En iyi Türk kahvesi markasını belirlemek adına kapsamlı bir araştırma yaptım. En iyi kahve markası kokusu, köpüğü ve aroması ile kendini belli edebiliyor. Kültürümüzün en önemli simgelerinden biri olan Türk kahvesi sıklıkla tüketiliyor. Türk kahvesi nereden alınır? En iyi marka hangisidir? şeklinde birçok soru soruluyor. Sizin için en iyi markaları aşağıdaki listede bir araya getirdik. Bu listede kahve markalarını ve çeşitlerini inceleyebilir güncel fiyatlarını öğrenebilirsiniz.
1. Mehmet Efendi Türk Kahvesi
1871 yılından bu yana, kahve üretimine bir sanat gibi yaklaşan Kurukahveci Mehmet Efendi; bu zanaatı beraberindeki ustalık, bilgi, tecrübe ve inceliklerle babadan oğula ustadan çırağa aktarmaya devam ediyor. Türklerin dünyaya armağan ettiği Türk Kahvesini, gelecek nesillerle de buluşturma bilincini taşıyan firma, kahve severlere her yudumda aynı kalite ve keyfi ulaştırmayı amaçlıyor.
1871 yılında işi babasından devralan Mehmet Efendi, çiğ çekirdek kahveyi özenle kavurup dibekte öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başlar. İstanbul Tahmis Sokağı’nda taze mis gibi kavrulmuş kahve kokusu çevreye yayılmaya başlar. Mehmet Efendi müşterilerine sağladığı bu kolaylıkla, bir süre sonra “Kurukahveci Mehmet Efendi” lakabıyla anılır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
2. İbrahim Bey Türk Kahveleri
20 yıldır kahve sektöründe bulunan İbrahim Bey Türk Kahveleri markası kullanıcılar tarafından oldukça severek tüketilmektedir. En iyi kahve markaları arasında yer alan bu marka bilindik ve lezzetli ürünler piyasaya sürmektedir. En lezzetli ve kaliteli kahveleri siz kahve sevenlere sunuyorlar. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinden kahve çekirdeklerini değerlendirerek kahve olayın ayrı bir hava katıyorlar. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
3. Kahve Dünyası
Kaliteli, yenilikçi ve farklı ürünler yaratan, Türk kahve ve ikram kültürünü, Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada tüketicilerle buluşturup, müşterilerin kendilerini iyi hissedeceği ve keyifle tüketeceği ortamlarda sunarak, sektöründe en beğenilen ve tercih edilen markalarından biri. Bugün yerli ve yabancı tüm tüketicilerin beğeni ve taleplerinden aldığı güçle Türkiye, İngiltere, Romanya, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da yer alan 200’den fazla mağaza ile toplam 450’den fazla noktada müşterilerine hizmet veriyor. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
4. Kocatepe Türk Kahvesi
1919 yılında Ankara’da Bayan Maruşya ile Kurukahveci olarak başlayan serüven, 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tuncay ile gelişimini sürdürmüş, 1987’de kurumsallaşmış, 1996’da Kocatepe Kahve Evi konsepti ile hizmet vermeye başlamıştır. Kahve Evi konsepti ile gerek Türk kahvesini, gerek dünya kahve çeşitlerini, kendine özgü yiyecek ve içeceklerle çağdaş işletme çatısı altında birleştirmeyi başarmıştır.
Kocatepe Kahve Evi, geleneksel Türk Kahvesinin eşsiz lezzetinin, Türk kültürü ve geleneklerine bağlı kalarak ülke pazarında geniş kitlelere yayılmasını kendisine ilke edinmiştir. Halen kendi üretimi olan zengin kahve çeşitleri ile pazarda belirli bir yeri olan marka yeni yatırımcıları ve dinamik yapısı ile hizmetlerini sürdürmektedir. Nurettin Kocatepe markalı ürünler ile yurt dışında ve yurdun her köşesinde bulunabilmekte, Kocatepe Kahve Evi konsepti ile de Anadolu’nun başlıca illerinde kahve severleri ile buluşmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
5. Selamlique Türk Kahvesi
Selamlique adı eski Türk konak, köşk ve saraylarının ‘selamlık’ kısmından gelir. Buralar gelenlerin karşılandığı, kabul ve görüşmelerin yapıldığı, sohbet edilen, misafir ağırlanan bölümlerdi. Yapının Harem denilen iç kısımlarından ayrılmış bu bölümlerin ‘selam’ sözcüğünden türetilen bir isim taşımasının sırrıysa buralarda sıklıkla ziyaretçi kabul edilmesinde, selamlaşılmasında yatıyordu. Selamlique kendisine bu ismi seçerken bir yanıyla, çoğu zaman birileriyle beraber ve sohbet eşliğinde içilen, belli ritüellerle ikram edilen Türk kahvesinin sosyalleştiriciliğine işaret ediyor, diğer yanıyla herkesi Türk kahvesinin bu büyüleyici selamlığına çağırıyordu. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
6. Harput Dibek Kahvesi
Dibek kahvesi diğer kahvelerden farklı olarak hem çekilip hem de dövülerek hazırlanır ve kendi yağıyla birlikte kavrulur. Türkiye’nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
7. Ahanda Türk Kahvesi
Instagram’da reklamlarını gördüğüm denemek için satın aldığım Türk kahvesi beni gerçekten çok şaşırttı. Tadı damağımda kalan Ahanda Türk kahvesini denemenizi tavsiye ederim. Buradan websitesine ulaşabilirsiniz. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
8. Tchibo Türk Kahvesi
%100 Arabica Türk kahvesi ile bol köpüklü ve lezzetli bir kahve içebilirsiniz. Tchibo, sadece Türk kahvesi değil diğer kahve türlerinde de oldukça başarılı markalardan biri. Taze olarak çekilen ve paketlenen kahveler kısa süre içinde tüketiciye ulaştırılıyor. Dünyanın farklı bölgelerinden toplanan arabica çekirdekleri ile hazırlanan kahve yumuşak içimi ile herkesi memnun edebilir. Bir defa Tchibo Türk kahvesi içen herkes bu kahveye bağımlı olabilir! Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
9. Hacı Şerafettin Gümülcine Türk Kahvesi
1955 yılından beri hizmet veren Hacı Şerafettin markası, 2016 yılından beri Türkiye’de satış yapıyor. Türk kahvesi ve Yunan kahvesi alanlarında oldukça başarılı markalardan biri. Hacı Şerafettin Gümülcine Türk Kahvesi, yumuşak içimi ve şekerli tadıyla sizi hayran bırakacaktır. Eski yıllarda satılan Bulgar kahvesiyle olan benzerliği dikkat çekiyor. Taş değirmende öğütülen dokuz harmanlı Türk kahvesi orta kavrulmuş çeşidi ile satışa sunulmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
10. Tada Sahure Hanım Türk Kahvesi
Tada Sahure Hanım Türk Kahvesi, en yeni markalar arasında bulunuyor. 2020 yılında üretilmeye başlamasına rağmen kısa sürede tadı, köpüğü ve kokusuyla en iyi kahveler listesinde yer almaktadır. Diğer Türk kahvelerine oranla daha az miktarı daha fazla köpürüyor. Özellikle köpüklü Türk kahvesi sevenler için en ideal ürünlerden biri. Kaliteli arabica çeşitleri mühürlü ve ince çekim olarak çekiliyor ve orta kavrulmuş olarak hazırlanıyor. Özel paketi ile tazeliğini uzun süre korumaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Türk Kahve Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye’deki yöresel kahve çeşitlerini aşağıdaki sıralamadan inceleyebilirsiniz;
1. Sütlü Türk Kahvesi
Türk kahvesinin kendine has sert tadını yumuşatmanın en leziz yollarından biri süt ile pişirmek. Klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde kolayca hazırlayabileceğiniz sütlü Türk kahvesi için tek yapmanız gereken, cezveye su yerine süt koymak.
2. Menengiç Kahvesi
Çedene kahvesi olarak da adlandırılan menengiç kahvesi en bilinen kahve çeşitlerimizden. Çekirdek olarak yabani Antep fıstığı ağacı olarak bilinen menengiç bitkisinin meyveleri kullanılan menengiç kahvesi, klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlanabiliyor.
3. Dibek Kahvesi
Dibek bir kahve pişirme yöntemi değil, bir öğütme biçimidir. Geleneksel Türk kahvesinde kullanılan aynı çekirdek tipinin el değirmeni veya Türk kahvesi değirmenlerinde değil; taş, içi oyuk havanlarda tokmak ile dövülmesidir. Bu öğütme tipinde aromalar daha yoğun biçimde açığa çıkıyor. Türk kahvesine oranla daha yoğun kıvamlı olan kahve, yumuşak içimiyle kahve severleri cezbediyor.
4. Mırra Kahvesi
Sert ve içimi yavaş olan Arap kökenli bu kahve, Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüketiliyor ve sıra gecelerinde, gecenin sonunda sunuluyor. Türk kahvesi fincanından bile küçük kulpsuz bardaklarda sunulan mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesi ile elde ediliyor.
5. Cilveli Kahve
Cilveli kahve, klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra bambaşka bir hale bürünüyor. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları, bazen de bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karışım koyuluyor.
6. Kül Kahvesi
Geçmişte bakır cezvenin içinde mangalda yapılan kül kahvesi, ne yazık ki artık yapımı zorlu olduğu için tercih edilmiyor. Kül kahvesi makinesi ya da kumda kahve makinesi olarak bilinen makineler sayesinde bu kahveyi aslına çok benzer bir şekilde yapabilirsiniz.
Kahve nasıl ortaya çıktı?
Kahvenin ilk olarak Habeşistan (Etiyopya)’da keçiler vasıtasıyla bulunduğu bilinir. Orta Doğu’ya yayıldıktan sonra ise Türkiye’ye ilk kez 1555 yılında iki Suriyeli’nin getirdiği rivayet ediliyor. Bir başka rivayete göre ise Kanuni Sultan Süleyman devrinde Habeşistan Valiliği yapan Özdemir Paşa’nın getirdiğidir. 16. Yüzyılda Osmanlı sınırlarından saraya gireyen kahveye Sultan Süleyman hayran kalmış. Saray mutfağına özel kahvecibaşılar alınmış ve saraya özel kahveler yapılmaya başlanmış. Daha sonra Tahtakale’de de bir kahvehane açılmış. Türkler için oldukça önemli olan kahvenin birçok türü ve bu türlerin arkasında yatan hikayeler var.
Mırra Kahvesi nedir? Hikayesi, faydaları
Arap coğrafyasına özgü olunduğu bilinen bir kahve. Çok acı ve demli olmasından dolayı bildiğimiz diğer kahvelerden biraz farklı. Zaten adını da buradan almış. Arapça’da “acı” anlamına gelen “Mur” kelimesinden türeyerek oluşmuş. Özel bir kahve çekirdeğinden üretilmiyor. Bilinen kahve çekirdeklerini özel bir şekilde hazırlanıp pişirilmesinden oluşuyor. Bugün dövmek için sadece bu havan değil değirmenleri ve kahve makinelerini de kullansak asıl tarifinde Mırra, dibek denilen bir havanda çok ince olarak dövülüyor. Kahvenin yapılışında en önem verilen kısım kaynatma kısmı.
Cilveli Kahve hangi yöreye ait?
Türkiye’nin Manisa şehrinde oldukça ünlü bir kahve çeşididir. Osmanlılar zamanında gelinlik çağına gelmiş olan genç kızlara görücü geldiğinde ikram edilirmiş. Eğer kız, gelen görücüye normal Türk kahvesi değil de Cilveli kahve ikram ederse babaları kızın da onayladığını anlarmış. Bu kahvenin tüketimi diğerlerinden biraz farklı.
Süvari Kahvesi nereye ait? Özelliği nedir?
Çifte kavrulmuş olan acı kahve köpüğü gidene kadar kaynatılan bir Hatay kahvesi olarak bilinir. Bu kahvenin en önemli özelliği kahve fincanında değil de çay bardağında ikram edilmesi. Akdeniz bölgesinde ise eskiden kişiye özel anlamına gelen “tarz-ı hususi” olarak bilinirmiş. Zamanla Akdeniz’de bugün bilinen ismi Tarsusiye dönüşmüş. Hatay’da ise Suvari Kahvesi olarak anılıyor.