Türkiye genelinde yapılan gayrimenkul yatırımlarında ibre konuttan arsaya doğru çevrildi. Resmi verilere göre; Türkiye genelinde yapılan konut satışları yıllık bazda azalırken, arsa ve tarlaya olan talebin ciddi oranda yükseldiği görülüyor.
Son TÜİK verilerine göre; konut satışlarının yıllık bazda yüzde 0,5 azalarak 1 milyon 491 bin 856 adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, konut dışı gayrimenkul satışının ise rekor denecek rakamlara ulaştığını, bu alandaki satışların yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adet olduğuna dikkat çekti.
En büyük etken, pandemi oldu
Konut dışı gayrimenkulde yaşanan bu artışta, salgın sürecinde insanların daha güvenli ve izole olarak gördüğü kırsal ve tenha bölgelere yerleşme isteğinin bunda en önemli rolü oynadığını belirten Abdüssamet Bahadır “Pandemi ile birlikte hobi alanı amaçlı arsa ve tarla yatırımların arttığını görüyoruz. Daha güvenli, şehir dışında açık havada olma isteğine ek olarak, ekonomik dalgalanma sürecinde konuta göre daha ucuz olan tarla ve arsalara yatırım yapma isteği arsa satışlarını arttırdı. İnşaat girdi maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artınca konut üretimi yavaşladı, talep ve arz dengesi bozuldu.
Konut fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle birikimi olanlar ve yatırımcılar daha uygun olan ve hiçbir zaman değer kaybetmeyecek olan arsalara yöneldi. Böylece toplam gayrimenkul satışlarının içinde yüzde 30 olan arsa ve tarlanın payı yüzde 40’a yükseldi. Gayrimenkulün tüm enstrümanları ister konut, ister arsa, ister tarla olsun daima kazandırır. Bu talep önümüzdeki dönemlerde de nüfus hareketiyle paralel olarak daha da artacaktır” dedi.
Bu şartlarda Bahaş Holding olarak kendilerinin de arazi geliştirme ve arsa yatırımlarına ağırlık verdiklerini söyleyen Abdüssamet Bahadır, arsa yatırımının orta ve uzun vadede hiçbir zaman kaybettirmeyeceğini ve yatırımcısını daima güvende tutacağını dile getirdi.
Bahadır “Kişisel yatırımlarının yanı sıra inşaat şirketlerinin de arsa yatırımlarına önem verdikleri bir dönemdeyiz. İnsanlar, doğaya yakın olmanın kendi sebzesini yetiştirmenin değerini anladı. O nedenle insanlar bir arsa ya da tarla alıp, kendi evlerini yaptırır hale geldiler. Özellikle Ege ve Akdeniz’deki tatil bölgelerine yakın yerlerdeki kasabalara çok talep oldu. Yine Marmara ve yakın çevresinde özellikle Çatalca, Silivri, Tekirdağ, Karadeniz tarafındaki bölgeler çok talep gördü. Kısacası konut alamayan vatandaş arsaya yöneldi. Öte yandan; inşaat şirketleri son zamanlarda artan inşaat maliyetlerinin yanı sıra arsa maliyetlerinden dolayı da çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Arsa sahipleri, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı oranlarından hiç taviz vermiyor ve işi zorlaştırıyor. Dolayısıyla, bu durum karşısında bizim gibi pek çok müteahhit de kendi çözümünü üretiyor ve kendi arsasını kendi satın alıyor” diye konuştu.