Çin hükümeti, Evergrande’nin sahibi Hui Ka Yan’a şirketin içinde bulunduğu borç krizini hafifletmek için kendi servetini kullanmasını söyledi.
Bloomberg’in haberine göre, hükümet Evergrande’nin 23 Eylül’deki dolar cinsinden borç ödemesini kaçırmasından sonra böyle bir talepte bulundu. Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre, Çin yerel otoriteleri Evergrande’nin nakdini tahvil ödemesi yerine tamamlanmamış konut projelerinde kullanıldığından emin olmak üzere hesaplarını denetliyor.
Evergrande borcunun ödenmesi için Çinli otoritelerin Hui’nin kişisel servetini adres göstermesi Pekin yönetiminin firmayı kurtarmakta isteksiz olduğunu gösteriyor. Hui’nin Evergrande yükümlülüklerini karşılamaya yetecek servetinin olup olmadığı ise bilinmiyor. Haziran itibarıyla grubun toplam yükümlülüğü 300 milyar doları aşıyordu.
Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, Hui’nin serveti2017 yılında 42 milyar dolara ulaştıktan sonra 7,8 milyar dolara kadar geriledi fakat bunun tüm servetinin olup olmadığıyla ilgili belirsizlikler de mevcut. Hui’nin bilinen servetinin büyük bir kısmının Evergrande’de sahip olduğu hisselerin değerinden geliyor.
Hong Kong’ta ‘rekor’ Evergrande hasarı
Evergrande hisse senetlerinin işlemlerinin uzun süreli durdurulması, Hong Kong piyasasında işlemleri askıya alınan hisselerin değerinin de 61 milyar dolarla rekora yükselmesine neden olmuştu.
Hong Kong’da sorunlu gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’nin hisse senedi işlemleri 4 Ekim’de durdurulmuştu. İki haftadan daha fazla bir süre sonra, şirket görünen işlemleri dışında bir bildirimde bulunmadı ve uluslararası tahvil yatırımcılarına toplam 275 milyon doları bulan beş ödemeyi gerçekleştirmedi.
Refinitiv’in verilerine göre, işlemlerin askıya alınması, piyasada işlemleri durdurulan şirketlerin toplam değerinin 2020 yılının sonundaki seviyesi olan 3,9 milyar dolardan rekor 61 milyar dolara çıkmasına neden oldu.
Asya Şirket Yönetişim Birliği Araştırma Direktörü Jane More, şirketlerin hakim ortaklarının işlemlerin durdurulmasına yatkın olduklarını söyleyerek, “Bunda bir sorun var. Zira halka açık şirketlerin birçoğunda çoğunluk hissesi var. Azınlık hissesine sahip ortakların hakları her geçen gün eriyor. Bu Hong Kong’un bir barometresi” dedi.