Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerindeki hareketlilik nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunu vurguladı. TGRT’ye yaptığı açıklamalarda, Moriwaki, bu fay hattının dünyanın en aktif ve en hızlı hareket eden fay hatlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, KAF üzerinde yer alan 32 şehri sıralayarak, bu bölgelerde yaşayanların ciddi önlemler alması gerektiğini ifade etti.
Moriwaki, Türkiye’deki fay hatlarını domino taşlarına benzeterek, bir hattın hareketinin diğerlerini tetiklediğini söyledi. Bu durumun Türkiye genelinde, deprem riski düşük görülen yerlerde dahi depremlere neden olduğunu belirtti. Konya’da meydana gelen depremin de bu baskıların bir sonucu olduğunu kaydetti.
Japon uzman, özellikle İzmir’de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediğini, ancak İzmir’de kırılmamış hatlar olduğundan dolayı bölgede bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ayrıca, Batı’daki fay hatlarının harekete geçmesinin ve Kıbrıs’a doğru ilerlemesinin, Akdeniz Bölgesi’nde depremlerin artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Moriwaki, İstanbul’daki olası bir depremde özellikle yumuşak zeminli bölgelerin risk altında olduğunu belirtti. Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Yeşilköy gibi yerlerde zeminin yumuşak olduğuna dikkat çeken Moriwaki, bu bölgelerde kazıklı sistemlerle zemin iyileştirilmeden yapılan binaların depremde ciddi hasar görebileceğini söyledi.
Türkiye’nin büyük depremlerle karşı karşıya kalabileceği iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer alıyor. Moriwaki, bu şehirlerde yaşayan vatandaşların daha fazla önlem alması gerektiğini vurguladı.