lerden şifre alınarak giriş yapılabilir. İşte adım adım kira yardımı başvuru formuna nasıl ulaşılır cevabı …
T.C. kimlik numarasi ve şifrenizle giriş yapın,
Arama kısmından “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümüne gidin,
“Uygulamaya Git” sekmesine tıklayın
“Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir
Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilgi var ise işleme devam etmeyiniz.” uyarısını görerek, bilgilerinizi kontrol edin.
İşlemi onaylayarak başvuruyu gerçekleştirin.