Bundan 20 yıl önce gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos depremiyle büyük bir yıkıma uğrayan Türkiye, o günden bugüne hasarlı ve eski binaların yeniden inşa edilmesi için çalışıyor.
17 Ağustos depreminin yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulunan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, deprem sonrasında inşaat sektörünün geliştiğini, yeni binaların depreme karşı daha dayanıklı inşa edildiğini ve eski binaların yenilenmeye başladığını belirterek yaşanılan tüm bu gelişmelere rağmen önümüzde hala uzun bir yol olduğunu söyledi.
Riskli binaların yenilenmesi sürecinde kritik önem taşıyan kentsel dönüşüm çalışmalarının acilen hız kazanması gerektiğine dikkat çeken Kaya, binalarını yeniletmek isteyen tüketicilere sermaye yapısı ve referansları güçlü, köklü inşaat firmalarını tercih etmelerini önerdi. Güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak için detaylı araştırma yapılmasının şart olduğunu belirten Kaya, konut alırken binanın deprem yönetmeliğine uygunluğunun mutlaka sorgulaması gerektiğini vurguladı.
17 Ağustos depreminin 20. yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulunan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, on binlerce can kaybına ve yaralıya, yerle bir olmuş ve ağır hasara uğramış yüz binlerce binaya ve insanların evsiz kalmasına neden olan depremin acısını ülke olarak hala atlatamadığımızı vurguladı. 1999 yılında yaşanan ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremle büyük bir yıkıma uğrayan Türkiye’nin o günden bugüne hasarlı ve eski binaların yeniden inşa edilmesi için çalışmaya devam ettiğini belirten Nimetullah Kaya, “Marmara depremi gibi olası büyük depremlere karşı acil olarak riskli binaların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Riskli binaların yenilenmesi sürecinde ise kentsel dönüşüm kritik önem taşıyor” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm acilen hızlanmalı
Hafızalara kazınan 17 Ağustos depremi sonrasında yeni binaların depreme karşı daha dayanıklı inşa edildiğini ve kentsel dönüşüm süreciyle birlikte eski binaların yenilenmeye başlandığını ifade eden Nimetullah Kaya, önümüzde hala uzun bir yol olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 92’sinin ve nüfus yoğunluğunun yüzde 95’inin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Kaya, resmi verilere göre yaklaşık 20 milyonluk yapı stoğunun 7,5 milyonunun riskli durumda olması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen hız verilmesi gerektiğini vurguladı.
Sermaye yapısı ve referansları güçlü inşaat firmaları tercih edilmeli
Kentsel dönüşümün planlı bir şekilde hayata geçirilmesi durumunda depreme karşı dayanıklı ve kaliteli yapıların oluşabileceğini söyleyen Kaya, vatandaşlara da bu konuda önemli bir rol düştüğünü belirtti. Konut alırken binanın deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğinin sorgulanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaya; “Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkili yolu toplumu depreme karşı bilinçlendirmek. Bu bilinç çerçevesinde güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak isteyenlerin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu noktada gerek kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yeniletmek gerekse yeni bir ev satın almak isteyenler, projelerini yönetmeliklere uygun olarak ileri inşaat teknolojisi ve yüksek kaliteli malzemelerle hayata geçiren, sermaye yapısı ve referansları güçlü, köklü inşaat firmalarını tercih etmeleri durumunda büyük avantaj sağlar” diyerek sözlerini tamamladı.