Sinop Ayancık’ta 11 Ağustos’ta 24 saatte metrekareye düşen 240 kilogram yağışın ardından sel ve heyelanlar meydana geldi, 9 kişi hayatını kaybetti. İlçede selden en çok etkilenen yerlerden biri de Babaçay köyü oldu. Köyde sel nedeniyle ulaşım sağlanan köprü yıkıldı. Köyde yıkılan 40 yapının da 37 yıl önce meydana gelen heyelan sonrası afet evleri olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Babaçay’da bulunan depodaki tomrukların ise sel sularıyla sürüklenip, dereyi tıkaması sonucu afete neden olduğu öne sürüldü. 35 sene önce heyelan sonucu yıkılan evleri yerine Babaçay Mahallesi’nde yapılan afet konutlarına yerleştirilen Şeref Şahin, “Biz zaten yukarıda başka bir mahallede oturuyorduk. Orada 35 sene önce toprak kayması oldu. Bizim 19 haneyi buraya yaptılar. Sanki memlekette hiç yer bulamamışlar gibi çayın içine yerleştirdiler bizi. Şimdi de geldi sel vurdu bizi” dedi.
‘Film gibi izledik’
Gülizar Şahin ise, “Biz beyimle yatıyorduk, kızım geldi bizi kaldırdı. Camdan bakarak seli izledik, bizim kapıda iki arabamız vardı. Yukarıdan da 10 araba selle beraber geldi gittiler. Üst kata çıktık, su iyice yükselince çatıya çıktık ve orada mahsur kaldık. Bizi helikopter aldı ve yurda yerleştirdi” diye konuştu.
Mahsur kaldıkları yerden helikopterle kurtarıldıklarını anlatan ve yağışın artmaya başladığını görünce ailesini de alarak üst mahallelere kaçtıklarını söyleyen Cafer Karadeniz de “17 kişi bir evde kaldık. Sandalyelerde, koltuklarda yattık. Sabah da helikopter gelip bizi aldı ve Ayancık merkeze geldik. Sokaklardan akan su, çay suyu gibiydi. Arka tarafta bizden hariç en az 30 ev vardı, şimdi hiçbiri yok. Kendimizi kurtardıktan sonra olanları bir film gibi izledik” dedi.
‘Kurşun gibi üzerimize yağdı’
Sel sularının 5 katlı evini yıktığını belirten köy sakinlerinden Turan Akın, “Çaydan gelen sesleri duyunca ben uyandım. Çocuklarımı da uyandırdım. Çayın gelişini görünce buradan kaçtık. Arabamıza geçtik. Sabaha karşı yağmur durdu. Durunca, ‘Çok şükür yırttık’ dedik. Ama sonrasında yeniden başladı ve adeta kurşun gibi üzerimize yağdı. Yukarıdaki binaları söktü aldı. Arabaya binip yukarı köye çıktık. Dağda bekledik. Evimin yıkılışını izledim” dedi.
Selde hasar gören araçlar toplandı
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki selde hasar gören ve balçıkla kaplanan araçlar, bir alanda toplanarak hasar tespiti için bekletiliyor. Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nda görevli ekipler, 10 kurtarıcı araçla, hasarlı araçları bulundukları yerden alarak otoparka dönüştürülen Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü Abana Kampı’na getiriyor. Trafik polislerince plaka, marka ve modeli belirlenen araçlar, hasar tespiti için bekletiliyor. Kasko sigortası olan araç sahipleri, emniyete verdikleri ifadenin ardından araçlarını alandan alabiliyor.
Antik kanalizasyon su baskınını önledi
Aydın’ın Germencik ilçesinde tarihi M.Ö. 4’üncü yüzyıla dayanan Magnesia Antik Kenti’nde 2 bin yıllık kanalizasyon sistemi, 6 yıl önce ortaya çıkarıldı. Kentin sularının dışarıya aktarılması için kullanılan kanalizasyon siteminin 180 metrelik bir kısmının hala çalışır durumda olduğu saptandı. Kentin tuvaletlerinin yapıldığı yerden başlayarak, 140 hektarlık alanın tamamının sularının dışarıya aktarılması için kullanılan kanalizasyon siteminden günümüzde ise yağan yağmur ve halen yanı başındaki Gümüşçay Çayı’nın taşması sonucu Antik Kent’te biriken suların tahliyesinde yararlanıldığı belirtildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Görkem Kökdemir ise, “Muazzam bir sistem yapmışlar. O kanalı bulduktan sonra yağmur yağınca biriken suları antik dönemdeki gibi kentin dışına aktarıyoruz” dedi.