Türkiye Sigorta Birliği (TSB) liderliğinde bu yıl Sigorta Tatbikatçıları Derneği, IUC ve Middle East Insurance Review’ın organizasyonunda gerçekleşen 13. Sigorta Haftası’nda düzenlenen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi önemli oturumlara sahne oldu.
BAKAN YARDIMCISI ÇELİK: ZORUNLU AFET SİGORTASI PROJESİNDE SONA GELİNDİ
Zirvenin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, SEDDK ve DASK tarafından yürütülen zorunlu afet sigortası projesinde sona gelindiğini belirtti.
Bakan Yardımcısı Çelik, sektörün gelişimi için atılacak adımları Orta Vadeli Program’da somutlaştırdıklarına dikkat çekerek “Otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak” dedi.
TSB BAŞKAN YARDIMCISI YAŞAR: HARÇ VE VERGİ İSTİSNASININ YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ LAZIM
Türkiye Sigortalar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar da kentsel dönüşümün riski azaltmada büyük rolü olduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi:
“Kahramanmaraş depremi büyüklüğünde bir deprem Marmara Bölgemizde olursa beka sorunuyla karşılaşabiliriz. Yasalar teşvikler, kira ödemeler varken neden yavaş ilerliyor? Çünkü vatandaş güvenli binada güvenle oturmak istiyor. Burada tek enstrüman bina tamamlama sigortası. Kentsel dönüşümü sigortalı gerçekleştirmemiz lazım. 13 Haziran 2024’te burada genel şartlar yayınlandı. Fakat bu alanda bankalara uygulanan bazı istisnalara sigorta sektörü olarak sahip değiliz. Bir an önce harç ve vergi istisnasının yürürlüğe girmesi ve kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin kaldırılması lazım ki burada penetrasyon hızla artsın.”
SEDDK BAŞKANI MENTEŞ: KATILIM SİGORTACILIĞININ PAYINI ARTIRACAĞIZ
Zirvede konuşan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş ise finansal dayanıklılığın önemine vurgu yaprak önümüzdeki dönemde bu alanda daha fazla adım atılacağını belirtti.
Davut Menteş, Orta Vadeli Plan kapsamında zorunlu afet sigortası, tamamlayıcı emeklilik ve katılım sigortacılığı konularında çalışmalar yapıldığını ve özellikle zorunlu afet sigortasının yıl sonuna kadar hayat bulması için çalışıldığını, katılım sigortacılığında da yüzde 5 olan pazar payını yüzde 15’ler seviyesine çıkarma hedefiyle adımlar atılacağının altını çizdi.
SEDDK BAŞKAN YARDIMCISI SEZGİN: SİGORTACILIĞIN GELİŞİMİ İÇİN KAMU TARAFINDA SÜRDÜRÜLER ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ
SEDDK Başkan Yardımcısı Emine Feray Sezgin de, yeşil, dijital ve demografik dönüşümlerin getirdiği koruma açıklarına dikkat çekti. Uzun yaşamın getirdiği emeklilik sorunları ve medikal enflasyon nedeniyle sağlık sigortacılığındaki boşluklar üzerinde durdu. Sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği için uzun vadeli bakım sistemlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sezgin, sigortacılığın gelişimi için kamu tarafında sürdürülen çalışmaların önemini ifade etti.
TSB GENEL SEKRETERİ OBALI: SİGORTA SEKTÖRÜ DAYANIKLILIĞINI VE GÜCÜNÜ KANITLADI
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı ise sigorta sektörünün ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Sigortacıların finansal koruma sağlama işlevinin bireyler ve işletmeler için hayati önem taşıdığını belirten Obalı, sigorta ürünlerinin kâr paylaşımı ve garantili teminatlar sunarak insanların yatırım yapma konusunda cesaretlendirdiğini söyledi. Sigorta sektörünün dayanıklılığını ve güçlenmesini kanıtladığını belirten Obalı, stratejik hedefler belirlediklerini ve topluma katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.
STD BAŞKANI ALTINGÖZ: İZMİT DEPREMİ VE MARAŞ DEPREMİNDE YAŞANAN SİGORTA KAYIPLARI ARASINDA PARALELLİK VAR
Zirvede, sigorta açığı üzerine de önemli değerlendirmeler yapıldı. Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, Türkiye’nin geçmişteki büyük depremlerden aldığı derslerle sigorta penetrasyonunu artırması gerektiğini belirtti. 1999 İzmit depreminde ve 2023 Kahramanmaraş depreminde yaşanan sigorta kayıplarının oranları arasında paralellikler olduğunu belirten Altıngöz, bu durumun sigortalılık oranının artırılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, dijital teknolojilerin sigorta ürünlerini dönüştürme potansiyeline dikkat çekerek, bu ürünlerin daha esnek hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
AZERBAYCAN’DA SİGORTA SEKTÖRÜ
Zirvede Azerbaycan Cumhuriyeti Merkez Bankası İcra Direktörü Ziya Aliyev de bir sunum yaptı. Aliyev, Azerbaycan sigorta pazarındaki fırsat ve zorlukları ele alarak, ülke ekonomisinin büyümesinin sigorta sektöründe potansiyeli artırdığını belirtti. Genç nüfusun sektöre katılımının önemine vurgu yaparak, sağlık ve yangın sigortalarının öncelikli talepler arasında olduğunu ifade etti.
Prof. Sinan Akkar, deprem kayıp modellemesinin önemine dair sunum yaparak, bu modellerin gelecekteki olası deprem olaylarının sıklığını ve etkilerini tahmin etmede kritik bir rol oynadığını açıkladı. Modelleme, reasürans kapasitesinin belirlenmesi ve operasyonel planlama gibi birçok alanda fayda sağlıyor.
Zirvenin ikinci günü, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla devam eden panellerle zenginleşti. Bu paneller arasında deprem dayanıklılığının artırılması, yenilikçi deprem riski çözümleri ve sigortacılıkta yapay zeka gibi konular yer aldı.