Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz indirimi ve gündeme bomba gibi düşen lüks konut sahiplerinden alınacak olan ek vergi hakkında merak edilenleri Turyap Yeşilköy Temsilcisi Aytekin Gürtuğ Kargı‘ya sorduk
Merkez Bankası’nın 24 Ekim’de açıkladığı faiz indirimi hakkında neler söylersiniz? Konut kredilerine etkisi nasıl olacak? Konut satışlarını hareketlendirir mi?
Yaklaşık üç yıl görev yapan Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasından sonra görevi devralan yardımcısı Murat Uysal ilk hamlesi hükümetin istediği faiz indirimini yapmasıydı. Bu faiz indiriminin ardından finansal çevrelerden uzun vadede döviz yükselişini baskılayan faizin düşürülmesinin şu anki konjonktürde yanlış olduğu eleştirisi yapılmıştı. Ama umulduğu gibi dövizde yukarı yönde bir hareket izlenmedi. Faiz indirimleri de arkasından Merkez’in ilk indirimde bilgilendirdiği gibi parça parça geldi.
Merkez Bankası Barış Pınarı Harekatı’nın sonuçlarından aldığı olumlu havanın etkisiyle politika faizi 2,5 puanlık indirimle %14’e çekildi. Kamu bankaları 0,99 oranla konut kredi faizi vermeye devam ediyor. Buna bu olumlu hava ile konut kredi faizleri 1.20-1.30 civarında olan özel bankalarda eşlik ederse vatandaşımızın önünü görebileceği, vadeli mevduattan nemalanamayacağı bir ekonomik ortam oluşacağını düşünüyorum. Yavaş yavaş yatırımın en sağlam kalelerinden gayrimenkule dönüşün başlaması kaçınılmazdır.
Konut satışlarında ise 1. derece ihtiyaç sahibi alıcı portföyünde hiçbir zaman sorun yoktu. Faizde yapılan son hamlenin ardından gelecek ikinci bir indirim daha olması halinde gayrimenkul yatırımcısının da orta-uzun vadede eski havaya yakın bir hava yakalayabileceğini düşünüyorum.
Yeni vergi reformu paketinden lüks kotunu olan vatandaşları üzecek haber çıktı. Yasa tasarısında pakette bir değişiklik olmaması halinde 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında ek olarak Değerli Konut Vergisi alınacak. Buna göre konutunun değeri 5 milyon TL ila 7,5 milyon TL arasında olan vatandaşlar yılda yüzde 0,3, konutunun değeri 7,5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan vatandaşlar yüzde 0,6 değeri 10 milyon TL üzerinde konutu olan vatandaşlar ise yılda yüzde 1 konut vergisi ödeyecek. Siz bu konu hakkında neler söylersiniz?
Ekonomik çevrelerde konuşulan dedikodulara göre 2019 yılı son aylarında bir ekonomik krizin geleceği, hükümetin para çevirme gücünün kalmadığı söylentileri dolaşmakta idi. Orta ve düşük gelire sahip vatandaş zaten Brunson krizinden sonra yüksek enflasyon ve faiz artırımlarından sonra çok bunalmıştı. Düşük gelir grubundan daha fazla gelir sağlayamayacağını anlayan hükümet gözü üst gelir seviyesine sahip konut sahiplerine dikmiş durumda.
Bunun sonuçlarının ekonomik çevrelerden gelen tepkilerin gücüne göre revize edilebileceğini düşünüyorum. Bunun yanında emlak vergisi yanında ikinci bir vergi ödemek istemeyen vatandaşlarımız ticari gayrimenkullere daha çok yatırım yapabilir.