Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Bağdat Caddesi Derneği, Cadde’de oturan, işyeri sahibi ya da çalışan üyelerden meydana geliyor.
Cadde’nin eski renkli günlerini yeniden yaşatmak, kaybolan değerini yeniden kazandırmak ve Cadde’yi yeniden kaliteli turistin gezdiği bir yer yapmak amacı ile kurulan Bağdat Caddesi Derneği, siyasi bir amaç gütmeksizin tüm kamu kurumları ile koordineli çalışmayı planlıyor.
Bağdat Caddesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Bağdat Caddesi 2012 sonrası yaşadığı ciddi sorunlar nedeniyle her yıl değer kaybetmeye başladı. Kentsel dönüşüm süreci, AVM’lerin yapılması, trafik sorunu ve ışıklandırma eksikliği başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Bu böyle devam etmemeli diyenler olarak bir araya geldik. Bu bölgede yaşayanlar, sanatçılar, iş adamları, serbest meslek mensupları olarak bu derneği kurduk” diye konuştu.
Bağdat Caddesi Derneği çatısı altında neler yapmak istediklerini açıklayan Kiraz, “Öncelikle Cadde’nin değerinin yeniden eski hale gelmesini amaçlıyoruz. Caddemizin insanların yürüyebileceği, gece geç saatlere kadar aktif bir şekilde kullanabileceği ışıl ışıl bir cadde olmasını istiyoruz. Her ay düzenli kültür sanat etkinlikleri ile gençler ve çocukların eğlenebilecekleri etkinlikler planlayacağız. Bunun dışında tematik sokaklar düşünüyoruz. Sanat sokağı, sinema sokağı, tiyatro sokağı gibi tüm sokağı belli bir tema ile donatacağız. Yılın 365 günü yaşayan birçok önemli festivale ev sahipliği yapan, bölge değeri ile orantılı tematik sokaklarının olmasını istiyoruz” dedi.
Son dönemlerde yaşanan depremlerden sonra Bağdat Caddesi’nin değer kazandığını belirten Ali Güvenç Kiraz, “480 binin altına düşen nüfusumuz 500 binlere kadar çıktı. Kiralık daire hiç kalmadı diyebiliriz. Satılık ise çok az kaldı” şeklinde konuştu.
Harita Mühendisi, CBS Uzmanı Seçil Sağlam, “Bağdat Caddesi için bir araştırma yaptırdık ve caddenin ticari envanterini çıkarttık. Araştırma sonuçlarına göre caddenin yüzde 87 oranında ticari bir doluluğa sahip olduğunu fark ettik. Ayrıca caddede yer alan dükkanları sektör bazında incelediğimizde yüzde 22’sinin restoran/kafe, yüzde 20’sinin moda/giyim markaları olduğunu gördük. Üzerinde çalıştığımız bir diğer konu ise Bağdat Caddesi için özel olarak geliştirdiğimiz bir aplikasyon. Tamamlandığında Bağdat Caddesi üzerindeki herhangi bir mekân için konum ve yol bilgisi, mağaza içi görseller, restoranlar için menü ve fiyat bilgileri yer alacak. Uygulamada ayrıca yaklaşan etkinlikler hakkında da duyurulara yer verilecek” şeklinde konuştu.
Sağlam ayrıca, “Çalışma sonucunda cadde hat boyu ve etkileşim alanlarıyla (sahil yolu ve/veya minibüs caddesi önemli bağlantı yolları dahil) birlikte 500 bin metrekareye yakın ticari alan öngörüyoruz ve bunun karşılığının; bir bulvar- açık avm konumunda olan Bağdat Caddesinin değerinin 20 milyar TL değerinde olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kaliteli turisti Cadde’ye çekebilecek şekilde turizm bakanlığı ve acentaları ile entegre bir çalışma modeli geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Ali Güvenç Kiraz, Cadde’yi bazı aylarda bir gün kapatmak ve alışveriş günü ilan etmek istediklerini de sözlerine ekledi.