Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hafta sonu Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO), Giresun Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Trabzon Ticaret Borsasını ziyaretlerde bulunarak, üyelerle bir araya geldi.
Ziyaret sırasında konuşan Hisarcıklıoğlu, tüm iş dünyasının ilk günden itibaren deprem bölgesine var gücüyle yardım ettiğini söyledi. Oda ve borsaların deprem bölgesine 4 bin 500 TIR yardım malzemesi gönderdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bölgeye 750’ye yakın kamyon ve kamyonet, 6 uçak, 7 gemi yardım malzemesi ulaştırıldığını ifade etti.
“Müthiş dayanışma oldu”
Hisarcıklıoğlu, yardımların, iş dünyası temsilcileri ve hayırseverler sayesinde gerçekleştiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Şu ana kadar 5 bin 700 çadır göndermişiz. 1.418 konteyner gönderdik ve devam ediyor konteynerler. 3 bin 900 jeneratör, 120 bin ısıtıcı, soba, 153 seyyar mutfak. Şu an hala 10 mutfağımız devam ediyor. Çadırlar içinde üç öğün sıcak yemek veriyoruz. Ramazanda da inşallah hem sahurda hem iftarda kardeşlerimize yemek çıkacak.
Allah hepinizden razı olsun, müthiş bir dayanışma oldu.” Depremden etkilenen şehirlerin ülke ekonomisinin yüzde 10’unu oluşturduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Depremzedelerin bir an önce şehirlerine dönebilmesi için kalıcı konutların yapılması gerekiyor.
İnşallah önümüzdeki hafta açıklayacağız. Hepimiz el birliğiyle, hızla, neye gücümüz yetiyorsa kalıcı konuta kavuşturmak lazım. O bölge çok önemli bizim için. Hep beraber el birliğiyle buna destek olmamız lazım. Onların başını sokacakları evi yapıyor olmamız lazım ki oradaki ekonominin çarkları tekrar dönebilsin ” diye konuştu.
120 yıllık hayal
Hisarcıklıoğlu, Togg için ön siparişlerin açılması hakkın da da şu değerlendirmede bulundu:”2017’de bir yola çıktık biz. İnşallah bu ayın sonunda ilk aracımızı çıkartıyoruz. Satışları açtık. İki günde, bu yılın üretilecek araç sayısının üzerinde sipariş verdik. İki günde verilen sipariş, geçen yıl Türkiye’de satılan elektrikli aracın tam 4 mislinin üstünde. Yüzde 100 bize ait, teknolojisi, karar verme merkezi, markası bizim.
İlk üretimde yüzde 50’lik, inşallah iki sene sonra yüzde 75’i bütün tedariki Türkiye’den yapılmış, Türk bilişimcisi tarafından karşılanmış yüzde 100 elektrikli otomobili ki gelişmiş birçok dünya ülkesiyle aynı zamanda yarışa çıkıyorsun. 120 yıldır Türk insanının hayali bu. 60 yıl önce Devrim Otomobili yarıda kalmış bir rüyaydı. Bir engel çıkmazsa yarıda kalmadan dünyanın en güvenilir sertifikasına haiz arabayı çıkartacağız. Bu eserin de sahibi ne TOBB, ne bir başkası. Bu eserin sahibi sizlersiniz.”