İstanbul Esenyurt yaklaşık 10 yıldır konut mağduriyetinin had safhalara ulaştığı ilçelerin başında geliyor. Tahmini olarak 30-40 bin konut mağduru olduğu biliniyor. Yıllar geçmesine rağmen dertlerine çare bulamayan konut mağdurları dün ilk defa Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la bir araya geldiler.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yıllardır seslerini duyurmaya çalışan konut zedelerin yüreklerine su serpecek açıklamalarda bulundu.
Esenyurtlu konut zedeler ne istiyor?
Yıllardır dişlerinden tırnaklarından artırarak ev hayali kuran binlerce konut zede, yıllardır kendilerine sahip çıkacak bir yetkiliye ulaşmaya çalışsa da başarılı olup seslerini duyuramadılar. Kimisi parasını peşin verip tapusunu aldıkları evlere bir türlü kavuşamazken, kimisi de ne tapu ne de muhatap olacakları bir firma bulabildiler. Dün yapılan toplantıda konut zedelerin tek isteğinin mağduriyetlerinin daha fazla uzatılmadan giderilmesi olarak açıklandı.
Ne olmuştu?
Gösterişli lansmanlar ve reklam filmleri ile leblebi gibi konut satan inşaat firmaları iş konutların teslimine geldiğinde birer, birer dökülmeye başladılar. Kimi firmalar finansal açıdan yetersiz kalıp iflas talebinde bulunarak mağduriyetler yaratırken, kimi inşaat firmaları da Esenyurt’ta başlayan imar krizi ile bu sürece dahil olmuşlardı. Fi Yapı, Dumankaya ve İnanlar İnşaat, fetö terör örgütüne finansman sağladıkları gerekçesiyle devlet tarafından el konularak TMSF’ye devredilmişti.
Esenyurt’ta hangi projede kaç mağdur var?
Fi Yapı tüm projelerinde konut mağdur sayısı: 5 bin 500 civarı
Ukra İnşaat tüm projelerinde mağdur sayısı: 3.000
Makrom Yapı mağdur sayısı: 800
Samsun Towers mağdur sayısı: 1.600
Osmanlı İnşaat mağdur sayısı: 1.100
İnnovia 4 mağdur sayısı: 4.000
Acunkent: 670 konut, 178 dükkân, 53 ofis
Bulut İnşaat: 2.000
Dumankaya: 3050
İnanlar İnşaat :
Esenyurt’ta konut mağduriyeti sona mı eriyor?
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Esenyurt’ta “tamamlanmayan konut projeleri “mağdurlarıyla bir araya geldi. Bakan Kurum toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Vatandaşımızın mağduriyetini giderecek olan çalışmayı yine vatandaşımızla omuz omuza yapmak istiyoruz. Onlara bunun sözünü verdik. Evet, burada hukuki bir durum söz konusu. Taraflar bir sözleşme yapmışlar ancak sözleşmenin gereklerini yerine getirmeyenler var” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, akşam saatlerinde Esenyurt AK Parti İlçe Başkanlığı’nda, yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren “zamanında tamamlanmayan konut projeleri” konusunda mağdur vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşları dinleyen Bakan Kurum, toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Açıklamasına bu konuya değinerek başlayan Kurum, “Yaklaşık 100 bin vatandaşın bu süreçten etkilenmesi söz konusu.
Esenyurt bölgemizde ifade edilen, yaklaşık 30 bin vatandaşımız. Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bir irtibat ofisi kuracağız. Bu irtibat ofisinde ilk olarak vatandaşlarımızın yüklenicilerle, ya da arsa sahipleriyle yapmış olduğu sözleşmeleri kendimiz bir inceleyeceğiz. Akabinde gönderilmesi gereken yerlere müfettişlerimizi göndereceğiz ve müfettişlerimiz de yapmış oldukları çalışmalar sonucunda bize bir veri sunacaklar. Bu veriler çerçevesinde de vatandaşımızın mağduriyetini giderecek olan çalışmayı yine vatandaşımızla omuz omuza yapmak istiyoruz. Onlara bunun sözünü verdik. Evet, burada hukuki bir durum söz konusu. Taraflar bir sözleşme yapmışlar ancak sözleşmenin gereklerini yerine getirmeyenler var. Vatandaşımızın mağduriyetini en aza indirecek çalışmayı inşallah hep birlikte yönetmek istiyoruz” diye konuştu.
Emlak Haber Ajansı