Misafir ağırlamayı riskli bulanlar çoğunlukta
Her 10 kişiden 7’si ramazanda uygulanan tam kapanmayı hâlâ destekliyor. Sağlığımızı korumak, virüsten sakınmak bayram geleneklerimize baskın çıkıyor. Bu bayramın her zamanki gibi olmayacağını kabullenmiş ve buna göre hazılanmaya başlamış görünüyoruz. Yüz yüze bayramlaşma hane halkı ile sınırlı kalacak, diğer yakınlarımız ile ya görüntülü görüşmeler ya da telefon ile bayramlaşacağız. Her 4 kişiden 1’i ise bayramda herhangi özel bir şey yapmayacağını belirtiyor. Her 10 kişiden 7’si sadece bayram vesilesiyle değil, genel olarak da misafirliğe gitmeyi veya misafir ağırlamayı çok riskli buluyor. Ancak bu riski sınırlı bulan ve bu nedenle de halihazırda misafirliğe devam eden ya da bir ay içinde rahat hissedip başlayacak olan yaklaşık %20 oranında bir kesim var. Biz bu 5’te 1 oranını salgın başından beri görüyoruz daha önceki dönemlerde de toplumun yaklaşık 5’te 1’i salgının abartıldığını, kendisinin hastalanmayacağını düşünüyordu. Öte yandan tam diğer uçta bir başka 5’te 1 ise bir daha hiç bir zaman kendisini rahat hissederek misafirliğe gidemeyeceğini ya da misafir ağırlayamayacağını belirtiyor. Yaklaşık her 3 vatandaştan biri ise ancak gelecek yıldan itibaren bu manada rahat hissedecek. Huzur içinde sosyalleşme zaman alacak.
TAM KAPANMAYA DESTEK DÜZEYİ
Toplumun çoğunluğu ramazanda tam kapanma kararını doğru buluyor
Soru: Salgınla mücadele kapsamında, hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaktadır. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?
Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmamızda dönem dönem vatandaşlara en az 15 gün süreli tam kapanma uygulanması durumunda görüşlerini sorduk. Tam kapanma kararı öncesinde vatandaşların %75’i bu tür bir kararı destekleyeceklerini ifade etmişti. Son dönem araştırmamızda, tam kapanma kararıyla birlikte toplumun destek düzeyinde bir değişiklik olup olmadığını ele aldık. Buna göre vatandaşlar benzer bir düzeyde (%70) ramazanda uygulanan tam kapanmayı doğru bulduklarını ifade ediyor. Dikkat çekici bir nokta ise bu eğilimin farklı yaştan bireyler arasında benzer olması. Diğer bir ifadeyle gençler de bu kararı üst yaş grubu kadar destekliyor.
Ramazan Bayramı Planları
Bayramda görüntülü görüşme, bu sene şartlar nedeniyle yüz yüze görüşmenin yerini alacak
Soru: Bu sene Ramazan Bayramı’nı nasıl geçirmeyi planlıyorsunuz? Lütfen size uygun tüm seçenekleri işaretleyiniz.
Bu sene salgın nedeniyle bireyler Ramazan Bayramı’nı evlerinde geçirecek. Görüntülü görüşme salgın döneminde toplumda halihazırda çok yaygınlaşmıştı, bayramda da vatandaşların iletişim tercihinde ilk sırada geliyor. Bireylerin %44’ü yakınlarıyla görüntülü görüşme yaparak bayramlaşacaklarını ifade etti. Bu iletişim yöntemini %34 ile telefonla arayarak bayramlaşma takip ediyor. Aile ve komşularla yüz yüze bayramlaşma ise çok daha sınırlı bir düzeyde kalacak.Bayram kahvaltısı yapma (%41) halen bir çok evde bayramla ilgili planlarda üst sıralarda geliyor ancak bayram yemeği yeme eğilimi o kadar yaygın değil (%19). Bayramda çocuğa harçlık verme, çocuğun bayramlıklarını giymesi gibi çocuğa özgü ritüelleri ise bireylerin bir bölümü bu bayramda da devam ettirecek (sırasıyla %26; %20).
SALGININ SAĞLIK ÜZERİNDEKİ RİSKLERİ
Bugünlerde misafirliğe gitmek veya misafir ağırlamak sağlık açısından ciddi riskli görülüyor
Soru: Bugünlerde aşağıdaki aktivitelerin sağlığınız üzerinde ne düzeyde risk oluşturduğunu belirtir misiniz?
GELECEK PLANLARI
Vatandaşların üçte ikisi önümüzdeki yakın dönem için misafir ağırlama konusunda kendini rahat hissetmiyor
Soru: Aşağıdaki faaliyetleri tekrar yapmak konusunda ne zaman rahat hissedeceğinizi düşünüyorsunuz?
Araştırmamızda, salgının çeşitli faaliyetleri yaparken sağlık üzerinde ne derece risk oluşturduğunu soruyoruz. Misafirliğe gitmek veya misafir ağırlamak toplumun çoğunluğu tarafından ciddi riskli bulunan eylemler. Bu faaliyetlerin riski olmadığını düşünen kesim oldukça sınırlı (sırasıyla %7; %6).
Bu faaliyetleri yapma konusunda bireylere kendilerini ne zaman rahat hissedeceklerini sorduğumuzda ise %15-%17’si halihazırda misafirliğe gittiklerini veya misafir ağırladıklarını ifade ediyor. Önümüzdeki 3 ay içeresinde diyenlerle beraber bu oran toplumun 3’te 1’ine tekabül ediyor. Ancak herkes bu kadar rahat hissetmiyor. Hatta toplumun dörtte biri bunun 1 seneden fazla zaman alacağını ifade ediyor. Bu konuda daha da güçlü bir tutum sergileyen %18’lik bir kesim ise hiç bir zaman rahat olamayacaklarını belirtiyor.
Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 29 NİSAN-3 MAYIS 2021