Emlak Vergisi ödemelerinin erteleneceği gündeme gelse de vergi ödemeleri için henüz bir erteleme gelmedi. 2 eşit taksitte ödenen Emlak Vergisinin ilk taksidi için son gün 1 Haziran…
BELEDİYE VEZNELERİ HAFTA SONU AÇIK OLACAK
Emlak vergisi ödemlerinde aksama yaşanmaması ve vatandaşın cezalı duruma düşmemesi için belediye vezneleri hafta sonu da mesai yapacak. Vergi borcunu ödemek isteyen vatandaşlar belediye veznelerinden ödemelerini gerçekleştirebilecekler.
Ayrıca 65 yaş üzeri vatandaşlar içinse mobil ödeme görevliler hizmet verecek. Bu hizmetten yararlanmak için belediyeleri aramak yeterli olacak.
GELİRİ OLMAYAN MUAF
Bir gayrimenkulü olduğu halde, hiçbir gelir olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, işsizler ile dul ve yetimler vergiden muaf tutulacak. Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılıyor.
Ancak gelir getirmese de sahip olduğunuz arsa için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamazsınız ve arsanın emlak vergisini ödemeniz gerekir.
EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL SORGULANIR?
Emlak vergi borcu sorgulaması e-devlet üzerinden yapılıyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN ÖDENEBİLİYOR
Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla yapılabiliyor.
Emlak vergisi ödemeleri internet aracılığıyla da gerçekleşebiliyor. Belediyenin “e-belediye” sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIYOR?
Binalarda:
— Normal Yörelerde Binde 2
— Büyükşehir Belediyesi Binde 4
Meskenlerde:
— Normal Yörelerde Binde 1
— Büyükşehir Belediyesi Binde 2
Arazilerde:
— Normal Yörelerde Binde 1
— Büyükşehir Belediyesi Binde 2
Arsalarda:
— Normal Yörelerde Binde 3
— Büyükşehir Belediyesi Binde 6
NE KADAR ÖDENECEK?
4 yılda bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri yeniden belirleniyor. Son olarak 2017’de tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak bulunacak.
Ortaya çıkan rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranlar hesaplanarak, vergi bedeli bulunacak. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak uygulanıyor. İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyük şehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 hesaplanıyor. Bunu bir örnekle şöyle açıklayalım:
BÜYÜKŞEHİRDE YER ALAN KONUT İÇİN ÖRNEK ÖDEME TABLOSU
Evin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 150 bin lira
2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 22.58/2): Yüzde 11.29
Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 166.935 bin lira
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından, verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 166 bin lira
Bu değerin binde 2’si: 332 lira
MAHALLE OLAN KÖYLER MUAF
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf.