Birleşik Krallık’taki bilim insanları, yükselen sera gazı salınımıyla tetiklenen küresel ısınma sebebiyle kutuplardaki, dağlardaki ve buzullardaki buz katmanlarının ne kadarının eridiğini hesaplamak için uydu görüntülerini kullanarak bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonucuna göre 1994 yılından bu yana Dünya’nın yüzeyinden toplamda 28 trilyon ton buz yok oldu.
Leeds Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi ve Londra Üniversitesi’nden bilim insanları, buz kaybı seviyesinin sarsıcı olduğunu söyledi. Araştırmacılar, eriyen buzullar ve buz katmanları sebebiyle yükselen deniz seviyesinin bu yüz yılın sonuna kadar bir metreye ulaşabileceğini ifade etti.
Ciddi sonuçlar doğuracak
Leeds Üniversitesi’nden Profesör Andy Shepherd, deniz seviyesindeki her santimetrelik yükselişin deniz seviyesine yakın yerlerde yaşayan milyonlarca insanın yerinden olacağı anlamına geldiğini söyledi. Bilim insanları, ayrıca bu seviyelerde eriyen buzun, gelen Güneş radyasyonlarını yansıtma oranını bir hayli azalttığını ifade etti. Beyaz buzun yok olmasıyla birlikte denizlerin ve toprağın daha fazla ısıyı emeceği ve gezegenin de daha da ısınacağı konusunda da uyarılarda bulunuldu.
Eriyen buzullardan ve buz tabakalarından dökülen soğuk tatlı suların Arktik ve Antarktik sularındaki yaşamsal sağlıkta büyük bozulmalara yol açmasının yanı sıra dağlardaki buzulların yok olması, bölge toplulukları için kritik öneme sahip tatlı su kaynaklarının yok olmasına sebep oluyor.
Profesör Shepherd, araştırmacılar tarafından ortaya konulan buz seviyesi kaybının, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından ortaya konulan en kötü senaryo tahminleriyle örtüştüğünü dile getirdi. İlk defa dünyadaki kaybolan tüm buzulların incelendiği bu araştırma 1994 ile 2017 yılları arasını kapsıyor.
Buz kaybının seviyesi çok ciddi
Araştırmacılar, son 30 yıl içerisinde buz kaybı konusunda ciddi sorunlar yaşayan bölgelerin buz kaybetmeye devam edeceğini söyledi. Leeds Üniversitesi’nden Tom Slater, “Kaybolan buzulları bir bağlama oturtmak gerekirse; 28 trilyon tonluk buz, Birleşik Krallık’ın tüm yüzeyini 100 metre kalınlıktaki donmuş su ile kaplayabilir“ dedi.
Araştırmacılar, Dünya’daki buz kaybının çok büyük bir kısmının iklim ısınmasının bir sonucu olduğunu söyledi. Yayınlanan araştırmada, gezegenin yüzey sıcaklığının 1880 yılından bu yana 0,85 derece arttığını ve uyarı sinyallerinin kutup bölgelerinde çok daha güçlü hissedildiğini söyledi.
Antarktika’daki buzul kaybının ana sebebi yükselen deniz sıcaklıkları olurken atmosferik sıcaklığın artışı, Himalaya Dağları gibi iç buzullardaki buz kayıplarına sebep oldu. Grönland’daki buz kaybı ise hem deniz hem de atmosfer sıcaklıklarındaki artışın birleşiminin bir sonucu oldu.
Eriyen buzulların hepsi deniz seviyesini yükseltmiyor
Araştırmacılar, bu süre zarfında eriyen buzulların hepsinin deniz seviyesinde yükselmeye sebep olmadığını söyledi. Leeds Üniversitesi’nden Isobel Lawrence, “Buz kaybının %54’ü deniz buzlarından ve buz sahanlığındandı. Bunlar, suda yüzerler ve erimeleri deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmaz. Kalan %46’lık erime suyu karadaki buzullardan ve buz tabakalarından geliyor ve deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor” dedi.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, bunu konudaki ilk değerlendirmesini Ağustos 1990’da yayınlamıştı. Bu değerlendirmede küresel ısınmanın gerçek olduğu ve sera gazı salınımındaki artış sebebiyle tetiklendiği ifade edilmişti.
Bilim insanlarından gelen uyarılara rağmen küresel sıcaklıklar artmaya devam ederken sera gazı salınımı da yükselmeye devam etti. Britanya’nın meteoroloji ofisine göre 1980 – 1989 ve 1990 – 1999 yılları arasında küresel sıcaklık 0,14 derece arttı. Bundan sonraki on yıllarda ise sıcaklık artışı 0,2 dereceye yükseldi. Bir on yılda bu sıcaklık artışının 0,3 dereceye yükselmesi bekleniyor.