Gayrimenkul alanında 2005 yılından bu yana değerleme hizmeti sunan Denge Değerleme, Türkiye’nin işlem hacmi yüksek ve piyasa koşullarının sağlıklı işlediği 11 ili kapsamında 46 ilçede, 7 bin 800 adet konut kira bedelini inceledi ve 2020 ile 2021 yılı arasında yaşanan kira artış oranlarını karşılaştırdı. Konut kira fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükseldiğine dikkat çeken Denge Değerlemeye göre; en fazla kira artışı yüzde 65,7 ile Antalya’da yaşandı. Bunu sırasıyla yüzde 65.2 ile Eskişehir ve yüzde 50 ile Bursa izledi. Lokal bazda değerlendirildiğinde, ilçe bazında da ilk sırada Antalya yer aldı. Antalya’nın Alanya ilçesinde konut kiraları yüzde 76.6 oranında artarken, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde bu oran yüzde 73.2, İstanbul’un Başakşehir ilçesinde de yüzde 71.4 olarak gerçekleşti.
Beyaz yakalıların esnek çalışma saatleri, Antalya’da konut kiralarını rekor düzeyde yükseltti
Denge Değerleme, konut kiralarındaki artışın gerekçelerini de araştırdı. İl genelinde elde edilen ortalama değerlere göre; Antalya, pandemi süreci ve bu süreç boyunca büyük şehirlerde yaşayan yerli ve yabancı nüfusun yazlık bölgelere olan yönelimi ile ilişkili olarak öne çıktı. Pandemi sürecinde mekâna bağlı çalışma anlayışının esneklik kazanması İstanbul ve benzeri metropollerde yaşayan beyaz yaka nüfusunu, Türkiye’nin güney kesimlerinde yer alan yazlık bölgelere yöneltti. Bu bağlamda, özellikle villa tipi ve bahçeli konut kira fiyatlarında artış yaşandı. İlçe bazında en çok artışın yaşandığı Alanya ve diğer sahil ilçelerinde de yine bölgenin yazlık ve bahçeli konutlarına olan arzın yüksek olması, kira artışına yansıdı.
Yüz yüze eğitim kararı, öğrenci Kenti Eskişehir’de kiraları yüzde 70’lere varan oranda etkiledi
Eskişehir ilinde konut kira fiyatlarını etkileyen en belirgin unsur, üniversite öğrencilerine yapılan kiralamalar oldu. Öğrenci şehri olarak adlandırılan Eskişehir ili, pek çok üniversite ve benzeri eğitim alanına ev sahipliği yapıyor. Ülke bazında 2021 güz dönemi için alınan yüz yüze eğitim kararı ile birlikte kiralık konutlara olan talep arttı ve başta Tepebaşı ilçesi olmak üzere fiyatlar yükselişe geçti.
İstanbul’da Başakşehir ve Üsküdar’da kiralar el yakıyor
İstanbul’u Avrupa ve Asya yakası olarak ayrı ayrı ele alan Denge Değerleme’nin tespitlerine göre; Avrupa Yakası’nda en fazla artış yüzde 71.4 oranı ile Başakşehir ilçesinde, Anadolu Yakası’nda ise yüzde 51.40 oranı ile Üsküdar ilçesinde yaşandı. İstanbul’da en çok artışın yaşandığı Başakşehir ilçesi, kentin ulaşım ağlarının arttığı ve yeni konut-karma proje yatırımları yapıldığı, Kuzey Marmara Otoyolu ile Çam Sakura Şehir Hastanesinin faaliyete geçtiği bir bölge olarak ön plana çıktı.
Artan inşaat maliyetleri, Bursa’da yeni konut projelerine yatırımı azaltırken, kiraları arttırdı
Denge Değerleme’nin İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Gaziantep, Adana, Mersin, Eskişehir, Van ve Samsun illerinde yaptığı araştırmaya göre; metropol şehirlerden biri olan İzmir de yüksek birim kira değerlerinden nasibini aldı. Çiğli ilçesi yüzde 45.1 ile en yüksek artışın yaşandığı ilçe oldu. Bursa’da ise artan inşaat maliyetleri sebebi ile 2020 yılında yeni konut projelerine daha kısıtlı yatırım yapıldı. Bu nedenle konut arzında kısmi bir durağanlık yaşandı. Özellikle 2021 yılı yaz döneminde pandemi kısıtlarının esnetilmesi ve normal hayata geçiş sürecinin başlaması ile birlikte; yabancı ilgisi, evlilik ve taşınmalarda yoğunluk yaşandı. Bu bağlamda, talebe kısmen cevap veremeyen konut arzı, kira fiyatlarında artışa neden oldu. Başkent Ankara’da ise genel artış ortalama 47.7 olurken, Çankaya yüzde 62.2 ile en yüksek artışı yakaladı. Gaziantep’te 2020 ve 2021 yılı konut kiraları değişim oranı yüzde 32.1, Adana’da 28.4, Mersin’de 37.4, Van’da 27.2 ve Samsun’da 47.2 oldu.
Denge Değerleme 2020-2021 Karşılaştırmalı Konut Kiralarındaki Artış Tablosu