Gayrimenkul sektöründe 22 yılı aşkın tecrübeye sahip Babacan Holding, tüketicinin ihtiyaçlarını gördü, konuta erişimi kolaylaştıracak yeni modeli devreye aldı. ‘Arsadan Konuta’ iki adımdan oluşan modelle; ev sahibi olma hayalinden uzaklaşanlara yeni bir seçenek sunacaklarını söyleyen Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, “Önce mülkiyeti bize ait, imarlı arsalardan arsa payı satacağız. Sonra en uygun maliyetle kaliteli ve güvenli yapılar inşa edeceğiz. Arsayı maliyetine, inşaatı da düşük karla yapıp konut fiyatını yüzde 30-35 düşüreceğiz. Ödemeleri zamana yayarak tüketiciye nefes aldıracağız” dedi.
Gayrimenkul sektörünün yenilikçi şirketi Babacan Holding, “Babacan Arsadan” markasıyla hem tüketicinin hem de konut sektörünün ihtiyaçlarını analiz ederek yeni bir modeli hayata geçirdi. 22 yıllık tecrübelerini ‘ulaşılabilir konut’ üretmek için seferber ettiklerini söyleyen Babacan Yapı’yı da bünyesinde barındıran Babacan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, arsadan konuta, iki adımda ev sahibi yapacak yeni modelin detaylarını paylaştı…
Artan inşaat maliyetleri ve finansmana erişimdeki sıkıntılardan etkilenen konut piyasası Nisan ayında 75 bin adet ile son 3 yılın en düşük seviyesini gördü. “Bu rakamlar, konuta talep yok şeklinde yorumlamak yanlış olur” diyen İbrahim Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşın konuta talebi de ihtiyacı da var. Ama konuta erişim sorunu giderek büyüyor. Bizler de bu sorunu nasıl aşabiliriz diye uzun süredir çalışıyorduk. Ve sonunda en cazip yolu bulduk” dedi.
İKİ ADIMDA EV SAHİBİ OLMANIN FORMÜLÜ
İki adımda ev almanın en kolay yolunu geliştirdiklerini ifade eden İbrahim Babacan, “Konut fiyatlarını belirleyen en önemli faktör arsa. Biz ilk adımda bu alana odaklandık. Kendi mülkiyetimizdeki arsaları piyasanın çok altında fiyatla tüketiciye sunuyoruz. Önce projeden arsa payı satışı yapıyoruz. Vatandaş bunu yaklaşık iki yıl uygun şartlarda ödüyor. İki yılın ardından inşaat aşamasına geçiyoruz. Günün inşaat maliyetlerine göre, ama yine uygun şartlarda ödeme planı sunuyoruz. Burada da gereksiz lüksten uzaklaşarak maliyetleri düşürmeyi planlıyoruz” dedi.
‘Babacan Arsadan’ ile konut fiyatlarını yüzde 30-35 aşağıya çekeceklerini anlatan İbrahim Babacan, konut alıcısına üç önemli avantaj sunduklarına dikkat çekti ve şunları söyledi: “Üç önemli avantaj sunuyoruz. İlki Vatandaş bir kerede 8-10 milyon lira borçlanmayacak. Aylık taksitler, konut kredilerindeki gibi yüksek olmayacak. İkincisi toplam ödenecek tutar piyasasının çok altında olacak. Üçüncüsü ise sorunlu bir arsayla uğraşmayacak. İmarlı, kurumsal bir markanın sorumluluk aldığı bir projeye dahil olacak. Ben artık ev alamam diyen, hayalini kaybeden alıcılara yeni bir alternatif sunuyoruz. Tüketiciye yeni seçenek sunarken, çarkların dönmesine de katkı sağlıyoruz.”
İlk projenin Tuzla’da yer alacağını belirten İbrahim Babacan, sonrasında Başakşehir, Arnavutköy ve Silivri’de erişilebilir fiyatlı konut üreteceklerini söyledi. İbrahim Babacan, “Kısa bir süre içinde sadece kendi arsalarımızla 10 bin kişiyi ev sahibi yapacağız. Bugüne kadar doğru fiyatla, doğru lokasyonla alıcımıza kazandırdık.” dedi.
‘Arsa riskini ortadan kaldırıyoruz’
Son 2-3 yılda arsa satışlarında ciddi artışlar olduğunu söyleyen İbrahim Babacan, tüketicileri uyardı: “Konut alamayan kesim gayrimenkul yatırımı da yapmak istediği için arsa alıyor. Ama görüyoruz ki arsa diye pazarlanan yerler kimi zaman tarla çıkıyor. Vatandaş güç bela biriktirdiği parayı böyle heba ediyor. Bizim sunduğumuz modelde ise macerasız yatırım vadediyoruz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Vatandaş bizden arsa payı aldığında, ikinci aşamaya geldiğinde inşaat maliyetini karşılayamazsa bunun için de bir formülümüz var. Arsa payını yüzde 35 oranla, kat karşılığı modelle bize verecek. Onun evi satıldığında kardan payını alacak. Söz gelimi o gün ev 10 milyon liraya satıldığında, 3.5 milyon lirası arsa sahibi olan alıcıya ödenecek.”
Fiyatlar 990 bin TL’den başlıyor
Yeni konut modelinde kendi mülkiyetlerindeki arsaları maliyetine sattıklarını ve inşaat yapım aşamasında da tüketici lehine fedakârlık yaptıklarını söyleyen Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan, fiyat ve ödeme seçenekleri hakkında bilgi verdi: “Tuzla projemizde 1+1 arsa payımız 990 bin TL’den başlıyor. Yüzde 30 peşinat ödeyenler, 24 ay taksitli ödeme imkanlarıyla alım yapabilecek. Aylık taksitler 29 bin TL’den başlayacak. Ön talep döneminde 300 yatırımcı hedefliyoruz ve bu fiyatlar 15 Haziran tarihine kadar geçerli. 2 yıl sonra inşaata başladığımızda da arsa payında olduğu gibi uygun şartlarda vadelendirme yapacağız.”
Büyük ilgi gördü
Henüz projenin lansmanını yapmadıkları halde, yoğun ilgi gördüklerini ifade eden Mehmet Babacan, “Tüketiciler günde 800-1000 adet form dolduruyor. Bir o kadar da satış ofislerini arayanlar var. Biliyoruz ki uygun şartlar sağlanırsa konuta talep var. Bu dönemde bu gerçeğe bir kez daha tanıklık ediyoruz” diye konuştu.
Tuzla Marina ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakınlığıyla dikkat çeken Tuzla projesiyle ilgili öncelikle bir ARGE çalışması yaptık. Bölgede markalı konutlarda 1+1 evlerin fiyatları 3.5 ile 4.5 milyon TL arasında değişiyor. Babacan Tuzla projesinde ise fiyatlar bugünkü maliyetlerle 2.4 ile 2.5 milyon TL’ye denk geliyor. Özetle en düşük fiyatlı eve göre bile yüzde 30-35 civarında bir avantaj sunuyoruz.” dedi.
‘Halka arza hazırlanıyoruz’
Babacan Holding bünyesinde yatırım değeri 3 milyar TL olan 3 projeye devam ettiklerini söyleyen İbrahim Babacan, “Beylikdüzü E-5 hattında, 846 bağımsız birimden oluşan Babacan Central projemize devam ediyoruz. Yüzde 60 aşamasına geldik. Bahçelievler’de TOKİ’den aldığımız arsa üzerinde 40 bağımsız birimden oluşan butik bir proje hayata geçiriyoruz. Gaziantep’te gelir paylaşım modeliyle 142 bağımsız birimden meydana gelen bir proje geliştiriyoruz. Tüm bunların ve yeni modelimizin yanında Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Halkalı ve Beşiktaş projelerine de hazırlanıyoruz.”
Babacan Yapı’nın hedeflerinin arasında bir GYO şirketine dönüşmek olduğunu da söyleyen İbrahim Babacan, “Halka arz için 6 aydır çalışıyoruz. SPK başvurumuzu yapıp onay sürecine geçeceğiz. Hedefimiz 2025’in ilk çeyreği” dedi.